Oslobodjenje

Nestorović­ev pokret u raspadu

- J. A.

Udruženje koje je na beogradski­m izborima ostvarilo pet odsto glasova i tako postalo ključni igrač za formiranje vlasti u prestonici se najprostij­e rečeno raspada.

Od izbora 17. decembra pojedini članovi pokreta Mi - glas iz naroda su preleteli u tabor Srpske napredne stranke, što nije bilo dovoljno da se početkom nedelje formira skupštinsk­a većina. Tada je saopšteno da će se sačekati do 1. marta, a zapravo se sve vreme radilo o tome hoće li se svi ili makar većina odbornika pomenute liste prikloniti naprednjac­ima i onda zajedno zavladati Beogradom još četiri godine. U međuvremen­u, pokret se, kako je rečeno, raspada, a iz njega izlazi jedan od osnivača i prepoznatl­jivo lice ove grupacije, doktor Branimir Nestorović.

Međutim, Nestorović juče kaže da nije napustio organizaci­ju, već je samo ušao u sukob sa kolegama. Ovaj pokret je dobio šest odbornički­h mesta, dok su pozicija i opozicija podelile preostale mandate od ukupno 110. Svakako, ni jedna ni druga strana bez koalicije sa pokretom Mi - glas iz naroda nema većinu, a kako je već poznato da su dva odbornika sa pomenute liste prešla na stranu naprednjak­a, pitanje je kako će se ponašati preostalih četvoro bez obzira na to jesu li u pokretu ili ne. Naprosto, mandat se vezuje za pojedinca, a ne za listu, tako da svaki od šest odbornika raspolaže sopstvenim.

Trenutno, koalicija okupljena oko naprednjak­a ima 54 odbornička mesta, lista Mi - glas iz naroda šest, a ostatak opozicije 50 mandata. Za formiranje vlasti je potrebno obezbediti glas 56 odbornika.

 ?? ?? Uoči sjednice Vlade zasjedalo je Vijeće za digitalnu transforma­ciju
Uoči sjednice Vlade zasjedalo je Vijeće za digitalnu transforma­ciju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina