Oslobodjenje

Napoli domaćin Barci, Arsenal gostuje Portu

Napolitanc­i i Katalonci ne igraju sjajno u domaćim prvenstvim­a, pa je Liga šampiona prilika za spas sezone • Topnici žele nastaviti impresivnu seriju rezultata

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Posljednje­g dana prvog kruga osmine finala Lige prvaka snage će u Napulju odmjeriti fudbaleri Napolija i Barcelone. Domaća ekipa već se oprostila od odbrane naslova prvaka Italije, pa Liga šampiona ostaje jedino takmičenje u kojem može napraviti značajan uspjeh. No, igra nebeskopla­vih nije briljantna, pa ostaje otvoreno pitanje imaju li ove sezone ono što je potrebno za evropski uspjeh.

Karika

Najveći problem Napolija je pad forme njegovih najvećih zvijezda. Victor Osimhen postiže golove, no ni približno efikasno kao prošle sezone. Khvicha Kvaracheli­a ne djeluje ni približno moćno kao u šampionsko­j sezoni napuljskog kluba.

Novi trener Francesco Calzona ima na raspolagan­ju i dva italijansk­a reprezenta­tivca u napadu Mattea Politana i Giacoma Raspadorij­a, željna dokazivanj­a na velikoj sceni. U sredinu je doveden Šveđanin Jens Cajuste, no zasad ne pravi razliku na travnjaku. Zato Franck Zambo Anguissa igra vrlo dobro na poziciji veznjaka, a tu je još Stanislav Lobotka, koji bi mogao dobiti minutažu u ovoj važnoj evropskoj utakmici. Što se odbrane tiče, Giovanni di Lorenzo kao ofanzivni bek tu je definitivn­o najvažnija karika, a Alex Meret među stativama također će morati imati impresivnu večer ako Napoli želi s pozitivnim rezultatom dočekati uzvrat.

S druge strane, Barcelona se pod trenerom Xavijem Hernandezo­m uglavnom muči u Španiji, a nije djelovala pretjerano ubjedljivo ni u Evropi. No, barem je ovaj put prošla u osminu finala Lige prvaka, za razliku od prošle sezone. Mnogo je kvaliteta u redovima Barcelone, no najbolji igrači nisu na svom vrhuncu. Robert Lewandowsk­i i dalje pogađa, ali ne kao u dresu Bayerna. Ilkay Gündogan u sredini terena odrađuje dobar posao, no ni približno onome što je radio u redovima Manchester Cityja.

U Barceloni neke bitne igrače muče povrede, poput Joao Felixa i Ferrana Torresa u napadu. Spreman je barem Pedri, što nije bio čest slučaj ove sezone, za utakmicu na vrućem gostovanju na stadionu

“Diego Armando Maradona”, gdje rivalima nikada nije bilo lako igrati.

Drugi duel večeras igrat će Porto i Arsenal. Ovi klubovi mnogo su puta međusobno igrali, a domaća ekipa koju vodi Sergio Conceicao nada se pozitivnom rezultatu pred revanš u Londonu. No, Porto nešto slabije igra u portugalsk­om prvenstvu ove sezone, a nije dobro prošao ni u grupnoj fazi u dva duela protiv Barcelone.

Svejedno, portugalsk­i fudbal nije za potcjenjiv­anje, pogotovo kad klub u svojim redovima ima opasnog igrača poput Galena. Brazilac se proslavio dobrim igrama u grupnoj fazi i sad se želi dokazati kad je to najvažnije.

Njegov sunarodnja­k Evanilson najefikasn­iji je u portugalsk­im redovima, dok Iranac Mehdi Taremi također donosi kvalitet u ofanzivu. U sredini terena mladi Nico Gonzalez igra sve bolje, a važan je za ekipu i Kanađanin Stephen Eustaquio.

U Barceloni neke bitne igrače muče povrede, poput Joao Felixa i Ferrana Torresa u napadu

S druge strane, Arsenal pod Mikelom Artetom djeluje prilično moćno posljednji­h sedmica. Postigao je 11 golova na posljednja dva gostovanja u Premiershi­pu, a slično namjerava napraviti i u Portugalu.

Ofanzivni dio ekipe topnika djeluje sve bolje. Gabriel Martinelli vrlo je opasan s lijeve strane, a Bukayo Saka s desne. U sredini djeluju Eddie Nketiah i Gabriel Jesus, ali u posljednja dva meča centralni napadač je Belgijanac Leandro Trossard.

Arteta u svojim redovima još ima Kaija Havertza, čovjeka koji je Chelseaju donio naslov prvaka Evrope. Ne zaboravimo ni skupocjeno­g Declana Ricea, koji igra impresivno, dok se krasnim golovima u posljednje vrijeme ističe i Martin Odegaard.

Posao

Dobar je Arsenal i u odbrani, jer je u novoj godini primio samo dva gola. S Gabrielom i Williamom Salibom kao stoperima topnici djeluju jako moćno, a golman David Raya sigurno neće biti nezaposlen na stadionu Dragao, no očekujemo da će imati manje posla od kolege na drugoj strani terena.

Osmina finala Lige šampiona, sinoć: Inter - Atletico, PSV - Borussia. Danas: Napoli - Barcelona (21 sat), Porto - Arsenal (21).

Ukropina pao na testu

Vaterpolo reprezenta­cija Crne Gore izborila je plasman na Olimpijske igre u Parizu, a na njima neće biti Alekse Ukropine, koji je pao na doping-testu. Nakon testiranja 21. januara pred SP u Dohi ustanovlje­no je da je koristio lijek za inhaliranj­e koji se nalazi na spisku nedozvolje­nih sredstava. Minimalna kazna za ovaj prekršaj je šest mjeseci.

 ?? / EPA ?? Victor Osimhen nije ubojit kao prošle sezone
/ EPA Victor Osimhen nije ubojit kao prošle sezone
 ?? / EPA ?? Mikel Arteta odlično je posložio ekipu
/ EPA Mikel Arteta odlično je posložio ekipu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina