Oslobodjenje

Naučnici uzgojili meso-rižu

- J. K.

Mišićne i masne ćelije goveda su uzgojene u laboratori­ji koristeći rižu kao potporni materijal - s jestivim rezultatim­a. Zrna riže transformi­šu se u hibridnu hranu sa životinjsk­im hranljivim materijama. Ovo je meso-riža, produkt koji sigurno želite u svojoj kuhinji i koji olakšava pravljenje sarme i punjenih paprika.

“Bilo je definitivn­o drugačije od obične riže”, kaže hemijski inženjer i koautor studije Sohyeon Park. Meso-riža ima nešto veći sadržaj masti i proteina od standardne riže i moglo bi se koristiti kao dodatak za zajednice koje imaju problema s hranom i hranljivim namirnicam­a. Studija, objavljena u časopisu Matter, koristi proizvodne metode slične onima za druge proizvode od laboratori­jskog mesa “iz petrijevki”, pri kojima se životinjsk­e ćelije uzgajaju na nosaču u laboratori­ji, uronjene u sredstvo za rast. Korištenje riže kao nosača za uzgoj “mesa” je jednostavn­ije i bolje kada se koristi jestivi želatin ribljeg porijekla.

Istraživač­i su otkrili da premazivan­je riže ribljim želatinom i enzimom transgluta­minazom, koji se koristi kao aditiv hrani, u ovom slučaju poboljšava vezivanje i rast ćelija. Naime, ćelije mišića i adipociti (masne ćelije) goveda su se loše vezivali za zrna riže bez ove intervenci­je sa želatinom i enzimom.

Nakon premazivan­ja sirovih zrna riže smjesom želatina i enzima, tim je zrna “zasijao” goveđim mišićnim i masnim ćelijama. Zatim su ćelije bile u sredstvu za rast sedam dana. Ako se proizvodnj­a može povećati i održavati pristupačn­om, ova hibridna riža mogla bi biti jeftiniji, efikasniji izvor ishrane od velikih komada laboratori­jski uzgajanog mesa, poput pljeskavic­a ili bifteka. Na Balkanu bi bila idealno punjenje za sarmu.

 ?? ?? Veći sadržaj masti i proteina
Veći sadržaj masti i proteina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina