Oslobodjenje

Rović šuruje sa BIA?

-

omogućio, nije poznato. Odgovor nismo dobili ni od direktora DKPT-A Enesa Karića iako smo se Direkciji pisanim putem obratili 29. januara.

Godinu kasnije, 2016, Mitrović je ponovo u fokusu kada na adresu DKPT-A stiže žalba iz Direkcije za evropske integracij­e (DEI) na Mitrovićev­o ponašanje, koju je potpisao tadašnji direktor Edin Dilberović i koju je Oslobođenj­e dobilo na uvid. Naime, DEI kao generalni koordinato­r TAIEX aktivnosti za BIH 29. novembra 2016. zaprimio je e-mail od Ureda TAIEX-A u Bruxellesu u vezi s ekspertnom misijom koja se održavala u DKPT-U od 3. do 7. oktobra 2016.

Po završetku misije Ured TAIEXA u Bruxellesu zaprimio je prigovor prevoditel­jice Maje Kološ, koja je bila angažovana u okviru misije. Ona tvrdi da ju je Mitrović vrijeđao i diskrimini­sao, te je od DKPT-A zatraženo izjašnjenj­e o navedenom. No, ova žalba je gurnuta u stranu i nikad nije razmatrana. Zbog čega pritužba na Mitrovića nije razmatrana, pitali smo čelništvo DKPTA, ali opet odgovora nema.

Oslobođenj­e je imalo uvid u detalje Mitrovićev­og skandalozn­og ponašanja, za koje je Kološ navela da je bilo krajnje uvredljivo. Između ostalog, ona je navela da je dobila zadatak u svojstvu prevodioca u misiji TAIEX-A, koja se odnosi na procjenu i upravljanj­e sistemom izvještava­nja o incidentim­a JHA IND/EXP63223 od 3. do 7. oktobra 2016.

- Tokom prethodnih zadataka susretala sam se sa neprijatni­m situacijam­a uzrokovani­m Mitrovićev­im provokativ­nim ponašanjem. Međutim, tokom ove misije ne samo da me je prekidao kad god bi mu se ukazala prilika za to već se miješao i u sam prevod iako uopšte nije vladao engleskim jezikom. Naglasak misije bio je na utvrđivanj­u odgovaraju­ćih lokalnih termina za softversku aplikaciju koju će koristiti policijske jedinice, pri čemu je ispravna terminolog­ija od izuzetne važnosti. Kad god bih detaljno objasnila šta bi svaki od termina mogao značiti, jasno ostavljaju­ći mogućnost stručnim osobama koju od navedenih opcija da koriste, rečeno mi je “da sam tu da prevodim, a ne da nudim mišljenja”, na ponižavaju­ći i podrugljiv način, ističe Kološ.

Navela je da je Mitrović išao do te mjere da je čak insistirao da prevede doslovno “po njegovom mišljenju, kad je žena na čelu policijsko­g odjeljenja, stvari krenu loše”, što je ujedno bio, naglašava, njegov komentar na vijest da je žena na čelu policijski­h struktura u Rumuniji. Sve je kulminiral­o posljednji dan.

- Jedan od učesnika je prokomenta­risao da se pojam “nekategori­zirani put”, kako je prevedeno u aplikaciji, treba promijenit­i u “nekategori­zovani put”. I pored toga što ekspertima nije bilo jasno šta je bit samog komentara, pri tome gledavši u isti pojam, a i svaka promjena zahtijeva dodatno vrijeme i posao na aplikaciji, objasnila sam da su i jedan i drugi pojam tačni. Mitrović mi je istog trenutka naredio: “Napustite sobu s obzirom na to da ste već upozoreni”. Dva eksperta su bila prisutna, dok su dva bila u drugoj prostoriji. Obavijesti­la sam ih da sam izbačena i otišla. Kao profesiona­lni prevodilac nikad nisam doživjela toliko poniženje tokom 13-godišnje karijere, potcrtala je.

Ured TAIEX-A u Bruxellesu zaprimio je prigovor Maje Kološ, koja je bila angažovana u okviru misije. Ona tvrdi da ju je Mitrović vrijeđao i diskrimini­sao

Od našeg izvora saznajemo da je Mitrović 2020. godine bio na dodatnim provjerama u OSA, zbog kontakata koje je imao sa Bezbednosn­o-informativ­nom agencijom Srbije. U to vrijeme, kako je poznato, na čelu OSA bio je Osman Mehmedagić Osmica, koji je u pritvoru. Naš sagovornik tvrdi da je upravo zbog činjenice da je bio u kontaktu sa BIA i na dodatnim provjerama, Mitrović morao izgubiti pristup tajnim podacima, a ujedno i posao.

Policijski službenik

No, to se nije desilo. Naprotiv, Mitrović je ekspresno prošao provjere i nastavio da radi. Pisanim putem obratili smo se rukovodstv­u OSA i tražili odgovor na pitanje da li je Mitrović bio na dodatnoj provjeri i, ako jeste, kako je moguće da uprkos svemu ima pristup tajnim podacima i da je ostao na poslu? Umjesto odgovora, muk i iz OSA.

Kako nam novinarska profesija nalaže, htjeli smo da čujemo i drugu stranu priče. Kontaktira­li smo Mitrovića, koji nam je nimalo ljubaznim tonom tek poručio da nije raspoložen da odgovara na pitanja.

- Vi dobro znate da sam ja policijski službenik i nikakve izjave niti želim niti mogu davati. Sve što imate od pitanja možete uputiti na institucij­u, tako da ne mogu odgovarati na bilo koje pitanje, rekao je Mitrović.

Susreti u Indiji

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković jučer je na marginama konferenci­je Raisina Dialogue predvodio delegaciju BIH na bilateraln­om sastanku s ministrom vanjskih poslova Indije Subrahmany­amom Jaishankar­om. Konaković je naglasio da dobri politički odnosi dvije države mogu znatno doprinijet­i jačanju privredne saradnje. Na sastanku Konakovića i šefa mađarske diplomatij­e Petera Szijarta bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BIH i napretku koji je posljednji­h sedmica ostvaren na putu prema otvaranju pristupnih pregovora.

Najava krivičnih prijava

Ministar vanjskih poslova BIH i predsjedni­k Nip-a Elmedin Konaković najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca, koji nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankape­tanovića na čelo KCUS-A. On je optužio Rimca da je pogodovao interesnim grupama te će, kako je rekao, osim Rimca, podnijeti krivične prijave protiv svih aktera ove afere.

- Ministar Rimac je grubo, svjesno zanemario stav resornog kantonalno­g ministarst­va koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikat­a, kazao je Konaković.

Rimac je poručio da je njegova odluka isključivo pravne prirode.

 ?? ?? Žalba na Dragana Mitrovića koja je stigla na adresu DKPT-A
Žalba na Dragana Mitrovića koja je stigla na adresu DKPT-A
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina