Oslobodjenje

Pametni kupac za n

Ministarst­vo trgovine FBIH dogovorilo je produženje akcije Zaključava­mo cijene za još tri mjeseca, tokom kojih bi se uvažile i sugestije penzionera

- Piše: Džemila Busnov

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević sastao se sa predstavni­cima Saveza penzionera FBIH i ekonomisto­m Farukom Hadžićem, a razgovaral­i su o tome kako poboljšati status penzionera kada je u pitanju trgovina.

Nova aplikacija

Budući da je Ministarst­vo trgovine FBIH dogovorilo produženje dobrovoljn­e akcije sa trgovcima Zaključava­mo cijene za još tri mjeseca, plan je da se u tom periodu uključe i penzioneri sa svojim prijedlozi­ma o tome koje bi prehramben­e proizvode kupovali po sniženim i zaključani­m cijenama.

Predsjedni­k Saveza udruženja penzionera FBIH Redžo Mehić kazao je da od tri milijarde i 509 miliona KM, koliko se izdvaja za penzije u Federaciji, 90 posto se potroši na plaćanje komunalnih usluga i prehranu.

Stoga je od izuzetne važnosti, poručio je Mehić, da se kroz snižavanje cijena osnovnih prehramben­ih namirnica pomogne penzioneri­ma.

Ekonomista Faruk Hadžić predstavio je ideju za aplikaciju Pametni kupac, dogovorenu sa ministrom Hasičeviće­m, koja će omogućiti potrošačim­a, u prvom redu penzioneri­ma, da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini.

- Intencija je da se u konačnici da moć građanima Federacije da i oni mogu da biraju proizvode za koje bi voljeli da budu cjenovno sniženi, da upravo ti proizvodi budu od polovine godine sa nižom cijenom. Kroz aplikaciju će građani moći da biraju nekoliko stotina proizvoda šta da bude sniženo. Na osnovu svih inputa u testnoj fazi će izabrati koji su to konkretni proizvodi, onda će Ministarst­vo kroz dogovorenu intervenci­ju sa trgovačkim lancima ići na snižavanje cijena. Zato je vrlo bitna

Od tri milijarde i 509 miliona KM, koliko se izdvaja za penzije, 90 posto se potroši na plaćanje komunalija i prehranu

 ?? ?? Penzioneri su spremni na konstrukti­vne sugestije i rad s predstavni­cima vlasti
Penzioneri su spremni na konstrukti­vne sugestije i rad s predstavni­cima vlasti
 ?? ?? zastupnik hrvatske u evropskom parlamentu
zastupnik hrvatske u evropskom parlamentu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina