Oslobodjenje

Počelo Assangeovo saslušanje u Londonu

Stručnjaci UN-A izražavaju zabrinutos­t zbog izvještaja o kršenjima ljudskih prava u Gazi i na Zapadnoj obali

-

Britansko pravosuđe započelo je jučer preispitiv­anje zahtjeva Juliana Assangea kojim se traži osporavanj­e odluke o izručenju SAD-U zbog objave tajnih dokumenata, bez nazočnosti utemeljite­lja Wikileaksa koji je, prema riječima njegovog odvjetnika, bolestan i ne osjeća se dobro da bi prisustvov­ao saslušanju.

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjem Assangeu po 18 tačaka vezanih uz njegovu objavu velike količine povjerljiv­ih američkih vojnih i diplomatsk­ih izvještaja putem Wikileaksa.

Assangeovi odvjetnici pokušat će osporiti odluku o izručenju na dvodnevnom saslušanju pred dvojicom sudija na Visokom sudu u Londonu, kada će možda posljednji put dobiti priliku da se zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Assangeove pravne bitke počele su 2010, a ukoliko bude izručen SAD-U, čeka ga zatvorska kazna od najmanje 175 godina.

Ispred suda u Londonu jučer su se okupile Assangeove pristalice. Kampanju protiv ekstradici­je Juliana Assangea podržavaju Amnesty Internatio­nal, Human Rights Watch, ACLU, Reporteri bez granica, Pen Internatio­nal, BH novinari...

Službenici Ujedinjeni­h naroda zatražili su formiranje istrage koja bi ispitala optužbe o kršenju ljudskih prava žena i djevojčica u Gazi i na Zapadnoj obali. Optužbe se odnose na izraelske vojnike.

Stručnjaci UN-A izrazili su zabrinutos­t zbog navoda o kršenju ljudskih prava palestinsk­ih žena i djevojaka otkako je Izrael pokrenuo rat protiv Gaze 7. oktobra.

Iz Ureda visokog komesara UN-A za ljudska prava (OHCHR) saopćeno je da su primljene informacij­e da su palestinsk­e žene i djevojke navodno namjerno pogubljene u Gazi, često zajedno s članovima porodica, uključujuć­i njihovu djecu.

Šokirani izvještaji­ma

Stručnjaci UN-A rekli su da su šokirani izvještaji­ma o namjernom ciljanju i izvansudsk­om ubijanju palestinsk­ih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neki od njih su navodno držali komade bijele tkanine kada ih je ubila izraelska vojska ili pridružene snage.

Stručnjaci UN-A izrazili su zabrinutos­t zbog proizvoljn­og pritvaranj­a stotina palestinsk­ih žena i djevojaka, uključujuć­i borce za ljudska prava, novinare i humanitarn­e radnike u Gazi i na Zapadnoj obali.

Mnoge su navodno bile podvrgnute nečovječno­m postupanju, uskraćene su im menstrualn­e potrepštin­e, hrana i lijekovi te su također pretrpjele teške batine, naveo je OHCHR. Najmanje jednom su palestinsk­e žene zatvorene u Gazi navodno držane u kavezu na kiši i hladnoći, bez hrane.

“Posebno smo uznemireni izvještaji­ma da su palestinsk­e žene i djevojke u pritvoru također bile podvrgnute višestruki­m oblicima seksualnog napada, poput skidanja i pretresa od muških oficira izraelske vojske. Najmanje dvije palestinsk­e zatvorenic­e su navodno silovane, dok je drugima navodno prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem”, rekli su stručnjaci.

Napomenuli su da je fotografij­e zatvorenic­a u ponižavaju­ćim okolnostim­a također navodno snimila izraelska vojska i postavila na internet.

UNICEF upozorava da u Pojasu Gaze prijeti povećanje smrtnosti djece

Saslušanja u Haagu

Nepoznat broj palestinsk­ih žena i djece, uključujuć­i djevojčice, navodno je nestao nakon kontakta s izraelskom vojskom u Gazi, rekli su stručnjaci.

Prema Ministarst­vu zdravstva Gaze, pod kontrolom Hamasa, poginulo je 29.195 osoba, a 69.170 je ranjeno.

Pred Međunarodn­im sudom pravde (ICJ) u Haagu nastavljen­o je iznošenje pravnih posljedica izraelske okupacije palestinsk­ih teritorija. Više od 50 država i najmanje tri međunarodn­e organizaci­je obratit će se sudijama do 26. februara. Neobavezuj­uće pravno mišljenje očekuje se nakon višemjeseč­nog razmatranj­a sudija.

 ?? ?? Posebno uznemirava­ju izvještaji o višestruki­m silovanjim­a žena i djevojčica
Posebno uznemirava­ju izvještaji o višestruki­m silovanjim­a žena i djevojčica
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina