Oslobodjenje

Gledaj lijevo i desno, ali i u nebesa

Trebaju li građani na svakom koraku biti na strogom oprezu, jer u bilo kojem momentu sa bilo koje zgrade može otpasti dio fasade

- Piše: AMIR PAPIĆ

Dio fasade sa jedne od zgrada u Ulici Ferhadija u centru Sarajeva u utorak se obrušio i pao na ženu koja se u tim momentima kretala gradom.

Žena je povrijeđen­a, a samom srećom izbjegnuta je tragedija. Nije ovo prvi put da se neko od građana najobičnij­om šetnjom kroz grad dovede u opasnost.

Kritike

Postavlja se pitanje trebaju li građani na svakom koraku biti na strogom oprezu, jer u bilo kojem momentu sa bilo koje zgrade može otpasti neki dio fasade?

Gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić uputila je kritiku upravitelj­ima zgrada i ukazala na njihovu neodgovorn­ost. Povrijeđen­oj gospođi je poželjela brz oporavak i poručila da putem nadležnih organa treba tužiti odgovorne.

Iako je na nekim od zgrada oštećenih fasada istaknuto upozorenje od mogućeg rušenja fasade, utisak je da takva obavješten­ja stoje već predugo i da ih građani doslovno više i ne registruju.

Rješenje nije ni u hodanju kao na iglama. Ali, kao što se kaže, kada hodate u Sarajevu, gledajte i lijevo i desno, ali za svaki slučaj i u nebesa. U ovom slučaju je doslovno tako.

Krozcentar­gradanaišl­ismonabroj­ne zgrade sa uništenim fasadama. Na nekima se vidi da su dijelovi već padali, a neke izgledaju kao da bi svakog momenta jedan dio fasade mogao pasti.

U Ulici Ferhadija, fotografiš­ući zgradu sa koje je pao dio

Kroz centar grada naišli smo na brojne zgrade sa uništenim fasadama

fasade, dobili smo komentar od prolaznice:

- Otiđite u Ulicu dubrovačka u općini Centar. Tu je najgore.

Oprez

I zaista, ulice Danijela Ozme, Hasana Kikića i Dubrovačka izgledaju kao jedno od poprišta zgrada sa najzapušte­nijim fasadama. Jedan od stanara, koji se nije želio predstavit­i, požalio se na to kako se ništa konkretno ne rješava.

- Uzalud upozorenja na opasnost od obrušavanj­a fasade. Na početku ćemo obraćati pažnju, ali poslije građani jednostavn­o prolaze tu bez većeg opreza. Potrebno je drugačije rješenje, kazao nam je.

Iako su to ulice sa relativno malo saobraćaja, tu ipak prolaze građani. Jedan slučaj može biti koban. A ko će onda biti kriv...

 ?? ?? Sa velikog broja zgrada prijeti opasnost
Sa velikog broja zgrada prijeti opasnost
 ?? ?? Nikad se ne zna kada će neka fasada otpasti sa zgrade
Nikad se ne zna kada će neka fasada otpasti sa zgrade

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina