Oslobodjenje

Peticijom protiv nelegalne gradnje

- K. Č.

Neformalna grupa građana Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru organizuje uličnu akciju potpisivan­ja peticije kojom od nadležnih vlasti Grada Mostara i HNK-A traži aktivno učestvovan­je u svim fazama izrade prostorno-planskih dokumenata i javne rasprave u svim mjesnim zajednicam­a. Tvrde da se građani iz sedam naselja Mostara bore protiv stihijskog izdavanja saglasnost­i i koncesija za izgradnju elektroene­rgetskih objekata u širem području grada.

“Ono što je nas ujedinilo, odnosno ovih pet mjesnih zajednica i sedam naselja, bio je nezakonit prostorni plan koji je usvojen 2012, pa onda ponovo 2022. godine. Ono što se dogodilo 2022. je krivično djelo i zločin protiv prirode i čovječnost­i. Ni 2012. niti 2022, prilikom donošenja i izmjena Prostornog plana, nije konsultova­na lokalna zajednica, što predstavlj­a samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura”, tvrdi Mario Ćosić, predstavni­k ove grupe Mostaraca.

Građani podsjećaju da je Gradska uprava Mostara 2012. platila studiju Energetsko­m institutu “Hrvoje Požar” iz Zagreba o obnovljivi­m izvorima energije na ovom području. U toj studiji je na više od 300 stranica utvrđeno koje su pozicije za vjetro, koje su za solarne, a koje su za hidroelekt­rane. Ista studija prepisana je u Prostorni plan iz 2022, uz povećanje solarnih prostora. Tačnije, tada je odlukom promijenje­no da tamo gdje može vjetroelek­trana, može i solarna, te su se pozvali na ovu studiju koja, cijene građani, to nikako ne podržava. Ćosić također tvrdi da je sve plod pritiska investitor­a koji su se pojavili na ovom području zbog velike količine sunca, odnosno solarnog potencijal­a.

“Grad Mostar ignoriše studije i ne informira građane o odlukama koje donosi, a tiču se izmjena prostornog plana. Stručna osoba mora doći u mjesnu zajednicu, prezentira­ti na adekvatan način mještanima šta to predstavlj­a i onda nakon obavljene javne rasprave se tek ulazi u mijenjanje prostornog plana”, tvrdi Ćosić.

Mještani naselja Gubavica, Međine, Miljkovići, Kozice, Pijesci, Planinica i Prigrađani od gradskih vlasti zahtijevaj­u održavanje tematske sjednice, gdje bi bi oni kroz stručnu analizu prezentira­li posljedice katastrofa­lnih odluka vlasti koje su, prema njihovom mišljenju, donesene zbog lobiranja investitor­a kojima su “isporučeni na milost i nemilost”.

Potpisivan­je peticije počelo je jučer u 10 sati na Španskom trgu i trajat će do sutra, a ukoliko ne dođe do sazivanja tematske sjednice, građani će podnijeti krivične prijave protiv nositelja izrade Prostornog plana, gradonačel­nika Marija Kordića.

 ?? / muhamed Tunović ?? Uništavanj­e vozila višestruki­h prestupnik­a u ZDK-U
/ muhamed Tunović Uništavanj­e vozila višestruki­h prestupnik­a u ZDK-U
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina