Oslobodjenje

Za čije interese Mit

Brojna su pitanja bez odgovora, od neregularn­osti pri zapošljava­nju Dragana Mitrovića u Direkciju za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH do toga da je bio na dodatnim provjerama

- Piše: amela lončarić

Zloupotreb­e u konkursnim proceduram­a i sumnje u regularnos­t kod zapošljava­nja nisu nepoznanic­a ni kad je riječ o policijski­m agencijama na državnom nivou. Zapošljava­nja u Direkciji za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH (DKPT) još od prošle godine u fokusu su istraga SIPA i Tužilaštva BIH.

Interni oglas

Ovaj put bavimo se likom i (ne)djelom policijsko­g službenika Dragana Mitrovića,savjetnika­direktorad­kpt-a Enesakarić­a.pa,krenimored­om.kako Oslobođenj­e saznaje iz dobro obaviješte­nog izvora, Mitrović je 2011. godine iz MUP-A RS-A prešao u DKPT, gdje je zasnovao radni odnos. Do danas nikome nije jasno kako mu je to pošlo za rukomikakv­ejevezeima­o,budućidaje­u trenutku zapošljava­nja imao diplomu Fakultetac­ivilneodbr­anekojijez­avršio u Beogradu 2002, a koja mu prethodno nije nostrifiko­vana/priznata.

To kod Mitrovića nije umanjilo apetite za napredovan­jem, pa se prijavio na interni oglas za unapređenj­e u čin samostalni inspektor i čin viši inspektor u DKPT-U. Međutim, tadašnji direktor Direkcije Mirsad Vilić 4. maja 2015. godine donosi zaključak kojim se Mitroviću nalaže da shodno rješenju Odbora za žalbe policijski­h službenika izvrši nostrifika­ciju diplome o stečenoj visokoj stručnoj spremni i da dokaz o nostrifika­ciji dostavi Komisiji za unapređenj­e policijski­h službenika u najkraćem roku, ne dužem

Mitrović nam je nimalo ljubaznim tonom rekao da nije raspoložen da odgovara na pitanja, da je policijski službenik i da izjave niti želi niti može davati

od mjesec od prijema zaključka. Zaključkom je ujedno i prekinuta procedura unapređenj­a do, kako je navedeno, ispunjenja naložene obaveze kako bi se nastavila procedura unapređenj­a.

Rješavajuć­i Mitrovićev­u žalbu, Odbor za žalbe policijski­h službenika donosi rješenje kojim se ona djelimično usvaja, te se lista kandidata isključeni­h i lista kandidata prihvaćeni­h za proceduru unapređenj­a u čin samostalni inspektor i čin viši inspektor poništavaj­u.

Mitrović je potom Univerzite­tu u Sarajevu 22. maja 2015. podnio zahtjev za stručno priznavanj­e visokoškol­ske kvalifikac­ije, nakon čega je Senat Univerzite­ta u Sarajevu na sjednici održanoj 24. juna 2015. donio rješenje kojim se Mitroviću priznaje visokoškol­ska kvalifikac­ija - profesor odbrane i zaštite, u svrhu zapošljava­nja u BIH.

Mitrović je, ponavljamo, već uveliko radio u DKPT-U bez nostrifiko­vane diplome. Ko mu je to

 ?? ?? Pred državnom koalicijom su važne odluke
Pred državnom koalicijom su važne odluke
 ?? ?? Dragan Mitrović: Sva pitanja uputite na institucij­u
Dragan Mitrović: Sva pitanja uputite na institucij­u

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina