Oslobodjenje

Japan je uvijek uz narod BIH

Za nabavku vozila hitne pomoći domovima zdravlja Fojnica i “Stana Tomić” na Palama Vlada Japana osigurala je 100.154 eura

- J. MA.

Vlada Japana osigurala je grant od 100.154 eura za opremanje Doma zdravlja u Fojnici i Doma zdravlja “Stana Tomić” na Palama vozilima hitne pomoći. Pored toga, Vlada Japana je obezbijedi­la i grant od 20.584 eura za opremanje džudo kluba Student Sarajevo sportskom opremom.

Tim povodom u rezidencij­i ambasadora Japana u BIH jučer su potpisani ugovori o bespovratn­oj dodjeli sredstava. Kako je istakao ambasador Japana u BIH Kinefuchi Masami, ova donacija nije novčano velika, ali je od srca.

- Od završetka rata Vlada Japana je uz BIH i njene narode, nastojimo pomoći koliko možemo. Ovaj put se nadamo da će ova donacija pomoći građanima Fojnice i Pala da imaju bolju i bržu uslugu. Vlada Japana je druga po stranom ulaganju u BIH i na to smo posebno ponosni. Fokusirali smo se na projekte koji direktno utiču na kvalitetni­ji život građana u BIH. I dalje ćemo pružati podršku prijateljs­kim narodima u BIH, rekao je ambasador Masami.

Za vozilo hitne pomoći koje će biti uručeno Domu zdravlja Fojnica izdvojena su 50.263 eura.

Kakojeista­kaonačelni­kfojnicesa­bahudin Klisura, realizacij­om ovog projekta će se poboljšati mogućnosti pružanja hitne pomoći ove ustanove od koje se očekuje da će korist imati više od 100 pacijenata godišnje.

- Hvala Vladi Japana i ambasadoru Masamiju što su izdvojili sredstva za našu lokalnu zajednicu. Naši građani će na ovaj način imati konkretnu pomoć, rekao je Klisura.

Za opremanje DZ “Stana Tomić” na Palama vozilom hitne pomoći odobren je 49.891 euro. Kako je naveo Ivan Šarac, direktor ove zdravstven­e ustanove, očekuje se da će godišnje više od 160 pacijenata dobiti odgovaraju­ću uslugu prevoza.

Iznos od 20.584 eura dodijeljen je džudo klubu Student. Prema riječima Amela Mekića iz ovog kluba, očekuje se da će godišnje više od 660 osoba imati korist od ove donacije.

- Zahvalni smo Ambasadi Japana i nastojaćem­o da što više djece uključimo u ovaj sport. Cilj nam je da u budućnosti imamo nove šampione, poručio je Mekić.

 ?? ?? Adnan Rahimić: Studenti imaju vremena da se pripreme
Adnan Rahimić: Studenti imaju vremena da se pripreme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina