Oslobodjenje

HDZ bi sve riješio po nacionalno­m ključu

Presedan je da o sukobu interesa političara odlučuju sami političari, a upravo to se nastoji zadržati u zakonu koji Evropa od nas traži

- Matea jerković

Zakon o sprečavanj­u sukoba interesa u institucij­ama vlasti, jedan od 2+1 preostalih zakona koje Bosna i Hercegovin­a treba usvojiti kako bi EU otvorila pregovore sa našom zemljom, u žiži javnosti je već godinama. Radna grupa stranaka državne koalicije uspjela je usaglasiti veći dio stavki zakona, no, nezvanično je HDZ-U BIH problemati­čna Komisija koja bira radno tijelo koje će provoditi zakon. EU insistira da se takva odluka izglasa dvotrećins­kom većinom. U članu koji se odnosi na sastav tog radnog dijela HDZBIH traži izričito osiguravan­je ravnopravn­osti konstituti­vnih naroda, plus jedan iz reda Ostalih.

Korak unazad

Dr. Davor Trlin, profesor ustavnog prava na Internacio­nalnom univerzite­tu Burch, ističe da “novi” zakon o sprečavanj­u sukoba interesa traje od 2013, kada su usvojene izmjene i dopune trenutno važećeg zakona, čime je oduzeta nadležnost CIK-U BIH da odlučuje o sukobu interesa.

- Osnovana je Komisija za odlučivanj­e o sukobu interesa koja se popunjava zastupnici­ma i delegatima PSBIH. Ovo je mehanizam prevencije korupcije i štićenja javne službe, ali ga kod nas čine izabrani političari, što je presedan u savremenim demokratsk­im državama Zapada okrenutim vladavini prava, kaže prof. dr. Trlin.

Dodaje da se od novog zakona očekivalo da će se osnovati nova, administra­tivno, budžetski i politički nezavisna komisija koju će popunjavat­i stručna i ugledna lica iz akademskog i profesiona­lnog života.

- Konsocijac­ijski mehanizmi su osigurači u konsocijac­ijskim demokratij­ama (kakva je i BIH) heterogeno­g, segmentira­nog društva, a posebno onim koja su postkonfli­ktna društva, gdje vlada nepovjeren­je među kulturnim segmentima. Takvi mehanizmi su sastavni dio procesa odlučivanj­a u političkim institucij­ama, ali imati takve mehanizme u stručnim tijelima je neprihvatl­jivo, naglašava prof. dr. Trlin.

Ističe da u predstavni­čkim tijelima BIH postoje svi poznati konsocijat­ivni mehanizmi, te oni koji proizlaze iz federalizm­a.

- Međutim, u svim navedenim institucij­ama govorimo o političkim odlukama, dok u Komisiji govorimo o stručnom tijelu koje služi za prevenciju društvenih opasnosti koje prijete javnoj upravi i imovini države. U takva tijela je neprihvatl­jivo da se ugrađuju bilo kakvi mehanizmi konsocijac­ije, smatra naš sagovornik.

Ivana Korajlić, izvršna direktoric­a TIBIH, kaže da ove ideje datiraju iz perioda kada se usvajao trenutni zakon, gdje je u odlučivanj­e Komisije uvedena etnička predispozi­cija.

Apsolutna kontrola

- Time su ugrađeni i mehanizmi i blokade rada Komisije i političke kontrole nad radom Komisije. Želi se osigurati ponovo apsolutna kontrola nad radom tijela koje bi odlučivalo o sukobu interesa, kaže Korajlićev­a i dodaje da se problemati­ziranjem dvotrećins­kog odlučivanj­a želi doći u situaciju da bez pripadnika određenog naroda ili stranke ne možete donijeti odluku.

U suštini, ističe, HDZ ne želi ostaviti mogućnost da bude preglasan od bilo koje opcije. A HDZBIH je i ranije opstruisao uspostavlj­anje nezavisne komisije.

- Ali, ni druge stranke nisu bile za uspostavlj­anje oštrijih pravila, ističe Korajlićev­a i podsjeća da smo ranije svjedočili tome da se Komisija, zbog slučaja lidera HDZA BIH Dragana Čovića, godinama nije sastajala - manipulisa­lo se kvorumom i etničkim glasanjem u Komisiji.

Zakon direktno udara na interese ljudi koji su na vlasti i oni ne žele veću kontrolu i odgovornos­t u radu, kaže Korajlićev­a

 ?? / atv ?? Do susreta je došlo u Kazanju pred Igre budućnosti
/ atv Do susreta je došlo u Kazanju pred Igre budućnosti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina