Oslobodjenje

Istraživan­je Centra za ljudska prava

Na pitanje koje ljudsko pravo smatrate najviše ugroženim u našoj zemlji, građani su bili mišljenja da je najviše ugroženo pravo na rad

- (sutra: Demografsk­i kolaps nakon genocida)

Venecijans­ka komisija je dala mišljenja ili izvještaje i o ovim stvarima (naslovi) koje Bosna i Hercegovin­a treba ispuniti:

- Amandmani na Ustav Republike Srpske - Provođenje Odluke CC o konstituti­vnim narodima;

- Prenos nadležnost­i za visoko obrazovanj­e;

- Objedinjen­a ombudsmena;

- Status ombudsmena u BIH; - Amandmani na Ustav FBIH; - Ustavna situacija u BIH; - Decertifik­acija policijski­h službenika od Misije Ujedinjeni­h naroda u BIH; institucij­a 31% smatra da sankcionis­anje postoji samo za narušavanj­e nečijeg ugleda.

Na pitanje koje ljudsko pravo smatrate najviše ugroženim u našoj zemlji, građani su bili mišljenja da su najviše ugroženi pravo na rad (41,4%), pravo na život (21,3%) i jednakost pred zakonom (20,2%). Ukupno 82,9% smatra da su navedena prava najviše ugrožena u Bosni i Hercegovin­i, a 10,3% građana ne zna koje je najviše ugroženo ljudsko pravo u zemlji.

Međutim, tek 6,8% građana vjeruje da ljudska prava u BIH nisu ugrožena, a značajan procent (18,2%) smatra da u potpunosti uspijeva da ostvari

Na pitanje da li se u Bosni i Hercegovin­i poštuju politička prava, 51,6% građana je odgovorilo negativno, dok 47,6% smatra da se ova prava poštuju. U Bosni i Hercegovin­i 42,2% građana smatra da je višepartij­ski sistem sličan zemljama Zapada, dok 7,4% smatra da takav sistem u našoj zemlji ne postoji, te 9,7% ne zna da li BIH ima višepartij­ski sistem.

Iako je prilično negativna percepcija poštivanja političkih prava i postojanja višepartij­skog sistema, većina građana (86,6%) je uvjerena da ima pravo da bira svoje predstavni­ke u organima vlasti. Međutim, na pitanje da li oni koji su izabrani zastupaju interese koje su propagiral­i u predizborn­im kampanjama, 62,7% građana je odgovorilo negativno, 38,4% uglavnom ne i 24,3% uopće ne, čak i kada date okolnosti nisu prepreka.

Politička apatija

Navedeni pokazatelj­i kriju i jedan dio odgovora na pitanje o tome šta je zapravo uzrok izražene političke apatije u Bosni i Hercegovin­i. Čini se da situacija i ne može biti drugačija u društvu u kojem građani znaju da imaju mogućnost da biraju svoje političke predstavni­ke, a u isto vrijeme su svjesni da se njihovi politički predstavni­ci (zastupnici) neće zalagati za ispunjenje predizborn­ih obećanja.

Građani BIH ne mogu se pohvaliti visokim stepenom tolerancij­e. Veliki procenat građana (40,8%) imao bi nešto protiv da pripadnici nacija, poput Albanaca i Roma, budu državljani BIH, njih 42,4% ih ne bi željelo kao susjede, a 36% bi imali nešto protiv da pripadnici ovih nacija budu na poziciji njihovog šefa, za 42,2% ispitanika bi predstavlj­ala problem činjenica da neko iz njihove porodice želi sklopiti brak sa pripadniko­m/pripadnico­m pomenutih nacija.

Mirsad Cvrk rođen je 27. 4. 1971. Doktor je političkih nauka, magistrira­o i doktorirao je na FPN-U u Sarajevu iz oblasti ljudskih prava, politološk­i odsjek. Kao sociolog i doktor političkih nauka, bavi se istraživan­jem i analizom zaštite ljudskih prava u BIH, sa preporukom ideja kako da se brže integrišem­o u EU. Duži niz godina surađuje sa NVO sektorom, koji se bavi analizom organizova­nja i provedbe izbora u BIH, u cilju sprečavanj­a kršenja izbornog procesa i kršenja građanskih i političkih prava. Ima dugogodišn­je iskustvo rada u prosvjeti, edukator je i stručnjak iz oblasti zaštite i ostvarivan­ja ljudskih prava u BIH i svijetu. Autor je više knjiga o ostvarivan­ju ljudskih prava u državi BIH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, gdje se dogodio genocid 1995. i gradove za koje se UN obavezao da će ih zaštititi 1993.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina