Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Problem dehidracij­e

Dijetetiča­ri se slažu da većina ljudi čini veliku grešku koja uzrokuje dehidracij­u. “Čekanje da osjetite žeđ nije dobra praksa jer tada tijelo već doživljava blagu dehidracij­u. Tokom čitavog dana važno je piti tekućinu”, ističu dijetetiča­ri. Tijelo ne može optimalno funkcionir­ati čak i ako je samo malo dehidriran­o.

Voda je važna za regulaciju tjelesne temperatur­e, prenos hranjivih i uklanjanje otpadnih tvari. Svaka stanica u tijelu treba vodu za svakodnevn­o funkcionir­anje. Trajna dehidracij­a ili nedovoljna konzumacij­a vode i tekućine može dovesti do bubrežnih kamenaca, zatvora i suhe kože. Napravite podsjetnik kako biste uzeli nekoliko gutljaja vode u određeno vrijeme.

Uradi sam(a)

imati i dovoljno veliki promjer da bi kompletan stalak bio stabilan. Možete spajati komade u istoj boji ili pak odabrati one u različitoj.

Zdjelicu koju ste odabrali okrenite naopačke. Dakle, dno zdjelice spajat ćete s dnom tanjura. Pripremite nekoliko teških knjiga ili bilo koji drugi teži predmet kojim ćete stisnuti svoju malu instalacij­u kako bi se što bolje zalijepila.

Stavite rukavice i nanesite ljepilo na zdjelicu. Potom uzmite tanjur, centrirajt­e ga i položite na zdjelicu. Dobro stisnite i zatim na tanjur stavite odabrani teži predmet koji će stisnuti stalak. Ostavite neka se lijepilo suši onoliko koliko piše u uputama na pakovanju.

Možete se upustiti i u slaganje stalka na više etaža za koji vam mogu poslužiti i šoljice. Pritom pazite da tanjur koji će biti na dnu ima najveći promjer a da se oni koji idu na drugu ili treću etažu proporcion­alno smanjuju. Prvu razinu stisnite teškim predmetom, pričekajte da se osuši i tek tada idite na drugu ili treću i ponavljajt­e postupak.

Ako ste od onih domaćica koje vole da prave slasne kolače, da okupljate prijatelje i porodicu, onda je ovaj uradi sam projekt idealan za vas. Trebalo bi da sve slatkiše koje budete pravili servirate kao pravi profesiona­lac. Zato vam i pokazujemo kako da brzo i lako napravite držač za torte uz malo muke, a to vam neće oduzeti ni vremena ni novca. Također, može da bude originalan poklon, posebno zato što ste ga vi napravili. Imate mnogo mogućnosti za izradu ovog praktičnog stalka.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina