Oslobodjenje

Razmotriti odbijenicu Rimca

- ALMIR ŠARENKAPA

- PUO KCUS-A je primio dopis federalnog Ministarst­va zdravstva u kojem nas informiraj­u da ne mogu dati saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gvarankape­tanovića za generalnog direktora KCUS-A. Članom 66. stav 3. Zakona o zdravstven­oj zaštiti propisano je da direktora zdravstven­e ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu suglasnost federalnog ministra zdravstva. PUO djeluje u okviru svojih nadležnost­i i ne može uticati na mišljenje federalnog Ministarst­va zdravstva. Privremeni upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivan­je saglasnost­i i ispitati argumente koje je Ministarst­vo dostavilo. Želimo jasno istaći da redovan rad i funkcionir­anje KCUS-A ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje, kažu iz UO.

Kvalitet liječenja

Napominju da ovo tijelo, kao i v. d. generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

- Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da PUO nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnost­i, dodaju.

Kako nam je rekao predsjedni­k PUO Benjamin Kulovac, prva naredna sjednica ovog tijela zakazana je za utorak, 27. februar. Tada će, barem bi tako trebalo, biti poznati odgovori na mnoga otvorena pitanja.

Pravedna tranzicija

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić jučer su u Sarajevu razgovaral­i sa šefom Ureda Svjetske banke u BIH Christophe­rom Sheldonom. U fokusu sastanka bili su projekti pravedne tranzicije u našoj zemlji, za čiju uspješnost je istaknuta važnost interresor­nog djelovanja, te podrška međunarodn­ih partnera. U tom smislu posebno je izražena spremnost Svjetske banke za nastavak pomoći energetsko­j tranziciji i većem prelasku na obnovljive izvore energije, kao i očuvanju energetske stabilnost­i FBIH.

Zakonom o zdravstven­oj zaštiti propisano je da direktora zdravstven­e ustanove imenuje UO, uz prethodnu saglasnost ministra zdravstva

 ?? ?? KCUS nastavlja rad sa v. d. direktorom na čelu
KCUS nastavlja rad sa v. d. direktorom na čelu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina