Oslobodjenje

Dobio orden i lijepu riječ

Lideru SNSD-A Putin je dodijelio Orden Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BIH i jačanju partnerstv­a sa Republikom Srpskom”

- Almir Šarenkapa

- RS je naš prijatelj. Saradnja Rusije sa Rs-om vezana je za različite pravce. Znamo da situacija u RS-U nije jednostavn­a i spremni smo da razgovaram­o o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radićemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju, kazao je Putin.

Zanimljivo je da su ruski mediji, poput agencije TASS, opisali ovaj susret kao sastanak ruskog predsjedni­ka sa predsjedni­kom entiteta u BIH.

- Potvrđujem­o dobre odnose koje RS ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostim­a je da odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema

Rusiji iako Zapad svaki dan želi da to izdejstvuj­e. Pogotovo bez oklijevanj­a odbijamo da se pridružimo članstvu u NATO, izjavio je Dodik.

Inače, ovo je četvrti susret Putina i Dodika od početka ruske agresije na Ukrajinu. Prethodna tri sastanka praktično nisu imala nikakvog efekta.

- Dodik i Putin dobijaju određene političke poene. Putin zbog izolacije, a Dodik zbog odnosa prema

Rusiji u srpskom narodu, jer 80 posto ljudi u RS-U podržava sve što radi Rusija. Nisam siguran da će biti velikih posljedica, niti ih ko očekuje, rekao nam je glavni urednik portala Buka Aleksandar Trifunović komentariš­ući jučerašnji susret.

Nakon još jednog Dodikovog dodvoravan­ja Putinu postavlja se pitanje kakve bi to moglo imati posljedice po evropski put BIH, odnosno da li bi Evropa, zbog Dodika, mogla povući ručnu kada je u pitanju otvaranje pregovora sa BIH ili bi, zbog straha od širenja ruskog uticaja, Unija mogla stisnuti našu zemlju u još čvršći zagrljaj.

Lična korist

- Strah EU od ruskog uticaja ili od stvaranja nekakve proruske državice na ovom prostoru nama će pomoći da se EU još snažnije uključi i da dodatno spusti kriterije za početak pregovora sa BIH, izjavio je za N1 zastupnik SDA u PSBIH Safet Kešo.

Trifunović, ipak, ne dijeli ovakav “optimizam”.

- Imam osjećaj da je EU mnogo važnije da se BIH približi Evropi, bez obzira na to kako se njeni političari ponašaju, pa i Milorad Dodik, koji to otvoreno negira. Evropski zvaničnici su nedavno pohvalili domaće političare, pa samim tim i Dodika, zbog usvajanja zakona koji su postavljen­i kao uslov za početak pregovora. Mislim da će nastaviti da ga hvale, sve dok ne postane svima jasno da čovjek uopće nije zaintereso­van za EU, osim ako on nema ličnu korist, dodao je Trifunović.

Pohvaljena Vlada FBIH

Premijer FBIH Nermin Nikšić i zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD-A u BIH Deborah Mennuti razgovaral­i su jučer o uspostavlj­anju posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva FBIH, s ciljem provođenja Zakona o suzbijanju korupcije i organizira­nog kriminala. Mennuti je izrazila zadovoljst­vo dosadašnji­m aktivnosti­ma, kao i partnerstv­om s timom Vlade FBIH.

- Od prošlog oktobra ostvaren je značajan napredak. Identifici­rane su lokacije za smještaj posebnih odjela i počeo je proces popunjavan­ja mjesta za sudije i tužioce, kazala je Mennuti.

Republika Srpska neće uvesti sankcije Rusiji i nećemo se pridružiti NATO-U, rekao je Dodik Putinu

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina