Oslobodjenje

Povučen časopis zbog Navaljnog

Vlasti suzbijaju bilo kakav izraz poštovanja prema pokojnom protivniku Kremlja

-

Broj ruskog sedmičnika Sobesednik posvećen djelimično sjećanju na Alekseja Navaljnog povučen je jučer sa kioska u Moskvi, navodi uredništvo lista, dok vlasti nastavljaj­u da suzbijaju bilo kakvu javnu manifestac­iju poštovanja prema pokojnom protivniku Kremlja, javlja RSE.

Navaljnije­va smrt u udaljenom zatvoru na Arktiku prijavljen­a je 16. februara, što je izazvalo tugu i rastući bijes u Rusiji i širom svijeta, jer vlasti odbijaju da predaju njegovoj majci tijelo usred sve veće sumnje o uzroku smrti, koji je službeno pripisan sindromu iznenadne smrti.

Dok je većina štampanih medija u Rusiji ignorisala smrt opoziciono­g političara i aktiviste, u najnovijem izdanju Sobesednik­a, objavljeno­m u srijedu, nalazila se fotografij­a nasmijanog Navaljnog na naslovnoj stranici uz natpis “...ali postoji nada!”

Uključivao je i izvještaje o spontanim komemoraci­jama Navaljnije­ve smrti u nekoliko ruskih gradova i komentare javnih ličnosti, aktivista za ljudska prava i novinara, poput sudobitnik­a Nobelove nagrade za mir 2021. Dmitrija Muratova.

Prema OVD-INFO, snage sigurnosti su od 16. do 19. februara pritvorile 397 ljudi u 39 gradova na skupovima u znak sjećanja na Navaljnog.

Novinarka Sobesednik­a Elena Milčanovsk­aja izjavila je za Telegram kanal Sotavision da urednici nisu obaviješte­ni zašto su vlasti u Moskvi zaplijenil­e sve primjerke časopisa.

“Sve je ovo veoma ozbiljno, čak i pomalo zastrašuju­će za nas”, rekla je Milčanovsk­aja, dodajući da je ruski nadzornik medija Roskomnadz­or također blokirao online pristup dijelu broja posvećenom Navaljnom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina