Oslobodjenje

Uništeno 29 automo

Za osam godina u ZDK-U je oduzeto više od 1.000 vozila, dobre prakse prepisuje Sarajevo, ali one sa nakupljeni­m kaznama treba hapsiti, kaže Šut

- Piše: Mirza Dajić

U naselju Banlozi kod Zenice jučer je uništeno 29 putničkih vozila koja su oduzeta u Zeničko-dobojskom kantonu od višestruki­h povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju. Uništenje vozila je urađeno u skladu sa pravosnažn­im presudama nadležnih sudova pod nadzorom Uprave policije MUP-A ZDK-A.

Staro željezo

Kako su poručili iz kantonalno­g MUP-A, ovo je odgovor bahatim vozačima koji ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Prema riječima Admira Gazića, policijsko­g komesara Uprave policije ZDK-A, 22 putnička motorna vozila koja su oduzeta odlukom suda ići će na prodaju, za što će biti objavljen javni poziv. Na taj poziv moći će se prijaviti samo pravna lica koja će moći otkupiti ta vozila, koja se ne mogu registrova­ti, već koristiti u dijelove ili eventualno za staro željezo.

- Ove aktivnosti intenzivno se provode od 2015. godine i od tog perioda dosad je oduzeto više od 1.000 vozila. Ne računajući današnja uništenja i prodaje, dosad je prodato 180 vozila, a 291 je uništeno, izjavio je Gazić.

Samir Valentić, portparol Uprave policije MUP-A ZDK-A, rekao je da se dio oduzetih putničkih motornih vozila po odlukama sudova vratio vlasnicima, a da se oko 200 oduzetih vozila nalazi u krugu firme u naselju Banlozi te na parkinzima policijski­h stanica MUP-A ZDK-A, gdje se čeka odluka nadležnih sudova o njihovoj sudbini.

- Ovim želimo poslati poruku svim višestruki­m povratnici­ma u činjenju prekršaja da vide na koji način će završiti vozila koja se koriste kao sredstvo izvršenja tih prekršaja. Ovo je poruka i pokazatelj da represivni­m metodama policijske agencije mogu unaprijedi­ti i povećati sigurnost u oblasti saobraćaja, poručio je Gazić.

Na pitanje da li su ovakve akcije imale efekta u ZDK-U, komesar

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina