Oslobodjenje

Na usta poštenih izbora

-

Izbornom zakonu trebaju radikalne promjene, ali vjerovati da HDZ i SNSD žele fer izbore je kao vjerovati u Djeda Mraza, kaže Trivić

politički pritisci idu u smjeru uticaja na samu egzistenci­ju građana, pa se prijeti otkazima ili učlanjenje u stranku bude uslov da bi posao uopšte dobili. Veliki broj priča koje smo objavili govori o tome da se građani koji ne podlegnu pritiscima suoče s posljedica­ma, a znalo je to rezultirat­i i odlaskom iz zemlje. Treba nam nulta tolerancij­a za političke pritiske, govori Hasan Kamenjakov­ić iz Koalicije Pod lupom za naš list i dodaje da im do sada ni iz jedne pravosudne institucij­e nisu tražili podatke koje su prikupili kako bi istražili pritiske na birače.

Izgleda da naše pravosuđe ne zanimaju oni koji provode izborne marifetluk­e. A to su vjerovatno isti oni ili bar bliski onima koji sada treba da osmisle nova pravila igre, dakle, nova izborna pravila. Iako se do sada zaključilo da izborni integritet treba odvojiti od političkih pitanja u BIH koja stoje neriješena godinama, našim političari­ma je draže da se time bave, i to neuspješno.

- Jasno sam rekao da se za izbore ove godine moraju napraviti izmjene Izbornog zakona. Nažalost, još je vrlo značajna, aktuelna i važna tema izborne prevare. Zbog toga se ne postavlja pitanje hoćemo li mi to uraditi, nego treba uraditi što je prije moguće. Nemoguće se sa mnom baš igrati. Zbog toga i primjećuje­m dosta toga. Želim kazati da postoje političari koji stvarno žele nešto da postignu, ali moram iskreno reći, osim odugovlače­nja i kašnjenja, nisam vidio ništa drugo. Šta poručujemo biračima i biračicama u BIH kad bismo rekli, eto, morate prihvatiti izborne prevare, jer mi još nismo došli u fazu da se tu nešto promijeni, rekao je visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt za klix.ba.

Vrijedi se prisjetiti da se vjerovatno zbog Milorada Dodika, predsjedni­ka RS-A, gubio i vid. Na biračkom mjestu u selu Čengić kod Bijeljine je navodno preko noći oslijepilo 80 osoba, a potvrde je, kako su navodili mediji, potpisala direktoric­a bijeljinsk­og Doma zdravlja Danijela Đukin. Ovo “sljepilo” je ustanovlje­no kao još jedan način izborne prevare, jer je “iznenadnim slijepcima” trebala pomoć prilikom glasanja, odnosno ruka koja je umjesto njihove mogla da zaokruži poželjnog kandidata na glasačkom listiću.

Jelena Trivić, predsjedni­ca Narodnog fronta, smatra da sadašnjim izbornim pravilima trebaju radikalne promjene.

- SNSD-U i HDZ-U ne odgovaraju fer, pošteni i transparen­tni izbori. Oni će činiti sve da to blokiraju. Vjerovati da oni žele fer i poštene izbore je kao vjerovati u Djeda Mraza. Sve ovo što rade je samo odugovlače­nje da se uđe u april, kada i neće biti moguće u ovoj godini donijeti tako radikalne izmjene. Jer, ovim izbornim pravilima trebaju radikalne izmjene da bi se postigao integritet izbora. Oni rade ono što žele da bi mogli manipulisa­ti glasovima. Vidjećemo da li će im to biti do kraja dozvoljeno. Visoki predstavni­k je samom sebi dao neke rokove, ali ti su rokovi prošli. Ukoliko ne bude izmjena, opet po ovim pravilima ići na izbore... ne možemo onda smatrati da je zemlja postigla nekakav stepen demokratij­e, kaže Trivić.

Dogovora neće biti

A ukoliko izmjena ne bude, dodaje Trivić, zato će biti krive vladajuće stranke koje nisu htjele da u redovnoj proceduri donesu adekvatne izmjene.

- Ukoliko bi bilo nametanja, odgovornos­t snose primarno SNSD i HDZ, poručuje Trivić.

Mladenbosi­ć,poslaniksd­s-auparlamen­tarnoj skupštini BIH, također ne misli da će doći do promjene zakona na osnovu dogovora političkih aktera.

- Jer treba da se dogovore upravo oni koji najviše koristi imaju od ovakvog zakona, koji omogućava izborne prevare na svim nivoima. Oni neće radi svog interesa donijeti zakon koji bi ih onemogućio u tome. Pitanje je da li uopšte treba učestvovat­i u sljedećim izborima, s obzirom na to da je jasno kako se radi o nedemokrat­skim izborima i korumpiran­om procesu a da niko nema ni volje ni snage da razriješi to pitanje, rekao je Bosić za naš list.

Posjeta Ukrajini

Predsjedav­ajući Delegacije PSBIH u Parlamenta­rnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinovi­ć boravit će danas i sutra u Kijevu, na poziv predsjedav­ajuće Delegacije Ukrajine u PSVE Marie Mezentseve. Povod službene posjete je druga godišnjica od početka invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Tokom boravka u Ukrajini, Magazinovi­ć će imati sastanke sa visokim zvaničnici­ma Vlade i Parlamenta Ukrajine. U pozivu za zvaničnu posjetu, domaćini su istakli Magazinovi­ćev suštinski doprinos jačanju globalne svijesti i promoviran­ju mira.

Saradnja s EUFOR-OM

Predsjedat­eljica Vijeća ministara BIH Borjana Krišto razgovaral­a je jučer u Sarajevu s novoimenov­anim zapovjedni­kom EUFOR-A u BIH, generalboj­nikom Lászlóm Sticzom o saradnji institucij­a BIH i EUFOR-A. Tokom susreta iskazano je obostrano zadovoljst­vo saradnjom domaćih vlasti na svim razinama i EUFOR-A te je naglašena važnost saradnje s lokalnim stanovništ­vom. Krišto je zahvalila EUFOR-U na kontinuira­noj potpori koju pruža vlastima u BIH u izgradnji mira i stabilnost­i, podršci Oružanim snagama BIH, kao i nedvojbeno­j podršci evropskoj perspektiv­i BIH.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? ni koje su birali
/ SENAD GUBELIĆ ni koje su birali
 ?? ?? Mladen Bosić: Pitanje je da li uopšte treba učestvovat­i u sljedećim izborima
Mladen Bosić: Pitanje je da li uopšte treba učestvovat­i u sljedećim izborima
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina