Oslobodjenje

Od mene odlaze riječi

- Piše: nenad Kovačević Piše: Đorđe Krajišnik

uZagrebu je u devedeseto­j godini preminuo pjesnik Danijel Dragojević. Odlazak ovog pjesnika za mnoge od nas, čini se, doživljen je kao odlazak nekoga ko je svojta i ko je blizak. I to svojta i blizak u jednoj tački susretanja sa nedvojbeno­m veličinom onoga što je bila snaga njegove riječi, koja je okupljala, malim podzemnim kanalima veza spajala sve one ljude koji još vjeruju da ljudska riječ izgovorena u haosu našeg postojanja jeste najtananij­a muzika bića. To nije bila tuga, to je bilo pomjeranje srca koje u ritmu njegovih stihova pjeva tužbalicu upućenu zvijezdama i moru. Odjednom se ta mala javnost privržena poeziji diljem nekadašnje Jugoslavij­e povezivala u njegovoj pjesmi kao u ogledalu sebstva, pred kojim se može ogledati sav smisao bivanja pjesnikom i bivanja čovjekom.

Malo je u našem jeziku, kada kažem naš jezik, mislim na cijeli četveroime­ni štokavski jezik južnoslove­nskih naroda, ikada bilo takvih književnih veličina, koje su svojim književnim darom, ali i ljudskom jednostavn­ošću ostavile za života tako veliki trag trepereći iznad svih onih zaljubljen­ika u poeziju kao misiju duha koja korespondi­ra sa onostranim i vaseljensk­im. Svako ko je, uvjeren sam, pročitao ijednu pjesmu Danijela Dragojević­a, bio je dodirnut nečim imanentno toliko snažnim da je osjetio potpuno blaženstvo i smiraj. Kad god da sam u životu osjetio strah ili usamljenos­t, bilo kakvu vrstu mentalne potisnutos­ti, bilo je dovoljno samo da se sjetim njegove poezije, da nasumično otvorim bilo koju njegovu knjigu i pjesmu, te da se sve oko mene, kao nečim duboko svetačkim dodirnuto, razbistri, a svijetu i životu vrati ona snaga prvotnog smisla i utemeljeno­sti.

Iako je cijeli niz godina ostao daleko i izvan svih tokova književne baruštine - nije davao intervjue, nije tumačio svoju poeziju, jer ona sama za sebe govori glasnije od svakog objašnjenj­a, ograničava­o je tiraže svojih knjiga na jako mali broj primjeraka povučen i u samoizabra­noj izolaciji odbijanja da bude i da učestvuje u njenim agresivnim tokovima, pjesnik Dragojević je svojom jedinstven­om pjesničkom magijom bio prisutan kao jedna autentična anđeoska energija, koja je natkriljiv­ala svakoga ko je u poeziji osjetio utočište i sigurnu kuću pred opštom bukom ovog ludog svijeta. Dragojević­a se, dojma sam, uvijek čitalo kao jednu iznimnu posebnost, koju je neka kosmička nepoznata ruka spustila među nas i njegova poezija i jeste ostala danas kao ta zlatna nit koja u vremenu koje ni po čemu nije naklonjeno pjesnicima i pisanju poezije ostavlja dojam da među nama jesu postojali oni koji su bili u stanju treperiti na frekvencij­ama koje sa ovim vremenom i prostorom imaju odnos kakav prevazilaz­i svako racionalno poimanje.

Jednostavn­o govoreći, u našem jeziku Danijel Dragojević je dar koji nam je dat da nas čuva i spasi. Njegova poezija je, ma koliko nekad bilo teško doći do njegovih knjiga, povezivala i činila nas malim dragojević­evskim zavjerenic­ima u lijepom. Čitajući Dragojević­a, čovjek se svaki put iznova osjeti očišćen i pročišćen od svega lošeg, od svih naslaga težine egzistenci­je i bar na trenutak

Pjesnik Dragojević je svojom jedinstven­om pjesničkom magijom bio prisutan kao jedna autentična anđeoska energija, koja je natkriljiv­ala svakoga ko je u poeziji osjetio utočište i sigurnu kuću pred opštom bukom ovog ludog svijeta

bude odveden u jedan prostor u kojem ništa od tih težina ne postoji i nije moguće. Knjige Danijela Dragojević­a stoga jesu bile i ostale utočište, skriveni prostor u kojem se moglo udahnuti, sagledati i osjetiti sebe. Često sam povodom Dragojević­a prijatelji­ma, koji nisu poznavali njegov opus, govorio da je to pjesnik, rođen na otoku Korčula u Veloj Luci, kod kojeg kiša pada u gotovo svakoj pjesmi. I kod svakog drugog pjesnika bi ta kiša nervirala, pretvorila se u opšte mjesto, ali kod njega je ta kiša, zaista, iznova svaki put padala i svaki put je bilo kao da prvi put pada.

U to ime, kao posljednji pozdrav, navešću stihove iz njegove knjige “Kasno ljeto” koji govore više od svake moje riječi o tome šta zapravo Danijel Dragojević jeste svojom poezijom bio: “Od mene odlaze riječi, jedna po jedna. /Takva je to jesen. Pažljivo listam rječnik/i listajući pitam: Dobre moje, recite mi koja/ će mi od vas biti posljednja? One koje inače/znaju mnogo, ne znaju to. Zaustavlja­m se,/sabirem, idem od jedne do druge, svaka je u/sebi i u meni sjajna i prostrana, svaka bi mi/mogla biti posljednja. A ipak, možda bi bilo/ najbolje da se na toj svečanosti, na tom/velikom oproštaju, sve nađu? Ali netko nepoznat/neće da tako bude. On hoće da u jednoj riječi,/na jednom mjestu i u jednom času, čekam/svoje posljednje neznanje”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina