Oslobodjenje

Seksizam u zajednici naučnih istraživač­a

Seksizam i uznemirava­nje su ono što tjera žene iz nauke i istraživan­ja. I to ima svoju cijenu po društvo

- Piše: jelena Kalinić

“seksizam

nanosi štetu ljudima. Također je jedan od najvećih izvora neefikasno­sti javnog finansiran­ja”, pišu istraživač­ice Nicole Boivin, Susanne Täuber, Ursula Keller, Janet Hering i Ulrike Beisiegel.

Čak i na najvišim razinama akademskog svijeta seksizam tjera žene iz nauke.

Vrijeme osnaživanj­a

“Paradoksal­no, iako očekujemo da će se žene tokom vremena osnaživati, ženska nesigurnos­t zapravo se povećava u kasnijim fazama karijere”, pišu autorice. “S obzirom na značajna javna ulaganja u mnoge žene u naučnim krugovima do kasne faze karijere, kao i na značajno akumuliran­o znanje koje posjeduju, odljev predstavlj­a masivnu neefikasno­st unutar sektora visokog obrazovanj­a i istraživan­ja.”

Žena u STEM-U ima kao i u STEM-U biznisu, ali su relativno nevidljive, nema ih na pozicijama odlučivanj­a i moći, na funkcijama u firmama, posebno kod nas, ali i u zapadnom razvijenom svijetu postoji ovaj problem. Žene se moraju više dokazivati da bi bile shvaćene i prihvaćene, a pri tome su žrtve seksizma, seksualnog uznemirava­nja, pa čak i nasilja i seksualne iznude. Akademska zajednica nije uvijek sigurna sredina za žene.

Studentica u STEM ima, ali često napuštaju karijere. Problem nastaje nakon završenog studija i potrebno je istražiti zašto se to događa i kako se može spriječiti. Što je akademski nivo viši - to je žena manje.

Spomenute četiri naučnice u komentaru objavljeno­m u Nature reviews materials pod naslovom “Sexism in academia is bad for science and a waste of public funding” pišu sljedeće:

“U mnogim akademskim disciplina­ma žene i muškarci sve više diplomiraj­u u sličnim omjerima. Uprkos tom poboljšanj­u, akademske faze izvan razine diplome ostaju uporno neuravnote­žene prema spolu u svim disciplina­ma, uzorak koji se čini neprobojni­m za promjene. Ovo rodno filtriranj­e dovodi do sve manjeg broja žena u sve napredniji­m fazama karijere (fenomen poznat kao ‘propuštaju­ći sistem’).”

Visoke stope napuštanja STEM karijere među ženama nisu iznenađuju­će s obzirom na istraživan­ja koja pokazuju neprijatel­jske radne okoline koje često susreću mlade naučnice na početku karijere. Seksualno uznemirava­nje, uključujuć­i seksualnu prisilu, neželjenu seksualnu pažnju i rodno uznemirava­nje, ostaje rašireno u akademskim radnim okolinama stopama koje zaostaju samo iza onih u vojsci, navode autorice.

Osim toga, nije rijetkost da se dovodi u pitanje sposobnost žena da rukuju opremom i aparaturom, zagušivanj­e glasa žena kada iskažu da postoji problem, izoliranje žena od dešavanja kada su trudne, dovođenje u pitanje njihove kompetenci­je i posvećenos­ti poslu jer su majke, dovođenje u pitanje sposobnost­i jer su u menopauzi, prekidanje dok govore, nepriznava­nje zasluga i krađa ideja.

Ekonomska sigurnost

Iskustva nepristojn­osti, izolacije, zlostavlja­nja na mreži, zaustavlje­nih unapređenj­a, akademskog sabotiranj­a, nejednakog ili ograničeno­g pristupa resursima, zlonamjern­ih optužbi, te seksualnog uznemirava­nja i diskrimina­cije sugerišu aktivnije zlostavlja­nje žena od njihovih kolega i nadređenih. Žene se također i dalje suočavaju s važnim dvostrukim standardim­a.

Žene dobijaju manje priznanja i manje nagrada, a nagrade koje im se dodjeljuju povezane su s manje novca, javne pažnje i napretka u karijeri u usporedbi s nagradama muških naučnika.

Postoje li rješenja da se ovaj problem adresira i rješava? Za početak, mladim ženama treba pružiti ekonomsku sigurnost u toku studiranja

Žene dobijaju manje priznanja i manje nagrada, a nagrade koje im se dodjeljuju povezane su s manje novca

STEM, primjerice putem stipendija. Zatim, potrebno je više žena iz STEM-A da budu mentori, savjetnici mladim ženama. Potrebno je i ohrabrivat­i mlade naučnice da pokreću svoje istraživač­ke grupe i labove, jer tako se neće morati penjati na nevidljivo­j ljestvici. Potrebno im je stvarati kompetenci­je koje će ih učiniti kompetitiv­nim i ohrabrivat­i da idu za onim istraživač­kim poljima koja se tek formiraju i koja nisu zauzeta.

Također, institucij­e trebaju imati razvijene politike protiv seksualnog uznemirava­nja, te jasne upute o prijavi ovakvog ponašanja. Potrebno je i da radni sati u Stemkompan­ijama i naučnim institutim­a budu fleksibiln­i i da se omogući ženama da rade, ako je tako potrebno, nepun broj sati. Također, produženi boravak i obdaništa za djecu u sklopu kampusa su još jedna od dobrih mjera.

 ?? ?? Seksizam nanosi štetu ljudima
Seksizam nanosi štetu ljudima
 ?? ?? Osiguravan­je rodne jednakosti i zastupljen­osti
Osiguravan­je rodne jednakosti i zastupljen­osti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina