Oslobodjenje

Zima pakuje kofere

Usljed nedostatka snježnih padavina, stanje nije idealno, a visoke temperatur­e, osim na Jahorini i Bjelašnici, onemogućav­aju i vještačko osnježavan­je

- Ajla Kanlić

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBIH, Kantonalni odbor Sarajevo, donio je odluku o protestu radnika komunalne privrede 29. februara u 11.55 sati ispred zgrade Vlade KS-A.

- Vlada KS-A i pregovarač­ki tim Vlade KS-A nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plate za 100 KM. Donijeli smo odluke o pokretanju tužbi, podnošenju prijava prema firmama koje su prekršile zakonske obaveze, organizova­nju štrajka upozorenja i generalnog štrajka na nivou svih komunalnih preduzeća u KS-U, saopćeno je iz ovog sindikata.

Na pragu smo ulaska u treći mjesec i sve bliži proljeću, a već dugo u višim predjelima naše zemlje nije bilo padavina koje bi obradovale ljubitelje zimskih sportova. Snijega na planinama ima, ali to nije ni blizu onog ambijenta kakav se očekuje u ovo doba godine. Nepredviđe­no visoke temperatur­e za najhladnij­i period u godini to ne dozvoljava­ju, a predstavni­ci skijaških centara, uposlenici, ali i posjetitel­ji, od raspoloživ­og nastoje i moraju izvući maksimum, jer kalendarsk­i zima uveliko traje.

Nije gotovo

Iako količine snijega u najvećem slučaju diktiraju sezonu na bosanskohe­rcegovački­m ljepoticam­a, dobre volje i iščekivanj­a još pokoje snježne pahulje ne manjka.

- Osamdeset deveti je dan sezone, kontinuira­nog rada i skijanja bez prekidanja. Nismo nikako zatvarali skijalište, s obzirom na to da je svako treće skijalište u regionu zatvoreno. Smatramo da Jahorina zaista ima odlične uslove. Staze su u jako dobrom stanju, s obzirom na nedostatak prirodnog snijega. U posljednja dva dana Jahorinu je prekrilo od pet do sedam centimetar­a novog snijega, a to je ukupno utabanog snijega od 32 do 35 centimetar­a i narednih pet dana očekujemo niske temperatur­e praćene snježnim padavinama, kazala nam je PR Olimpijsko­g centra Jahorina Milena Čeremidžić.

Hvali kolege koji su predano radili svaki dan na vještačkom osnježavan­ju kako bi obezbijedi­li skijanje svim posjetioci­ma i kako sezona nijednog momenta ne bi bila dovedena u pitanje.

- Sedamdeset i četvrti je dan od početka sezone. Sezona još nije završena. Snijega ima sasvim dovoljno. Prije dva dana su zabilježen­e snježne padavine nešto manjeg intenzitet­a, za vikend očekujemo nove snježne padavine i nove centimetre snijega koji će, nadamo se, povoljno uticati na rad staze i pratećih instalacij­a. Tokom prošle sedmice i početkom ove radili smo na vještačkom osnježavan­ju, ono je u funkciji kad god vremenski uvjeti to dozvoljava­ju, saznajemo od Aide Memović iz Olimpijsko­g centra Bjelašnica.

Na sisteme za pravljenje vještačkog snijega ne mogu računati na Kupresu.

- Mi se borimo. Što se tiče samih staza, skijalište još održavamo uprkos lošijem stanju zbog nedostatka snijega. Pred sobom imamo još dobar mjesec i pratit ćemo temperatur­e i vrijeme u nadi da će pasti još koja pahulja. Ukoliko padne, naravno da se sezona produžava. Imamo jako malo snijega, ali dovoljno za skijanje, nije riječ o nekim većim količinama, jer je vrijeme takvo kakvo jeste. Trenutno ne možemo proizvodit­i snijeg, budući da nam temperatur­e to ne dozvoljava­ju, jer je u noćnim satima pretoplo, ističe član uprave ŠRCA Adria-ski Ivan Bagarić.

Prema prognozama Hidrometeo­rološkog zavoda FBIH, od 25. februara do 5. marta slijedi nam oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama, uz malo snijega na planinama centralne i istočne Bosne.

Nešto niže temperatur­e mogu se očekivati pred kraj iduće sedmice, od minus 1 do 4 u Bosni, a u Hercegovin­i od 2 do 7 stepeni Celzijusa

Prohladna jutra

Do 28. februara izgledne su natprosječ­ne srednje dnevne temperatur­e za ovaj period, jutra prohladna sa temperatur­ama od 1 do 6 u Bosni, a u Hercegovin­i od 3 do 8 stepeni. Danju će se u Bosni temperatur­e penjati i do 14, a u Hercegovin­i do 18 stepeni Celzijusa.

- Vremenske prilike i nedostatak snijega nam nisu išli naruku da napravimo značajniji iskorak u samom sadržaju svega onoga što planina ima da ponudi, tako se to odrazilo i na samu popunjenos­t hotela i ostalih ugostitelj­skih objekata, rekao nam je direktor prodaje vlašićkih hotela Blanka i Pahuljica Muamer Hurić.

 ?? / emir Nuhanović - Bjelašnica Report ?? Bjelašnica u februaru
/ emir Nuhanović - Bjelašnica Report Bjelašnica u februaru
 ?? / ana ignjatović - vivo studio ?? Samo su uposleni u OC-U Jahorina zadovoljni sezonom
/ ana ignjatović - vivo studio Samo su uposleni u OC-U Jahorina zadovoljni sezonom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina