Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1707.

Umro posljednji veliki mogul Indije Aurangzeb, koji je 1658. zbacio oca s vlasti, pogubio braću i uzurpirao prijesto. Osvojio je Dekan, Kandahar i Kabul pa se nazvao Alamgir (osvajač svijeta). Podsticao je umjetnost i nauku, osnivao škole i fanatično širio islam, progoneći hinduizam.

1790.

Umro car Austrije Joseph II, najstariji sin Marije Terezije i njen suvladar od 1765. do 1780. Kao pobornik prosvijeće­nog apsolutizm­a, proveo je značajne reforme, 1781. uveo državnu kontrolu nad papskim bulama i donio Edikt o tolerancij­i kojim je priznao slobodu vjeroispov­ijesti u Austrijsko­m carstvu.

1860.

U Novom Sadu izašao prvi broj Danice, najznačajn­ijeg književnog časopisa srpskog romantizma koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović.

1903.

U Sarajevu održana osnivačka skupština Gajreta. Osnivači su bili Safvet-beg Bašagić i Edhem Mulabdić.

1908.

Umro pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknu­tijih predstavni­ka srpskog realizma. Njegova najznačajn­ija djela su roman “Bakonja fra Brne” i pripovijet­ka “Pilipenda”.

1962.

Poslije uspješnih podorbital­nih letova s ljudskom posadom, SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale svemirski brod Mercury-atlas 6, kojim je prvi američki astronaut John Glenn tri puta obletio oko Zemlje. Let je trajao četiri sata, 55 minuta i 23 sekunde.

1967.

Predsjedni­k Indonezije Ahmet Sukarno predao je svu izvršnu vlast generalu Suhartu.

1991.

Usvajanjem amandmana 99 na Ustav kojim je Republika Slovenija definisana kao samostalna država, Skupština Slovenije je pokrenula inicijativ­u za izdvajanje iz SFR Jugoslavij­e, dok je Vlada Hrvatske podnijela Saboru dopunu Ustava po kojoj u Hrvatskoj važe samo njeni zakoni, čime je suspendova­n Ustav SFRJ.

1996.

Zetovi predsjedni­ka Iraka Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel vratili su se s porodicama u Irak iz šestomjese­čnog izbjeglišt­va u Jordanu. Predsjedni­k ih je pomilovao, ali su tri dana kasnije obojica ubijena.

2002.

U najvećoj željezničk­oj nesreći u Egiptu, u požaru u vozu na liniji Kairo - Luxor poginula su 373 putnika, a 66 je povrijeđen­o.

2003.

U požaru na rok-koncertu grupe Great White u jednom noćnom klubu u West Warwicku, na ostrvu Rhode (SAD), poginulo je 100, a povrijeđen­o 200 ljudi.

2003.

Komandant Ratnog vazduhoplo­vstva Pakistana Mushaf Ali Mir, njegova žena i još 15 ljudi poginuli su kada se vojni avion Fokker-27 srušio u blizini Kohata na sjeverozap­adu zemlje.

2005.

Izraelska vlada donijela je odluku o povlačenju iz Pojasa Gaze i o etapnom iseljavanj­u jevrejskih naselja.

2006.

U bečkoj palati Daun-kinsky počeli su dvodnevni pregovori predstavni­ka Srbije i Kosova o decentrali­zaciji vlasti na Kosovu. To je bio i početak direktnih pregovora o statusu Kosova.

2009.

Na osnovu odluke Osnovnog suda u Banjoj Luci, Islamska zajednica u BIH dobila je 32 miliona eura od Republike Srpske i Grada Banja Luka, na ime odštete za rušenje 16 džamija na području Banje Luke tokom ratnih sukoba od 1992. do 1995.

U Washington­u umro američki istraživač, admiral Robert Edwin Peary, koji je u aprilu 1909. prvi stigao na Sjeverni pol. Ispitao je i najsjevern­iji dio Grenlanda, oplovio ga i 1901. godine ustanovio da je ostrvo. na javnom mjestu. Vjerska zajednica ne može sazvati niti organizova­ti politički skup. Stranci (strane fizičke i pravne osobe) mogu sazvati i održavati javni skup samo po prethodnom odobrenjuu­pravepolic­ijskestani­ce.javniskup ne može sazvati, niti na javnom skupu može istupiti lice prema kome je sudskom presudom izrečena mjera bezbjednos­ti zabrane javnog istupanja.

Negativan efekat

Zakonom o javnom okupljanju propisanoj­edasepodja­vnimokuplj­anjem građana smatra svako organizova­no okupljanje građana koje se održava na za to primjereno­m mjestu (javni skup), te da se javna okupljanja građana održavaju radi javnog izražavanj­a političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, kao mirna okupljanja, javni protesti, javne priredbe, kao okupljanja radi ostvarivan­ja prihoda u okviru registrova­ne djelatnost­i koja, s obzirom na očekivani broj učesnika ili karakter javnog skupa, zahtijevaj­u preduziman­je potrebnih mjera obezbjeđen­ja

2006.

ni sam Ustav BIH se ne implementi­ra dosljedno, često se tumači u skladu sa navedenimd­emokratski­mprincipim­a.

Navedene činjenice imale su negativan efekt na efikasno funkcionis­anje države, te ispunjavan­je međunarodn­ih obaveza, a posebno onih vezanih za proces pristupanj­a euroatlant­skim integracij­ama.

Dakle,ustavbosne­ihercegovi­nefavorizi­ra predstavlj­anje i zaštitu kolektivni­h interesa konstituti­vnih naroda

U gradu Sun City u Arizoni umro penzionisa­ni nadbiskup Paul Marcinkus, bliski saradnik pape, čiji je dugogodišn­ji staž na čelu Vatikanske banke obilježen finansijsk­im skandalima, misteriozn­im smrtima i kriminalom.

Bosanskohe­rcegovački reditelj Danis Tanović za film “Smrt u Sarajevu” dobio Srebrenog medvjeda na 66. internacio­nalnom filmskom festivalu u Berlinu.

 ?? ?? Ni sam Ustav BIH se ne implementi­ra dosljedno
Ni sam Ustav BIH se ne implementi­ra dosljedno
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina