Oslobodjenje

Inter dočekuje Atletico, Borussia gost PSV-A

Milanski i madridski tim igraju derbi osmine finala Lige šampiona i oba tima vjeruju u prolazak u narednu fazu • Milioneri rane iz Bundeslige liječe u eliti

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Najjači duel osmine finala Lige šampiona definitivn­o je onaj u kojem će snage odmjeriti Inter i Atletico s prvom utakmicom na rasporedu večeras u Milanu.

Pomoć

Domaća ekipa pod vodstvom Simonea Inzaghija slomila je otpor Juventusa u italijansk­om prvenstvu i sigurno grabi prema tituli. Sada se može u potpunosti posvetiti Ligi šampiona, u kojoj je prošle godine igrala u finalu.

Povreda Alvara Morate ne bi trebala poremetiti igru crveno-bijelih, jer tu je Memphis Depay

Inter je pred teškim ispitom, no ima igru koja daje rezultate. Tu važnu ulogu igra Lautaro Martinez u napadu, vrlo raspoložen ove sezone. Marcus Thuram doveden je kao pojačanje u ofanzivu i pokazao se kao pun pogodak, a tu je i iskusni Henrik Mhitarjan, koji vrlo dobro koristi vlastitu minutažu. U sredini terena pak već nekoliko godina suvereno vlada Hakan Calhanoglu, jedan od najboljih veznjaka na svijetu. Pomoć mu je Nicola Barella, a tu je i mladi Davide Frattesi, koji dobija sve više prilika kod Inzaghija. Na golu se Yann Sommer pokazao kao odlično pojačanje i u potpunosti opravdava povjerenje svog trenera. S druge strane, Atletico pod Diegom Simeoneom ove sezone igra s promjenjiv­im uspjehom. Na trenutke djeluje moćno na travnjaku, a onda doživi neuspjeh kad se najmanje nadamo. U Ligi šampiona definitivn­o očekujemo da će Atletico u 2024. godini biti tvrd orah. Antoine Griezmann odlično igra u napadu, a povreda Alvara Morate ne bi trebala previše poremetiti igru crveno-bijelih, jer tu je Memphis Depay. Impresivan je Brazilac Samuel Lino, jedno od ugodnijih otkrića ove sezone, a ne zaboravimo ni moćnog Marija Hermosa. Svoju minutažu pametno koristi i Angel Correa, a u sredini terena najvažniji igrač polako postaje Marcos Llorente, dok prljavi dio posla odrađuje Rodrigo de Paul. Sigurno da večeras možemo očekivati tvrdu utakmicu u kojoj bi nijanse mogle odlučivati.

U drugom duelu večeras PSV će dočekati Borussiju Dortmund. PSV pod trenerom Peterom Boszom briljira u domaćem šampionatu, a želi napredak i u Ligi prvaka. Iskusni Luuk de Jong iz sedmice u sedmicu je u sve boljoj formi, a tu je i krilni napadač Johan Bakayoko.

Prvo mjesto

Borussia je u Ligi prvaka iznenadila u grupi smrti sa PSG-OM, Milanom i Newcastleo­m, te je osvojila prvo mjesto, dok joj u Bundesligi ne cvjetaju ruže. Zato milioneri žele što dalje u elitnom takmičenju, kako bi isprali loš okus nastupa u domaćem šampionatu.

Parovi osmine finala Lige prvaka, danas: Inter - Atletico (21 sat), PSV - Borussia (21).

 ?? ?? Lautaro Martinez predvodi napad crno-plavih
Lautaro Martinez predvodi napad crno-plavih
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina