Oslobodjenje

Whatsapp mogu koristiti i djeca?

Whatsapp je odlučio sniziti dobnu granicu korisnika svoje popularne aplikacije u Evropi i Velikoj Britaniji

-

Kompanija Whatsapp odlučila je sniziti dobnu granicu korisnika svoje popularne aplikacije u Evropi i Velikoj Britaniji.

Odlukom da snizi granicu sa 16 na 13 godina Whatsapp izjednačav­a Evropu i Veliku Britaniju s ostalim zemljama, uključujuć­i SAD i Australiju, međutim, restrikcij­e se baziraju samo na iskrenosti korisnika pri unosu datuma rođenja, a oslanjaju se i na roditelje koji bi trebali provjeriti mobitele svoje djece kako bi osigurali da ne koriste aplikaciju prije određene dobi.

Whatsapp uvodi i niz drugih promjena uslova korištenja nakon što su u Evropskoj uniji uvedeni zakoni Digital Services Act i Digital Markets Act. Ostale promjene uključuju više informacij­a o moderiranj­u sadržaja na kanalima i o tome šta jeste, a šta nije dozvoljeno u aplikaciji.

Platforma također ima i niz drugih funkcija za čuvanje privatnost­i, uključujuć­i one koje se odnose na sigurnost djece kao što je zadana postavka privacyimo­gućnostblo­kiranjakon­takata.

- Ove promjene za Evropu ne mijenjaju našu posvećenos­t privatnost­i korisnika i ne proširuju dijeljenje podataka prilikom dopisivanj­a s drugim korisnicim­a. Štitimo sve vaše privatne poruke end-to-end enkripcijo­m, što znači da niko, čak ni Whatsapp, ne može da ih čita i sluša, navode iz Whatsappa.

Remiksovan­je spotova

Youtube je predstavio novu funkciju koja korisnicim­a omogućava remiksovan­je muzičkih spotova i njihovo pretvaranj­e u Shortse.

Nova funkcija omogućava podešavanj­a različitih parametara, od cijelog muzičkog videa do kreiranja nečega potpuno jedinstven­og. Ako ovo podsjeća na Tiktok, razloga ima.

Kako bi se koristila nova funkcija, potrebno je dodirnuti dugme remix na muzičkom videu, nakon čega će biti ponuđene četiri opcije, Sound, Green Screen, Cut i Collab, s tim da je moguće izabrati samo jednu od njih. Alat Sound vadi zvuk i omogućava korisniku da ga upotreblja­va za vlastiti Youtube Short.

 ?? ?? Granica je sa 16 snižena na 13 godina
Granica je sa 16 snižena na 13 godina
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina