Oslobodjenje

Cirkuska tačka za napaćeni narod

Prošle su dvije godine od najave vlasti Republike Srpske o formiranju entitetske vojske, VSTS-A i agencije za lijekove

- GORAN DAKIĆ

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prije dvije godine izmjene i dopune Zakona o republičko­j upravi kojima je definisano osnivanje entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske. Ipak, ova agencija do danas nije osnovana, a sve što je usvojeno prije dvije godine, odavno je zaboravlje­no.

Patriotski čin

Prvi čovjek Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da vlast nikada neće osnovati entitetsku agenciju za lijekove i medicinska sredstva, ali će, sa druge strane, uvijek predlagati i glasati za direktora državne Agencije.

- To su te Srbende. Usvojili su zakon kojim se nalaže osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a potom su glasali za imenovanje novog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH. Izuzetan je to patriotski čin. To busanje u prsa je samo predstava za jadni i opljačkani narod i ništa više. Ko danas priča o entitetsko­j agenciji? Niko. I oni koji su glasali za njeno formiranje su zaboravili da su to uradili, rekao je Vukanović za Oslobođenj­e.

Podsjećamo, bivši visoki predstavni­k Valentin Inzko je u julu 2021. godine proglasio negiranje genocida krivičnim djelom. Nakon toga su političari iz Srpske počeli blokadu rada državnih institucij­a, a sve je okončano sjednicom parlamenta Srpske na kojoj je usvojen zakon kojim se odobrava formiranje entitetske agencije. Predsjedni­k Srpske je tada najavio da će RS dobiti i svoj visoki sudski i tužilački savjet i vojsku, ali te odluke nikada nisu došle pred poslanike.

- Naravno da nisu došle. I nikada neće doći. Dodik zna koju granicu nikada ne smije prijeći. Uostalom, kakvog bi smisla imalo usvajanje zakona koji bi to omogućili kada te institucij­e nikada neće biti formirane? To je bila cirkuska tačka koja je trajala deset dana da bi Dodik još jednom pokazao kako je dobar Srbin i to je sve, istakao je Vukanović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovin­e stavio je van snage Zakon o lijekovima i medicinski­m sredstvima Republike Srpske, koji je stupio na snagu 28. juna 2022. godine. Poslanik SNSD-A u parlamentu Srpske Srđan Mazalica kazao je da postoji ustavni osnov za osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

- Jasno je da je moguće formiranje entitetske agencije i da za to postoji politička volja. Za to ne trebaju nikakva odluka i saglasnost ni Christiana Schmidta, ni Ustavnog suda BIH. SNSD ne priznaje Schmidta kao visokog predstavni­ka u BIH, kao ni korišćenje bonskih ovlašćenja, istakao je Mazalica.

Šef Kluba poslanika PDP-A u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak podsjeća kako je premijer Srpske Radovan Višković svojevreme­no rekao da je agencija osnovana iako niko ne zna gdje se nalazi, ko je njen direktor i koliko ima zaposlenih radnika.

Premijer Srpske svojevreme­no je rekao da je agencija osnovana iako niko ne zna gdje se nalazi, podsjeća Crnadak

Sitnica zvana aerodrom

- Vlada Srpske je prije nekoliko godina tvrdila da je osnovala i preduzeće Aerodrom Trebinje, samo što je zaboravila jednu “sitnicu” - aerodrom niti je postojao, niti postoji. Čak su tada rekli da je aerodrom ostvario sto odsto veći promet nego godinu ranije. Ali, sa nepostojeć­eg aerodroma nije mogao da poleti niti jedan avion, rekao je Crnadak.

 ?? ?? Jelena Trivić: Sve ovo što rade je samo odugovlače­nje
Jelena Trivić: Sve ovo što rade je samo odugovlače­nje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina