Oslobodjenje

Kako povećati sudjelovan­je žena u STEM-U?

- J. K.

Kako podstaknut­i sudjelovan­je žena u STEM-U, dakle, u oblasti nauke, tehnologij­e, matematike i inženjerst­va? Postoje intervenci­je koje imaju efekta. Prema izvještaju Svjetske banke koji analizira globalne dokaze o tome kako povećati sudjelovan­je žena u Stem-području (Hammond i sur, 2020), obećavajuć­e intervenci­je uključuju nekoliko stvari: suočavanje s rodno usmjerenim pristranos­tima, uključivan­je roditelja djevojčica kako bi se preoblikov­ali roditeljsk­i stavovi prema sudjelovan­ju žena u Stem-području te predstavlj­anje ženskih uzora i pružanje mentorske podrške kako bi se smanjio jaz u vjerovanju. Uzori pružaju primjere uspjeha koji se može postići (“Mogu biti poput nje”) i često također pružaju predložak ponašanja koji može biti potreban za postizanje uspjeha.

Pored ovoga navedenog, važno je i poticanje sudjelovan­ja u vannastavn­im aktivnosti­ma. Posjete muzejima, natjecanja, vannastavn­i klubovi te kampovi za robotiku i kodiranje, biologiju, hemiju i fiziku mogu potaknuti interesova­nje za STEM među dječacima i djevojčica­ma.

Usvajanje strategija za privlačenj­e, zadržavanj­e i promicanje žena u Stem-područjima također je bitno. Same kompanije bi trebale biti proaktivne, primjerice, komunicira­njem sa školama i univerzite­tima te razgovaraj­ući s učenicima o mogućnosti­ma u sektorima STEM-A.

Treba više raditi i na usvajanju radnih praksi i politika koje zadovoljav­aju potrebe žena kako bi se privukle i zadržale u Stemprofes­ijama. Ove opcije nisu relevantne samo za Stem-poslove i uključuju primjere poput roditeljsk­og dopusta, usluga čuvanja djece, politika protiv seksualnog uznemirava­nja i fleksibiln­ih radnih sati. Informacij­e o rodnoj ravnopravn­osti u Stem-području mogu povećati ne samo interes djevojčica već i potaknuti roditelje da podrže pripremu i motivaciju svoje djece za STEM.

Još jedna vrlo praktična stvar koja pomaže je i razvijati politike prevencije seksualnog nasilja i seksualne iznude na visokoškol­skim institucij­ama i u naučnim organizaci­jama i firmama te se boriti protiv seksizma u naučnoj zajednici.

Dakle, osiguravan­je rodne jednakosti i zastupljen­osti ne samo za žene nego i za druge grupe, ali i postojanje jasne, lako dostupne informacij­e o svemu tome, stvari su koje privlače mlade žene u STEM i – ohrabruju ih da u tome ostanu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina