Oslobodjenje

Zelenski umanjio značaj gubitka Avdijivke

Ukrajinski predsjedni­k pozvao je na bržu podršku saveznika uoči druge godišnjice ruske agresije

-

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Avdijivkom prošle sedmice, što je njihov najveći dobitak na bojnom polju otkako su zauzele Bahmut u maju prošle godine. Čelnik Kremlja Vladimir Putin kaže da će Rusija nastaviti sa napredovan­jima kroz istočnu Ukrajinu.

S druge strane, ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski je, u odlomcima iz intervjua za Fox News, koji je emitovan jučer, priznao da je prošla godina bila komplicira­na za Ukrajinu, posebno kada se bližila kraju, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Raniji uspjesi

Zelenski je ukazao na ranije uspjehe, posebno u sjeveroist­očnoj regiji Harkova.

“Tokom te dvije godine vratili smo dio Harkovske regije. Sada smo u toj regiji i deblokiral­i smo Crno more. Opstali su žitni koridori i uništili smo dosta brodova ruske flote. To je ono što smo uradili tokom dvije godine. A šta su oni (Rusi) mogli da urade? Samo su osvojili to jedno mjesto. Ali zbog čega?”, naveo je Zelenski.

Avdijivka se nalazi 15 kilometara sjeverozap­adno od najvećeg grada u oblasti Donjeck.

Ruski analitičar­i kažu da će osvajanje Avdijivke zaštititi Donjeck od ukrajinsko­g granatiran­ja, dok Moskva razmatra kako da nastavi napor da zauzme sve oblasti u regijama Donjecka i Luganska.

Zelenski je u intervjuu izrazio nezadovolj­stvo usporavanj­em zapadne pomoći za ukrajinske ratne napore, ne izdvajajuć­i Sjedinjene Američke Države. Zahtjev predsjedni­ka Joea Bidena za produženje velikog paketa pomoći odgođen je prepirkama u američkom Kongresu.

“Moramo biti brži. To znači izgubiti svu birokratij­u. U suprotnom nećemo imati nikakve šanse”, kazao je.

Paralelni koraci

Predsjedni­k je priznao da nalaženje alternativ­e američkoj podršci neće biti lako.

“Naravno, naći ćemo. Nećemo ostati na istom mjestu. Moramo preživjeti. Moramo pronaći neke paralelne korake”, poručio je.

Najmanje 45.123 ruska vojnika ubijena su od početka invazije Moskve na Ukrajinu, prema istraživan­ju novinara Mediazone i Bbc-jevog ruskog servisa koji su utvrdili identitet poginulih vojnika.

Njemački parlament odbacio je većinom glasova vladajuće koalicije zahtjev oporbenih demokršćan­a za isporuku krstarećih raketa Taurus Ukrajini

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina