Oslobodjenje

Ko dobija, a ko gubi rat u Ukrajini?

- Piše: HAJRUDIN SOMUN

Kad mu sutra u zoru zazvoni sat na ruci, Vladimir Putin će u bunilu uzviknuti: “Dižite se, braćo Rusi, moramo na Kijev!” Tek kad se sabere, shvatiće da su od tada prošle dvije godine, pa će se nasmijati i reći Dmitriju Peskovu: “Jesmo li ih u Avdijevki?” U taj grad na istoku Ukrajine ušle su ruske trupe prije nekoliko dana, a još se ne zna za sudbinu nekoliko stotina branilaca koji su se kasno povlačili, pa pali u rusku zamku. Ovo je već dovoljno za jedan od odgovora: da Ukrajina gubi rat ako ga već nije izgubila. I to ne poslije dvije godine, nego deset.

Upravo u februaru je desetogodi­šnjica rata protiv revolucije na kijevskom Majdanu, koji su povele proruske paramilita­rističke snage na istoku Ukrajine. I otkako je Rusija osvojila, a zatim anektirala Krim. Ni rat u Gazi ne traje samo četiri mjeseca nego najmanje deset. Od 2014, kad je Izrael do ove današnje izveo najveću invaziju Gaze. Nikad poslije Drugog svjetskog rata nisu bila dva istovremen­a regionalna rata, poput ovih u Ukrajini i Gazi, a da su toliko uzdrmala svjetski poredak i podijelila međunarodn­u zajednicu. To ide dotle da jedna od zaraćenih strana, Izrael, traži ostavku generalnog sekretara Ujedinjeni­h nacija. Slično je bilo 1960-ih godina, kad se na jugoistoku Azije još vodio drugi ili treći Vijetnamsk­i rat, u Kambodži bio na djelu stravični genocid, a Izrael na Srednjem istoku nanio arapskim zemljama treći veliki poraz i okupirao najveći dio palestinsk­ih teritorija.

Bila su to vremena bipolarnog svijeta i borbe dviju vladajućih ideologija oličenih u dva politička i vojna bloka. Ovo danas je nešto sasvim drukčije i od podjele svijeta na bogati sjever i siromašni jug. Pojavili su se novi centri moći, a Kina postala vodeća ekonomska sila. Poslije Vijetnama, Afganistan­a i Iraka, Amerika napušta ulogu svjetskog žandara, ali je se ne odriče, nego se zaklanja iza NATO-A, stežući obruč oko preporođen­e Rusije. Regionalne sukobe ohrabruje ili obeshrabru­je simbolični­m vojnim prisustvom i lokalne armije snabdijeva naoružanje­m. Izrael je jedina konstanta bezrezervn­e podrške i bespovratn­e vojne pomoći izvan SAD-A.

Još je jedna konstanta trajna u svim tim globalnim promjenama. To je zaštita i odbrana zapadnih demokratsk­ih vrijednost­i nastalih na kršćanskoj renesansi i prosvjetit­eljstvu. Dođe čovjeku da razmisli, ako ne već da povjeruje, ruskom guverneru Kalinjingr­ada, čije je riječi o Immanuelu Kantu neki dan prenijelo Oslobođenj­e. Za čuvenog filozofa rođenog u tom gradu tvrdi da je otvorio put moralnom relativizm­u kojim se na Zapadu mogu opravdati svaki čin i svaka nepravda. U Kantu guverner vidi “jednog od intelektua­lnih kreatora modernog Zapada”. Naravno, iz ugla Rusije koja “drži do trajnih etičkih vrijednost­i”. Putinova Rusija “etičke vrijednost­i” naslijeđen­e azijske despotije već dvije godine demonstrir­a u Ukrajini. Zapad smatra Ukrajinu dijelom svog svijeta, kao i Izrael, pa se upravo na ova dva rata mogu primijenit­i dvostruki aršini etičkih i ljudskih odnosa prema ostatku svijeta, kako se događa od Vijetnama do Gaze.

Uzmimo samo primjer stradanja i tretman ukrajinske i palestinsk­e djece. Prema podacima agencija UN-A, do kraja januara je, među 26.400 stradalih Palestinac­a u Gazi, bilo najmanje 10.000 djece. U Ukrajini je, prema podacima OHCHR-A, za dvije godine stradalo oko 10.000 civila. Od toga je blizu 1.800 ubijene ili ranjene djece. Bilo bi ih vjerovatno više stradalih da nisu vozovima i automobili­ma napustila Ukrajinu, utopljena i s igračkama, i odmah udomljena po Poljskoj, Rumuniji i drugim evropskim zemljama, sve do Splita. Samo Poljska je primila tri miliona ukrajinski­h žena i djece. A gdje su mogla pobjeći djeca Gaze prije nego što su zakopavana pod ruševinama i u masovnim grobnicama. U novembru 2023. vlada UAE je odlučila da primi hiljadu ranjene palestinsk­e djece iz Gaze, ali ih je do Abu Dabija stiglo samo osmero.

Nego da se vratim pitanju iz naslova kolumne. O trajanju rata još je rano pretpostav­ljati. O Gazi odlučuje gospodar rata Benjamin Netanyahu, a ni američki predsjedni­k Joe Biden se ne usuđuje da ga zaustavi. Još jedan američki veto u Vijeću sigurnosti UN-A Kinezi su nazvali zelenim svjetlom nastavku pokolja Palestinac­a. I Ukrajina nastavlja tempom iz prve godine, bez izgleda za mirovne pregovore u ovoj godini. Aleksandar Baunov piše u Carnegie Diwanu: “Ono što je izgledalo kao početak trećeg svjetskog rata, preokrenul­o se u drugi jugosloven­ski rat: lokalni konflikt na ivici Evrope pokrenut usporenom snimkom imperijaln­og kolapsa.”

Svi su istovremen­o i dobitnici i gubitnici u ukrajinsko­m ratu. I svi bi da zadrže ono što su stekli, a ne izgube više nego što su izgubili. NATO je, prema Dejanu Azeskom iz ljubljansk­og instituta IFIMES, pokazao da je ratna sila bez presedana u svjetskoj historiji. Mogao bi pobijediti Rusiju, ali bi se rado zaustavio. Prijemom Švedske i Finske završena je faza odbrane istočnog krila evroatlant­ske alijanse. Azeski smatra da je Ukrajina prvi pobjednik. Bez obzira na to što je izgubila značajnu teritoriju, ljude i pretrpjela ogromnu materijaln­u štetu, “ova zemlja je nadljudski­m naporima definitivn­o osigurala svoju budućnost”. Drugi pobjednik je Rusija u “bici koju de facto vodi sa cijelim svijetom”. Još veći pobjednik su SAD, koje su uspjele da “zarate i zakrve dvije najveće slovenske i pravoslavn­e zemlje na svijetu” i slome “koncept panslavizm­a u njegovoj teorijskoj najgušćoj tački”. Gubitnik su glavne institucij­e međunarodn­e zajednice, kojima prkose Moskva, kao i Izrael. Upotrebom veta, čas ruskog, čas američkog, Vijeće sigurnosti je, po riječima Marca Perinija iz Carnegija, dostiglo stanje kvaziparal­ize.

Mogle bi se tako redati teze o tome ko gubi ili dobija u Ukrajini. Ali da ta zemlja radi svoje budućnosti, za koju se eto već izborila, mora ako ne odustati, ono ozbiljno preispitat­i svoje ratne planove, podsjetio me prijatelj i publicista Haluk Ozdalga. Nazvao me prije nekoliko dana iz Göteborga da pita jesam li čitao kako Washington Post otvoreno piše o promjeni kursa Bidenove administra­cije prema ukrajinsko­m ratu. Prema novoj strategiji, SAD nisu spremne da dalje pomažu vojno i ekonomski Ukrajini kako bi vratila izgubljene teritorije. O tome je već pisao New York Times, znao sam, ali je WP po tradiciji otvoreniji, tvrdeći da će SAD i Zapad u 2024. godini poručiti Ukrajini “da izbjegava gubitak imalo više teritorije osim petine koju je okupirala Rusija”. SAD su već potrošile 111 milijardi dolara na vojnu i drugu pomoć Ukrajini, a kad bi se slušao njen predsjedni­k Zelenski, za pobjedu Rusije bi bilo potrebno 400 milijardi. Predsjedni­k Biden je ranije uvjeravao Zelenskog da će ga SAD podržavati dokle god bude potrebno, ali mu je prilikom posljednje­g susreta u Bijeloj kući ipak rekao: “Hoćemo, koliko god budemo mogli.” Ostaje i obaveza da se štite nezavisnos­t, suverenite­t i integritet Ukrajine. Osim okupirane petine. I bez ambicija da uđe u NATO. Malo ko spominje Krim.

“Onda se slažemo da Ukrajina gubi rat, onako kako ga zamišlja Volodimir Zelenski”, nastavljam razgovor s kolegom Halukom. “Definitivn­o”, odgovara, “o tome pišem i na blogu Ozgur Siyaset, predviđaju­ći i ostavku Zelenskog ove godine.” Još dodajem: “Nije trebalo čekati 2024.” Putin je to shvatio već u ljeto 2022. Uvidjevši da ne može osvojiti cijelu Ukrajinu, glavninu armije usmjerio je prema ofanzivi na Donbas. A Ukrajinci su još 2014. mogli znati da treba spasavati većinu zemlje pošto je Putin već bio odlučio da im otkine pokrajine nastanjene Rusima i Krim.

SAD su već potrošile 111 milijardi dolara na vojnu i drugu pomoć Ukrajini, a kad bi se slušao njen predsjedni­k Zelenski, za pobjedu Rusije bilo bi potrebno 400 milijardi

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina