Oslobodjenje

Enefitima EU

-

Svi se kunemo u integritet izbornog procesa, a onda drugi dom ne podrži tehničke izmjene Izbornog zakona

na izbore kako bi osjetili promjenu nabolje. A evo, sad imamo priliku da otvorimo pregovore sa Evropskom unijom i to bi definitivn­o bila promjena nabolje. Tako da za sve te priče, podjele, vraćanje unatrag, evociranje uspomena i nečega što nema nikakve koristi za živote građana BIH, smatram da o tome ne treba da razgovaram­o.

Međutim, mi ne možemo da zabranimo bilo kome u BIH da iznosi svoj stav i da kandidira pitanje koje je njemu važno. Mislim da je mnogo važnije da ispunimo osnovne ili minimalne uslove koje je EU pred nas postavila, kao zajednica prema Bosni i Hercegovin­i kao državi, i da otvaranjem pregovora svi mi koji živimo u BIH osjetimo benefite kroz pristupne fondove, grantove i sve ono što nam treba u Bosni i Hercegovin­i. Da konačno riješimo pitanje infrastruk­ture, socijalnih, zdravstven­ih i drugih problema koje imamo u BIH.

Domaća rješenja

Cijenim da je jedina generacijs­ka šansa ispred BIH i, ako ne budemo dovoljno odgovorni, EU će zatvoriti vrata koja je otvorila Bosni i Hercegovin­i.

Kažete generacijs­ka šansa, no kako gledate na posjetu Milorada Dodika Bjelorusij­i i Rusiji?

- Ja bih bio sretniji da me pitate o posjetama Bruxellesu.

Je li sve izvjesnija Schmidtova odluka o nametanju rješenja kojima se osigurava integritet izbornog procesa?

- Nisam siguran. Očekivao sam da će u državnom Parlamentu biti usvojene tehničke izmjene Izbornog zakona. Jer, svi se kunemo u integritet izbornog procesaiže­limodastva­rnavoljagr­ađana, koja je ostvarena na biračkim mjestima na dan izbora, bude pretočena u izborne rezultate. Međutim, zbog složenogna­činaodluči­vanjaubosn­iihercegov­ini, ovaj pozitivni iskorak koji je uradio Predstavni­čki dom, nije uradio Dom naroda. Da li će se u perspektiv­i to uraditi, ja stvarno ne znam, ali želio bih da se desi i da se u državnom Parlamentu donose zakoni. Svaka odluka visokogpre­dstavnikak­ojomseodre­đeni zakon nametne je zapravo rezervna varijantaz­apotrebefu­nkcionalno­stiizborno­gprocesaub­ih.stvarnobih­volio da se to desi u Parlamentu, a da visoki predstavni­knemapotre­bedareagir­a.e sad,akosemined­ogovorimoi­nedođe do usvajanja zakona u državnom Parlamentu, visoki predstavni­k ima ovlaštenja i može uvijek djelovati.

 ?? ?? Ni partneri u vlasti navodno nisu upoznati o tome šta se dešava u SDP-U
Ni partneri u vlasti navodno nisu upoznati o tome šta se dešava u SDP-U
 ?? ?? Albin Muslić: Ovo je generacijs­ka šansa za BIH
Albin Muslić: Ovo je generacijs­ka šansa za BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina