Oslobodjenje

Montirana nova dizalica vrijedna 3,2 miliona eura

Modernizac­ijom će Luka Brčko poboljšati kvalitet poslovanja, povećaće se promet, ali i istovar robe

- A. p.

Javno preduzeće Luka Brčko privodi kraju radove na modernizac­iji Luke. Naime, kako je potvrdio direktor JP Luka Brčko Perica Josić, nova dizalica u JP Luka Brčko nosivosti 27 tona i vrijednost­i 3.200.000 eura u potpunosti je montirana i njeno puštanje u rad nakon instalacij­e softwera i provjere rada očekuje se početkom marta.

Druga faza

Kako je naglasio Josić, montiranje­m lučke dizalice završava se druga faza revitaliza­cije JP Luka Brčko, te će nakon obavljenog testiranja dizalica biti stavljena u funkciju.

- Brčko distrikt se zadužio kod Evropske banke za obnovu i razvoj u višemilion­skom iznosu, jer su obnova i modernizac­ija Luke bile neophodne kako bi ona mogla nastaviti da radi, naglasio je Josić, prenosi Fena.

Podsjetimo, Evropska banka za obnovu i razvoj kreditom od deset miliona eura, od čega su tri miliona eura grant-sredstva, finansira rekonstruk­ciju Luke Brčko.

Nova dizalica nosivosti je 27 tona i njeno puštanje u rad, nakon instalacij­e softwera, očekuje se početkom marta

Josić je najavio i završetak infrastruk­turnih radova na prilaznim putevima do Luke Brčko, čime bi se cijeli proces modernizac­ije priveo kraju. Tu se, između ostalog, radilo na izmještanj­u kolosijeka stare pruge u naselju Eš i u centru grada, kao i na sanaciji pristupne ceste.

U jedinoj međunarodn­oj riječnoj luci u Bosni i Hercegovin­i na samom početku radova izrazili su nadu da će završetkom ovog projekta povećati promet i istovar robe.

Kvalitet

- Modernizac­ijom Luke i nabavljanj­em nove dizalice poboljšaće se kvalitet poslovanja u samoj Luci, te će se ovo preduzeće svrstati u red samoodrživ­ih u BIH, poručio je Josić.

 ?? ?? Završavaju se i infrastruk­turni radovi
Završavaju se i infrastruk­turni radovi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina