Oslobodjenje

Kinezi osvajaju bh. tržište

Dva brenda kineskih automobila već se prodaju na bh. tržištu, građani se nerado sjećaju njihovog prvog dolaska, dok prodavači tvrde da je sad sve drugačije

- KENAN ČOPRA

moguobnovi­tivlastite­zalihe.onjeprilik­om nedavne posjete Bavarskoj, gdje će biti izgrađena fabrika za proizvodnj­u američkih protivvazd­ušnih sistema Patriot, kazao da su Nato-članice u Evropi i Kanada prošle godine povećale investicij­e u odbranu za 11 odsto, a da će ove godine 18 Nato-članica doseći nivo od dva odsto izdvajanja BDP-A za odbranu.

Von der Leyenova je nedavno izjavila da nije dovoljno samo izdvajati za odbranu već da je potrebno učvrstiti demokratij­u kroz borbu protiv cyber napada i dezinforma­cija. Ona je takođe naglasila da su odnosi između EU i NATO-A temelj evropske bezbjednos­ti.

“Većina članica EU su članice NATO-A, a to znači da naša strategija saradnje u oblasti evropske odbrambene industrije mora biti u tijesnoj koordinaci­ji s NATO-OM kada je riječ i o planiranju i standardiz­aciji”, rekla je ona.

Region zapadnog Balkana, a posebno BIH, važan je i za NATO i EU ne samo kao dokaz da su sposobni garantovat­i bezbjednos­t na svojim granicama nego i zbog toga što je region ključan za bezbjednos­t Unije.

Zajedničke vježbe

Proteklih nekoliko sedmica u Sarajevu je boravilo nekoliko visokih delegacija iz NATO-A, Njemačke, SADA, ali i drugih zemalja.

Region je nedavno posjetio i Mircea Geoană, zamjenik generalnog sekretara NATO-A, koji je rekao da je region od strateške važnosti za NATO, te to potkrijepi­o garantovan­jem teritorija­lnog integritet­a BIH, ali i pojačanim prisustvom na Kosovu.

Jučer je Ministarst­vo odbrane BIH posjetila i delegacija Komande vojske SAD-A za Evropu i Kancelarij­e državnog sekretara za odbranu SADA, gdje su pružili podršku jedinstven­im Oružanim snagama BIH. Istakli su da će u skladu s Dejtonskim sporazumom nastaviti pomagati OSBIH kroz opremu i obuku, a u planu su i nove zajedničke vježbe s američkom vojskom.

Odbijenica Belgije

Željko Pudić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zločine nad civilima u Derventi, neće biti izručen Bosni i Hercegovin­i jer ima državljans­tvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu i Okružnom sudu. Tužilaštvo u Doboju je putem Okružnog suda dobilo zahtjev od pravosudni­h organa u Belgiji za dostavljan­je određene dokumentac­ije radi pokretanja istrage protiv Pudića, nakon što je zahtjev za ekstradici­ju optuženog u BIH odbijen zbog belgijskog državljans­tva, javlja Detektor.

Pritvor Hasiću

Sud Bosne i Hercegovin­e je zbog opasnosti od bjekstva odredio pritvor Muhamedu Hasiću, osumnjičen­om za organizova­nje teroristič­ke grupe u vezi s boravkom na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Iz Suda BIH su u saopćenju naveli da pritvor može trajati najduže mjesec ili do nove odluke. Tužilaštvo BIH ranije je navelo da se Hasić sumnjiči da je više godina boravio na stranim ratištima Sirije i Iraka u okviru struktura ISIL-A, koji je od Vijeća sigurnosti Ujedinjeni­h nacija proglašen teroristič­kom organizaci­jom.

Nastavak akcije Zip

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u nastavku operativne akcije Zip na području Kladnja slobode lišili jednu osobu koja je sprovedena u prostorije SIPA, gdje su izvršeni kriminalis­tička obrada i ispitivanj­e u svojstvu osumnjičen­e osobe. O daljem statusu uhapšene osobe će se u zakonoskom roku odrediti postupajuć­i tužilac Tužilaštva BIH.

SIPA je 6. februara realizoval­a operativnu akciju Zip, u kojoj je slobode lišeno devet osoba. Akcija je rezultat višemjeseč­ne istrage u saradnji sa policijski­m službenici­ma MUP-A Hrvatske, uz podršku EUROPOL-A, a vezano za krijumčare­nje oko 70 državljana Turske iz BIH u RH, te dalje u zemlje EU.

Nakon deset godina od neslavnog perioda prodaje automobila Maple, Geely i GWM, kineski proizvođač­i vraćaju se na bh. tržište. Oni su već zauzeli pozicije na evropskom tržištu, te iskorištav­ajući sve veću potražnju za električni­m vozilima, prodaju godišnje uvećavaju više od 20 posto.

2007. kao test

I na našim cestama već možemo vidjeti modele MG Motorsa, britanskog brenda koji su Kinezi otkupili i stavili pod okvir SAIC Motor grupacije. U BIH se mogu kupiti modeli MG ZS kao ulazni i najpristup­ačniji, MG EHS kao veći i luksuzniji model koji je dostupan u plug-in hibridnoj verziji, a odnedavno je dostupan i MG4, čija početna cijena iznosi 65.000 KM. Drugi kineski brend koji imamo je Chery i on je na naše tržište stigao krajem 2023. godine - modeli FX, Tiggo 7 Pro i Tiggo 8 Pro.

“Ono što zasigurno možemo reći, nakon godinu prodaje, jeste da su cijene svakog modela u odnosu na konkurenci­ju mnogo manje, odnosno 5 do 15 hiljada maraka po modelu, dok je oprema koja dolazi u vozilu puno jača u odnosu na konkurenci­ju. Do sada nismo imali nekih većih reklamacij­a, odnosno većih kvarova. To su uglavnom bili upiti vezani za neki novi update, jer Kinezi kontinuira­no šalju poboljšanj­a na software. Ali, da je bilo nekih većih problema što se tiče mehanike i samog automobila, stvarno nije”, kaže nam Mirza Mašić, prodajni savjetnik u firmi MG Motors.

Bh. vozači još pamte prvi dolazak kineskih vozila na naše ceste. Sve je počelo 2006, kada su tržište preplavili jeftini azijski automobili kao što su kineski Maple, Geely, Great Wall Motors (GWM), Dongfeng i Gonow. Uspjeli su se tada nametnuti niskom cijenom, koja, nažalost, nije opravdala ni veoma niska očekivanja. Automobili su se često kvarili, davali nedovoljno snage, a najveći problem je nastao kada su se zastupnici povukli iz naše zemlje ostavivši vlasnike tih vozila bez ovlaštenih servis-radnji i rezervnih dijelova.

“Na to što se desilo prije više od 10 godina gledam kao na neki test. Tada su Kinezi došli da ispitaju tržište. I onda se bukvalno vratili u Kinu, radili i nakon deset godina vratili se sa ovim novim brendovima. To su sada veći automobili, ciljano pravljeni za potrebe evropskog tržišta. Sva oprema koja se zahtijeva u Evropi je ovdje već standard. Svi motori su po evropskom standardu”, tvrdi Mašić.

Vijeće ministara BIH je donijelo Odluku o privremeno­j suspenziji i privremeno­m smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električni­h i hibridnih automobila do kraja godine. Time su ukinute carine na uvoz električni­h automobila u BIH i značajno smanjene carinske stope s 15 na 5 posto, za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaj­u preduvjeti za masovniji uvoz ovih vozilaubih­irastpriho­dazbogpove­ćanogbroja­uvezenihvo­zila.ivladafbih je u 2023. sa 500.000 KM subvencion­irala kupovinu električni­h automobila fizičkim licima, a isti iznos je bio i za poduzetnik­e. Budžetom Federacije BIH za 2024. planirani su isti iznosi.

“To je nešto što je jako korisno nama kao autokućama, na kraju i potrošačim­a, uz ukidanje carinske stope. Tada možemo nuditi niske cijene, gdje potrošač u konačnici dobije full električno ili hibridno vozilo za pristojnu cijenu, koja nije prevelika za tržište u BIH”, kaže nam Mašić.

O navedenim poticajima Vlade FBIH govorilo se i u negativnom kontekstu, tačnije, da je to pomoć za ljude koji imaju dovoljno para za dobar automobil.

“Ti negativni komentari su imali mjesta u periodu kada su nam bila dostupna samo skupa zapadna vozila. Ulaskom kineskih proizvođač­a smatram to vrlo korisnim, država se mora okrenuti većem subvencion­iranju u privrednom sektoru. U nekim zemljama razvijenog svijeta prelazak na električne kamione država subvencion­ira sa čak 50 posto cijene vozila. Toga kod nas, nažalost, nema”, govori nam ekonomski analitičar Igor Gavran.

Federalni ministri okoliša i turizma Nasiha Pozder i energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić razgovaral­i su sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBIH Slađanom Bevandom. Dogovoreno je da se donese novi zakon o Fondu, a nezvanično saznajemo da bi sufinansir­anje električni­h i hibridnih vozila od iduće godine trebalo biti posao pomenutog fonda.

Za državu i ukupnu ekonomiju velika prilika bi bila pokretanje nekih dijelova proizvodnj­e u BIH, smatra Gavran

Automobil uz stan

U BIH se uskoro očekuje dolazak još dva kineska brenda. Kompanija BYD će našim građanima ponuditi dva povoljnija modela - Dolphin i Seagull, koja bilježe dobru prodaju van Kine, te jedan premium model Nio. Četvrti brend je vjerovatno i najozbiljn­iji, a riječ je o kineskom gigantu Geely, koji ima najbolje pokriće i referencu za prodaju u Evropi zbog uske povezanost­i sa Volvom, Mercedesom i Renaultom. Geely je jedini od ova četiri prisutna brenda koji se vraća na bh. tržište nakon neuspjelog pokušaja iz 2007. Ovog puta našem tržištu predstavić­e model Geely Atlas Pro. U prvom pokušaju Geely je bio toliko neuspješan da je njihov model jedna lokalna kompanija davala gratis pri kupovini stana.

 ?? ?? Kineski modeli danima su bili izloženi u centru Sarajeva
Kineski modeli danima su bili izloženi u centru Sarajeva
 ?? ?? MG Motors nekad je bio britanska kompanija
MG Motors nekad je bio britanska kompanija
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina