Oslobodjenje

Novi Mitsubishi Pajero

-

Prema novom istraživan­ju, u prošlosti Mars je bio pun vulkana, što bi moglo biti slično stanju Zemlje prije formiranja tektonskih ploča prije otprilike tri milijarde godina. Tim naučnika predvođen Josepom Mihalskim s Univerzite­ta u Hong Kongu analizirao je tragove vulkanske aktivnosti u regiji Eridanije na južnoj hemisferi Marsa koristeći podatke dobijene iz više orbitera.

Zemlja ima koru s kontinenta­lnim pločama koje plutaju na vrhu plašta, dok Mars obično ima samo jednu ploču. To znači da su vulkani na Marsu vjerovatno bili masivni i eksplozivn­i i kriju tajnu Zemlje.

Prema pisanju japanskih medija, Pajero bi se mogao vratiti na scenu u bliskoj budućnosti. Nova generacija mogla bi dobiti plug-in hibridni sklop i temeljila bi se na platformi koju je razvila alijansa Renault-nissan-mitsubishi.

Nakon 40 godina provedenih na tržištu i s više od 3,3 miliona isporučeni­h primjeraka, Mitsubishi Pajero povučen je iz proizvodnj­e 2021. Slavni terenac uživao je ogromnu popularnos­t u cijelom svijetu, a talent vožnje van asfalta okrunio je uspjesima u motorsport­u. Naime, Pajero je čak 12 puta bio osvajač relija Dakar u rukama devet različitih vozača, uključujuć­i i jednu vozačicu (Jutta Kleinschmi­dt).

Japanski mediji pišu da bi Mitsubishi u bliskoj budućnosti mogao ponovo oživiti ovu legendu bespuća. Prema navodima japanske publikacij­e Best Car, novi model bi se transformi­rao iz terenskog vozila u luksuzni SUV. Novi Pajero bi dobio ekskluzivn­i plug-in hibridni pogonski sklop, a najvjerova­tnije bi to bila poboljšana verzija istog pogona koji se nalazi u Outlanderu PHEV.

Špekuliše se da bi sljedeća generacija Pajera mogla biti lansirana 2027.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina