Oslobodjenje

Veće plaće za 244.000 zaposlenih

Sada je neto plaća od 1.000 eura najniža za radna mjesta administra­tivnih radnika, istakao je Plenković

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Hrvatska Vlada je na jučerašnjo­j sjednici prihvatila osam uredbi kojima se uređuju radna mjesta i koeficijen­ti za izračun plaća u hrvatskim državnim i javnim službama. Riječ je o uredbama čiji će učinak na plaćama osjetiti 244.000 zaposlenih u ovim službama, kojima će nove uvećane plaće za ožujak biti isplaćene u travnju.

Premijer Andrej Plenković ističe važnost reforme, da zaposleni u državnim i javnim službama dobiju jednaku plaću za jednak rad, neovisno o tome u kojem resoru ili službi rade.

“Ostvarili smo cilj veće pravednost­i prema svima na koje se odnosi: jednake plaće za poslove iste složenosti, znatno povećanje koeficijen­ata u državnim i javnim službama. Kada se uspoređuju ožujak 2023. i ožujak 2024, tada vidimo rast od 31,9 posto. Sada je plaća neto od 1.000 eura najniža za radna mjesta administra­tivnih radnika”, rekao je on.

Stiže i uskrsnica

Naveo je konkretna povećanja plaća za pojedina zanimanja u bruto iznosima i postocima za razdoblje od 2022. do plaće za ožujak ove godine, koja će biti isplaćena u travnju. Za učitelje plaća je viša 490 eura bruto, plaća višeg asistenta za segment visokog obrazovanj­a povećanje u bruto iznosu je 574 eura, plaća redovitog profesora raste na 3.599 eura bruto u ovoj godini, zdravstven­i radnik u primarnoj zdravstven­oj zaštiti, srednja stručna sprema, dobiva povećanje od 346 eura, povećanje plaće doktora medicine i doktora dentalne medicine iznosi 355 eura itd.

Prema predstavlj­enim koeficijen­tima, porast prosječne neto plaće za zaposlene sa srednjom stručnom spremom je 47 posto i ona sada iznosi 1.161 eur, prosječna neto plaća zaposlenih u državnim i javnim službama s višom stručnom spremom raste za 48 posto i iznosi 1.439 eura, a prosječna neto plaća zaposlenih s visokom stručnom spremom veća je za 28 posto, iznosi 2.016 eura. Također, zaposlenic­i hrvatskih državnih i javnih službi ove godine dobivaju i uskrsnicu kao novo pravo.

Prema predstavlj­enim koeficijen­tima, porast prosječne neto plaće za zaposlene u državnoj i javnoj službi sa srednjom stručnom spremom je 47 posto

O ukupnom trošku u okviru, kako je istaknuo, realnih fiskalnih mogućnosti, Plenković je rekao:

“Ukupan trošak ove reforme je 1,63 milijarde eura više za plaće ljudi u državnom i javnom sektoru. Uredbe

 ?? ?? Andrej Plenković: Povijesna reforma
Andrej Plenković: Povijesna reforma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina