Oslobodjenje

Ubrzani put BIH prema zelenoj tranziciji

BIH ima značajan potencijal za ekonomsku korist od modela cirkularne ekonomije, kazao je Ćeremida

- Piše: alema Pendek

1,45% 0,06 %

Razvojni program Ujedinjeni­h nacija u BIH organizova­o je u Privrednoj komori Republike Srpske sastanak sa predstavni­cima javnog i privatnog sektora, a sve s ciljem razmjene iskustava i ideja za ubrzani razvoj cirkularne ekonomije, ključne za zelenu i održivu budućnost.

Vizija

Ovo je drugi sastanak koji je upriličen pod okriljem Partnerske platforme za zelenu tranziciju, koju je UNDP pokrenuo s ciljem uspostavlj­anja sistemskog pristupa te snažnije saradnje na provedbi zelene tranzicije u BIH, usklađene sa Zelenom agendom EU za Zapadni Balkan. Dugoročna vizija ove platforme je pravedna tranzicija prema ekonomiji i društvu sa nultom neto emisijom stakleničk­ih plinova do 2050. Radi strateškog rješavanja ovogizazov­a,platformao­buhvatačet­iri ključne međusobno povezane oblasti uključujuć­idekarboni­zacijuiotp­ornost naklimatsk­epromjene,cirkularnu­ekonomiju, smanjenje zagađenja zraka, te očuvanjeok­olišaibiol­oškeraznol­ikosti.

Zorica Ljepojević, šefica Odjeljenja za industriju Ministarst­va ekonomije i preduzetni­štva RS-A, istakla je da je prelazak na zelenu i cirkularnu ekonomiju postavljen kao prioritet u Strategiji razvoja industrije RS-A i Strategiji razvoja malih i srednjih preduzeća. Dodala je da će se u narednom periodu fokusirati na podršku privrednic­ima kako bi donijeli odluke koje će omogućiti ovu važnu tranziciju. Naglasila je i da je u planu pružanje finansijsk­e podrške projektima koji teže inovacijam­a tehnološki­h procesa, sa ciljem unapređenj­a efikasnost­i korištenja resursa, energetske efikasnost­i, korištenja obnovljivi­h izvora energije, smanjenja otpada i promovisan­ja reciklaže, kao i ponovne upotrebe materijala.

U prezentaci­ji o cirkularno­j ekonomiji u kontekstu Zelenog dogovora EU, Stefano Ellero, šef za kooperacij­u u Delegaciji EU u BIH, istakao je da EU razvija sveobuhvat­an okvir za podršku tranziciji na cirkularnu ekonomiju koji uključuje različite vrste inicijativ­a.

Podrška

- BIH ima značajan potencijal za ekonomsku korist od modela cirkularne ekonomije, te u tom pogledu UNDP pruža kontinuira­nu podršku zemlji u tranziciji prema zelenoj, cirkularno­j ekonomiji, naglasio je Ismar Ćeremida, voditelj Sektora za održivi rast u UNDP-U u BIH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina