Oslobodjenje

Veliki Zubin Mehta ponovo u Sarajevu

Bila je 1994. i Sarajevo je još pod opsadom. Vijećnica je odavno razrušena, ali iz nje odzvanjaju taktovi Mozartovog “Requiema”. Sarajevsku filharmoni­ju u razorenom ambijentu vodi emotivni indijski dirigent

- Piše: nisad selimović

Jedan od najvećih dirigenata današnjice Zubin Mehta nakon 30 godina stiže ponovo u Sarajevo. To je jučer obznanjeno na super tajnovitoj konferenci­ji za medije, a radosnu vijest saopštio je direktor Sarajevske filharmoni­je Vedran Tuce.

- Kada smo prošle godine uspjeli dogovoriti dolazak Ricarda Muttija, stidljivo smo počeli raditi i na ovom projektu i nismo baš bili uvjereni da ćemo uspjeti. Ali evo, prije nekoliko dana smo dobili potvrdan odgovor i neizmjerno nam je zadovoljst­vo što će jedno takvo ime ponovo biti u Sarajevu i što će predvoditi naš orkestar, kazao je Tuce.

Koncert pod nazivom “Sad je drugačije”, što se naslanja na slogan povodom stogodišnj­ice Filharmoni­je koji je glasio “Slučaj drugačije”, biće održan 13. jula, mjesec više nego što bi bila tačna tridesetog­odišnjica Mehtinog nastupa usred opsade. Na programu će biti Violinski koncert i Peta simfonija Čajkovskog.

Peta simfonija

- Naravno, za ponovno izvođenje “Requiema”nemamodovo­ljnovremen­anitibitob­ilomogućei­odmahsmose složili da je tako. Ali, dok mi je govorio da bi volio da to bude Čajkovski, u sebi sam molio Boga da to bude Peta simfonija. On je predložio Četvrtu, a ja sam upitao da li može biti Peta. Odgovor je bio “Deal!”, otkrio je Tuce.

Solistica na ovom koncertu će biti Violeta Smailović Huart.

- Znam da će biti teško, ali ovo je prilika koja se ne odbija. Prvi put kada je maestro Mehta bio u Sarajevu, nisam imala priliku svirati sa njim, ali moram napomenuti da sam ja u to vrijeme “Requiem” svirala u Italiji i Americi. Shvatila sam moju ulogu i čast mi je što imam priliku sudjelovat­i, istakla je Smailović Huart.

Da bi sve ovo bilo moguće, kao i ono što se desilo prošle godine, direktor Filharmoni­je ističe da je krivac promjena politike prema kulturi.

- U posljednji­h nekoliko godina svjedoci smo da se kulturna politika, barem u Kantonu Sarajevo, značajno promijenil­a. Nije tu samo u pitanju podrška nama nego i drugim institucij­ama. Nedavno je objavljeno da će ova zgrada napokon doživjeti renovaciju, a mi se nadamo da ćemo u nekim narednim godinama obnoviti i naš instrument­arij, poručio je Tuce.

No, vratimo se velikom maestru koji će naljeto stići u Sarajevo. Za razliku od prvog dolaska, on sada ima skoro devedeset ljeta, a po riječima Tuce, još je vitalan i pun života. Toliko da će odmah nakon sarajevsko­g koncerta putovati u Los Angeles.

Rođen je u Bombaju od oca violiniste. Kao dijete je bio okružen zapadnjačk­om muzikom, a sa 18 godina je počeo studije muzike na Bečkoj muzičkoj akademiji. Godine 1958. osvojio je prvu nagradu na Međunarodn­om dirigentsk­om takmičenju u Liverpoolu i postao asistent dirigenta Kraljevske filharmoni­je iz Liverpoola.

Njegova reputacija je brzo rasla. Bio je muzički direktor Montrealsk­e simfonije od 1961. do 1967, a na istoj funkciji je bio i u Filharmoni­ji Los Angelesa od 1962. do 1978, što ga je učinilo prvim dirigentom koji je istovremen­o vodio dva velika sjevernoam­erička orkestra. Godine 1964. Mehta je debitovao kao operski dirigent sa Puccinijev­om “Toscom” u Montrealu, da bi sljedeće godine dirigirao “Aidom” Giuseppea Verdija u Metropolit­an operi u New Yorku.

Poslije toga sve je išlo prilično brzo. Uslijedili su nastupi sa Bečkom, Londonskom i Milanskom filharmoni­jom. Daleke 1969. počeo je svoj dugogodišn­ji staž u Izraelskom filharmoni­jskom orkestru, gdje je postao muzički direktor 1977. Četiri godine kasnije orkestar ga je imenovao za doživotnog muzičkog direktora, a on je na toj funkciji bio do penzionisa­nja 2019.

A tokom bogate karijere nerijetko je ustajao protiv zla i ubijanja nevinih ljudi. Njegova odluka da dođe u opkoljeno Sarajevo, te da u razrušenoj Vijećnici izvede “Requiem” W. A. Mozarta bila je jasan znak ostatku svijeta da se u Sarajevu ubija civilizaci­ja.

Povratak nade

- Svi smo potpuno poraženi ovim što vidimo. Nadamo se da će se nakon našeg odlaska desiti nešto što će uvjeriti nekoga da zaustavi ovo ludilo, poručio je tada Mehta.

Njegov dolazak u Sarajevo vratio je nadu i Sarajevsko­j filharmoni­ji da će ponovo stati na noge nakon što dvije godine nije suštinski ni djelovala.

- Nisam mogla spavati čitava dva dana. Večerašnji koncert mi je životu vratio smisao, poručila je nakon tog koncerta čelistica Hidajeta Tanković, koja je za nastup morala posuditi instrument.

Nakon tri decenije uistinu je divno takvog čovjeka i takvu muzičku veličinu ponovo ugostiti u glavnom gradu BIH i barem se pokušati odužiti za ono što je učinio kada je ovo bio pakao na zemlji. Nadajmo se da će biti dobrog zdravlja do jula, ali i mnogo godina nakon Sarajeva.

Mehta, za razliku od prvog dolaska, sada ima skoro devedeset ljeta, a po riječima Tuce, još je vitalan i pun života

Nadamo se da će se nakon našeg odlaska desiti nešto što će uvjeriti nekoga da zaustavi ovo ludilo, poručio je 1994. Mehta

 ?? / Nisad selimović ?? Sa konferenci­je za medije
/ Nisad selimović Sa konferenci­je za medije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina