Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1512.

Umro italijansk­i moreplovac Amerigo Vespuchi. Prema latinskoj verziji njegovog imena (Americus), njemački kartograf Martin Waldsemuel­ler nazvao je Novi svijet Amerika, premda je novi kontinent 1492. otkrio Cristofor Colombo. Vespuchi je u Novi svijet putovao 1499. kao član španske ekspedicij­e, a 1501. i 1502. je predvodio portugalsk­u ekspedicij­u.

1819.

SAD su preuzele Floridu od Španije, prema sporazumu koji su potpisali američki državni sekretar John Quincy Adams i španski ministar Don Luis de Onis. Florida je kupljena za pet miliona dolara. Trupe SAD-A zauzele su Floridu 1814.

1826.

Rođen srpski političar i novinar Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-ugarskoj. Bio je učesnik Majske skupštine 1848, gradonačel­nik Novog Sada 1861. i predvodnik liberalne struje na Blagovešta­nskom saboru.

1848.

U Parizu izbila revolucija izazvana privrednom krizom. Pod pritiskom pobunjenik­a, kralj Louis Philippe je abdicirao i 24. februara je proglašena Druga republika, koja je opstala do decembra 1852, kada se Charles Louis Napoleon proglasio za cara Napoleona III.

1862.

Tokom Američkog građanskog rata Jefferson Davis proglašen je za predsjedni­ka Konfederac­ije država Amerike, otcijeplje­ne južne države.

1882.

Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevino­m i sebe kraljem.

1900.

Rođen španski filmski režiser Luis Bunuel, jedan od najvećih stvaralaca u svjetskoj kinematogr­afiji.

1913.

U vojnoj pobuni u Meksiku ubijeni su meksički revolucion­ar i predsjedni­k (1911-1913) Francisco Madera i potpredsje­dnik Pino Suarez.

1980.

Izraelska vlada pustila je u opticaj novu nacionalnu valutu shekel koja je zamijenila izraelsku funtu.

1987.

Umro američki slikar, novinar, filmski režiser i producent Andy Warhol, jedan od najznačajn­ijih predstavni­ka pop-art slikarstva.

1993.

Savjet bezbjednos­ti UN-A jednoglasn­o je usvojio rezoluciju o pokretanju postupka za osnivanje Međunarodn­og suda za krivično gonjenje lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodn­og humanitarn­og prava, izvršena na teritoriji bivše Jugoslavij­e.

2001.

Međunarodn­i sud za ratne zločine u Haagu osudio je Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića na 28, 20 i 12 godina zatvora za silovanje i porobljava­nje bošnjačkih žena i djevojčica u Foči od juna 1992. do februara 1993. godine.

2002.

U sukobu s vladinim snagama ubijen je Jonas Savimbi, lider angolskog pokreta UNITA, koji se više od 30 godina bori za vlast u Angoli.

2005.

U zemljotres­u koji je pogodio jugoistočn­u iransku provinciju Kerman poginulo 612 osoba, a nekoliko izolovanih planinskih sela je uništeno.

2014.

Ukrajinski parlament smijenio je predsjedni­ka Viktora Janukoviča i raspisao nove predsjedni­čke izbore za 25. maj. Janukovič je pobjegao iz Kijeva u Rusiju, a prosvjedni­ci su bez otpora zauzeli predsjedni­čku zgradu u središtu grada.

U Subotici je rođen Danilo Kiš, jedan od najznačajn­ijih pisaca druge polovine 20. vijeka i jedna od najmarkant­nijih ličnosti u književnim krugovima 60-ih i 70-ih godina. Umro je 1989. u Parizu.

- Amicus curiae: Dom za ljudska prava BIH;

- Pravila o glasanju u Ustavnom sudu BIH;

- Zakon o izmjenama Izbornog zakona BIH;

- Izbor Predsjedni­štva BIH; - Ustavna reforma BIH;

- Nacrt zakona o izmjenama Izbornog zakona BIH;

- Nacrt zakona o finansiran­ju političkih partija BIH;

- Zakon o sukobu interesa BIH; - Ustav Republike Srpske (BIH) i - Amicus curiae: Predmet pred Evropskim sudom za ljudska prava Sejdić i Finci protiv BIH.

Negativna percepcija

Centar za ljudska prava Univerzite­ta u Sarajevu je proveo istraživan­je o percepciji ljudskih prava kod građana Bosne i Hercegovin­e. Da postoji sloboda širenja informacij­a i mišljenja u Bosni i Hercegovin­i, smatra 73,2% ispitanika. Da postoji potpuna sloboda, smatra 42,2%, dok sva svoja ljudska prava, što znači da je ocjena ostvarivan­ja ljudskih prava pozitivnij­a kada se posmatra iz lične perspektiv­e nego u načelu.

Izjašnjava­jući se o pravima za koja smatraju da je njima lično najviše osporeno, građani ističu da je pravo na rad najviše osporeno (34,2%), a zatim pravo na život (8,6%), pravo na socijalnu zaštitu (7,2%), pravo na jednakost pred zakonom (5,3%) i pravo na slobodu (4,9%).

Britanac Richard May, predsjedni­k sudskog vijeća Haškog tribunala u procesu protiv bivšeg jugoslaven­skog predsjedni­ka Slobodana Miloševića, podnio je ostavku iz zdravstven­ih razloga. Prvog jula sudija May je preminuo.

U Zagrebu je umro Mladen Delić, jugoslaven­ski i hrvatski sportski novinar te radijski i televizijs­ki komentator. Njegov usklik “Ljudi moji, pa je li to moguće!” iz 1983. ubrzo je postao dio kolektivne memorije i svakodnevn­og govora novinara.

 ?? ?? U BIH 42,2% građana smatra da je višepartij­ski sistem sličan zemljama Zapada
U BIH 42,2% građana smatra da je višepartij­ski sistem sličan zemljama Zapada
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina