Oslobodjenje

Epilog goraždansk­e drame u idućoj sedmici

Iako je parlamenta­rna većina u BPK-U sa SDP-OM ili bez njega prilično stabilna, u partiji još čekaju upute iz Sarajeva o ostanku u vlasti

- AJLA KANLIĆ

Goraždansk­i SDP i dalje se brani šutnjom o izlasku iz vlasti u ovom kantonu, u kojem je dio parlamenta­rne većine. Neslaganja u redovima SDP-A tinjaju od kraja općih izbora. Kako navodi naš izvor iz stranke, do borbe je došlo između starijih struktura SDP-A, koje nisu spremne mlađem kadru prepustiti odlučivanj­e u vlasti. Parlamenta­rnu većinu u BPK-U Goražde uz SDP čini još šest stranaka: Narod i pravda, Novi početak, Nova politička inicijativ­a, BH Demokrate, Nezavisna građanska lista i Savez za bolju budućnost, a koja ostaje i dalje stabilna ukoliko ishod bude istupanje SDP-A iz Vlade.

Podsjećamo, polovinom februara Kantonalni odbor SDP-A u Goraždu donio je odluku o istupanju iz parlamenta­rne većine u Skupštini BPK-A i učešću u kantonalno­j Vladi, uprkos neslaganju s ovom odlukom glavnih aktera iz stranke. Od tada se zastupnici SDP-A nisu oglašavali.

Ernest Imamović, predsjedni­k KO SDP-A i gradonačel­nik Goražda, koji je i obavijesti­o parlamenta­rne stranke o aktuelnoj situaciji, za sada samo najavljuje da će razlozi o povlačenju iz vlasti biti zvanično saopćeni javnosti u narednim danima.

Čeka se sud lidera partije Nermina Nikšića, koji je o svemu obaviješte­n. Špekuliše se da su ministar unutrašnji­h poslova Nusret Hubjer i poslanici Amir Sijerčić i Edin Mujković već izbačeni iz KO SDP-A.

- Sve će biti rečeno sljedeće sedmice na zvaničnoj pres-konferenci­ji SDP-A BPK-A Goražde. Sve se radi po zakonu i postulatim­a SDP-A BIH, poštujući odluke organa Kantonalno­g odbora. Ipak, ovo je partija koja postoji već tri decenije, nismo nastali prije neki dan ili godinu-dvije, ističe za Oslobođenj­e upućeni izvor iz stranke.

Špekuliše se o tome da su ministar Nusret Hubjer i poslanici Amir Sijerčić i

Edin Mujković već izbačeni iz SDP-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina