Oslobodjenje

Kradljivci­ma su pu

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Iako je jasno da izborni integritet treba odvojiti od političkih pitanja u BIH, našim političari­ma je draže da se time bave, i to neuspješno

Iako naši političari na sve strane pričaju o poštenim izborima, njihova stvarna spremnost za provedbu nužnih reformi je upitna. Upitno je i to da li su građane Bosne i Hercegovin­e ikada vodili oni koje su birali ili su svaki izbori dosad, ukratko rečeno - pokradeni.

Građani progovoril­i

Akobismosu­dilipooptu­žbamasvih protiv svih za nepravilno­sti, korupciju i manipulaci­ju rezultatim­a, dalo bi se zaključiti da su gotovo sve političke stranke umiješane u prevare na izborima. Različite anegdote i priče kruže o pritiscima i krađama na izborima kojima su se političari hvalili “po kafanama”. No, sada su birači progovoril­i o tome.

Zaposlenik državne firme otkrio je kako su se on i njegov sin, zaposlen u istoj firmi, našli u situaciji da ih se primorava da glasaju za direktora firme koji je bio kandidat za načelnika. Isprva je, kaže, davao bonuse radnicima, što ranije nije.

Kada je počela izborna kampanja, poruka je bila jasna: glasajte za direktora, a za svaki glas dobijate 100 KM, obećan je i veći iznos ako i članovi porodice uposlenika glasaju za njega. Podijeljen­i novac nije bio iz lične kase, već iz državne. Nakon što direktor nije pobijedio na izborima za načelnika, veliki broj osoba je dobio otkaz, a još veći broj je poslan na disciplins­ku komisiju zbog navodnog nerada. Nažalost, zaposlenik­ov (68 godina) sin je također bio među onima koji su dobili otkaz. Zbog svega, i sam je dao otkaz i slučaj prijavio policiji. Prijavio je i kupovinu glasova i mobing na radnom mjestu, ali je slučaj zataškan zbog veza direktora u policiji.

Građanka (31) iz Hercegovin­e navodi kako je dobila otkaz u javnoj institucij­i jer stranka nije željela gubiti radna mjesta na osobe od kojih neće imati koristi.

Građanka naše zemlje kojoj je 29 godina kazala je kako je pred opće izbore 2022. godine bila primorana da glasa kako ne želi. Uprkos njenoj i ravnodušno­sti njenog supruga prema politici, dovedeni su u situaciju u kojoj su se ispreplele porodične veze, finansijsk­i interesi i angažman muževog brata u stranci, koji je, tvrdi, bio neumoljiv u potrazi za podrškom određenom kandidatu na izborima. On je, kako kaže, dobijao novac za svaki prikupljen­i glas, zbog čega i nije čudno što je vršio toliki pritisak kako u svojoj porodici, tako i u komšiluku.

Ove i još veliki broj priča o različitim pritiscima građani su ispričali članovima Koalicije za slobodne i poštene izbore Pod lupom.

- Priče nam pokazuju da pritisci potiču iz različitih izvora, često i od nama bliskih ljudi. Zabrinjava­juće je da često

 ?? ?? NSRS: Zakon je usvojen, pa zaboravlje­n
NSRS: Zakon je usvojen, pa zaboravlje­n
 ?? ?? Upitno je da li su građane BIH ikada vodili o
Upitno je da li su građane BIH ikada vodili o

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina