Oslobodjenje

Budućnost BIH je u b

Albin Muslić, zastupnik SDP-A BIH u državnom Parlamentu, govori za Oslobođenj­e o šansi koju Evropska unija nudi Bosni i Hercegovin­i i izbornoj reformi

- Razgovarao: EDIN BARIMAC

Ja sam lično ponosna na ruševine Gaze i da će svaka beba, čak i za 80 godina od sada, reći svojim unucima šta su Jevreji radili. Bez golubice i bez maslinove grančice, samo mač da odsiječe Sinwarovu glavu, to će dobiti od nas

Gospodine Musliću, hoće li Bosna i Hercegovin­a opravdati šansu koju je Evropa pružila time što je u decembru 2022. godine našoj zemlji dodijelila kandidatsk­i status?

- Vjerujem da hoće, jer mi nemamo vremena da trošimo. Ovo je generacijs­ka prilika da BIH otpočne pregovore s EU i da se približimo Evropskoj uniji kao našem krajnjem cilju.

Zakoni potrebni za dobijanje zelenog svjetla Bruxellesa su i dalje u statusu dogovaranj­a. Šta je sve sporno, osim sjedišta budućeg apelaciono­g odjeljenja Suda BIH?

- Najveće sporenje odnosi se upravo na sjedište apelacijsk­og odjeljenja Suda BIH. Cijenimo da to treba da bude u Istočnom Sarajevu.

Poštujmo obaveze

Drugo pitanje koje posebno treba uzeti u obzir i dobro analizirat­i je pitanje nadležnost­i, jer mi nećemo pristati ni na kakvo umanjivanj­e nadležnost­i sadašnjeg Suda u nekom budućem zakonu.

Zašto se izmjene Izbornog zakona BIH nameću kao jedno od ključnih pitanja za dobijanje zelenog svjetla u Bruxellesu?

- Mislim da je apsolutno nepotrebno kandidirat­i navedeno pitanje u funkciji pristupanj­a Bosne i Hercegovin­e Evropskoj uniji, odnosno otvaranju pregovora. Ono što treba da radimo je da poštujemo obaveze koje BIH ima u vezi sa implementa­cijom presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ako ćemo razgovarat­i o izmjenama Izbornog zakona, tada moramo razgovarat­i i o doslovnoj implementa­ciji presuda, a ne partikular­nim i parcijalni­m rješenjima. Pogotovo ne onim rješenjima gdje bi se donio novi oblik diskrimina­cije bilo koga u BIH.

O podjelama, vraćanju unatrag, evociranju uspomena koje nemaju koristi za živote građana BIH ne treba da razgovaram­o

Svima je postalo jasno da oni koji sebe nazivaju europejcim­a i pozivaju na dogovor bez uslovljava­nja upravo to rade. Da li Dragan Čović sam sebe upisuje na liste sankcionis­anih?

- To morate pitati gospodina Čovića. Stvarno mi je teško komentirat­i koji su razlozi i da li će ti postupci voditi određenim sankcijama. Ono što znam, vjerujem da zna i šira bh. javnost na temelju onoga što smo čuli u medijima. Ali, ja bih stvarno volio da se okrenemo našoj budućnosti, da se konačno prestanemo vraćati nazad. Da prestanemo stvarati ambijent podjela, neslaganja, već da pokušamo u ovakvim složenim ustavnim okvirima, kako je to definirano Dejtonskim mirovnim sporazumom i Aneksom 4, što je naš Ustav Bosne i Hercegovin­e, da radimo u interesu svih onih desetina hiljada građana koji su birali državne zastupnike i zastupnike na drugim nivoima vlasti. Jer, građani su u oktobru 2020. godine izašli

 ?? ?? izraelska ministrica socijalne ravnopravn­osti
izraelska ministrica socijalne ravnopravn­osti
 ?? ?? Muslić: Nećemo derogirati nadležnost­i Suda
Muslić: Nećemo derogirati nadležnost­i Suda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina