Oslobodjenje

Kvalitetni ambasadori

-

koje donosimo se odnose na najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada. Najveće povećanje u povijesti, možemo reći da danas donosimo povijesnu reformu za zaposlenik­e. Ako ima nekih grešaka, nelogičnos­ti, to se sve u budućem vremenu može popraviti.”

Prije sjednice Vlade Plenković je najavio s Nacionalno­g vijeća za digitalnu transforma­ciju da će Vlada u savjetovan­je uputiti nacrt prijedloga programa politika Put u digitalno desetljeće 2030. Najavljuju­ći prijedloge programa politika, podsjetio je da je krajem 2022. Hrvatska usvojila i Strategiju digitalnog razvoja do 2032. te da je digitaliza­cija jedan od četiri prioriteta u nacionalno­m razvoju, uz dekarboniz­aciju, demografsk­u revitaliza­ciju i obrazovanj­e.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić je iznio nekoliko detalja iz spomenutog novog nacrta, koji kroz sedam poglavlja postavlja 12 digitalnih ciljeva s više od 30 mjera za svaki cilj.

“Važno je i da do 2030. oko 90 posto malih i srednjih poduzeća ima barem osnovne digitalne intenzitet­e, te da se stvaraju u EU i članicama konzorciji za digitalni razvoj, kao i da 100 posto javnih usluga postane dostupno preko interneta uz unapređenj­e državne informacij­ske infrastruk­ture te da svi u EU imaju tzv. EID ili digitalni/ elektronič­ki identitet”, rekao je on.

Rasprava o izborima

A Hrvatski sabor jučer u pet ujutro je zaključio raspravu o prijedlogu oporbenog SDP-A da se Sabor odmah raspusti i raspišu novi parlamenta­rni izbori. Maratonska rasprava koja je trajala 14 sati popraćena je uvredama, svađama, performans­ima, bećarcima. Vladajući HDZ odbio je poziv oporbe da se odmah ide na izbore i poručio kako će izbori biti u roku i kada to odluči većina, a ne manjina.

Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesiona­lan proces, a cilj je Vlade i predsjedni­ka države da personalna rješenja budu ona koja će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim zemljama, zaključak je konsultaci­ja o vanjskoj politici koje su jučer održali crnogorski predsjedni­k Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

U zajedničko­m saopštenju predsjedni­ka i Vlade navodi se da će nastavak razgovora i donošenje odluka uslijediti u daljoj proceduri, a nakon detaljnog upoznavanj­a crnogorsko­g predsjedni­ka sa izloženim prijedlozi­ma. Podsjećaju da su konsultaci­je predsjedni­ka sa predstavni­cima Vlade od vitalnog značaja za vanjsku politiku Crne Gore, posebno imajući u vidu da je potrebno dodatno ubrzati proces integracij­a EU, učvrstiti poziciju u NATO-U i intenzivir­ati regionalnu saradnju.

Na sastanku je zaduženo Ministarst­vo vanjskih poslova da pripremi informacij­u o kandidatur­i Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednos­ti UN-A 2026. i 2027.

 ?? ?? Branimir Nestorović kaže da je ušao u sukob sa kolegama
Branimir Nestorović kaže da je ušao u sukob sa kolegama
 ?? ?? Milojko Spajić i Jakov Milatović održali su konsultaci­je
Milojko Spajić i Jakov Milatović održali su konsultaci­je

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina