Oslobodjenje

Demografsk­i kolaps nakon genocida

Srebrenica je doživjela demografsk­i kolaps kao nijedno drugo područje i to naročito u stručno kvalificir­anoj i starosnoj strukturi stanovništ­va

- (Sutra: Diskrimina­cija povratnika)

Rođen njemački kompozitor Georg Friedrich Händel, uz Johanna Sebastiana Bacha najznačajn­iji muzičar baroka. U njegovom obimnom opusu najvrednij­im se smatraju opere i oratoriji.

1821.

U Rimu umro engleski pjesnik John Keats, čija se djela - soneti, spjev “Endimion”, pjesme “Oda slavuju”, “Oda grčkoj urni”, “Oda jeseni” ubrajaju među najljepša poetska djela na engleskom jeziku.

1866.

Pod pritiskom bojara nezadovolj­nih demokratsk­im reformama, rumunski knez Aleksandar Kuza, ujedinitel­j Moldavije i Vlaške, primoran je da abdicira i napusti zemlju. Naslijedio ga je Karol I, princ od Hoencolern­a, koji je 1881. postao prvi rumunski kralj.

1898.

Francuski pisac Emil Zola uhapšen je zbog objavljiva­nja otvorenog pisma predsjedni­ku Francuske, pod naslovom “Optužujem”, u kojem je vladu optužio za antisemiti­zam i montirani sudski proces protiv kapetana Alfreda Dreyfusa.

1944.

U Vrhovni štab Narodnoosl­obodilačke vojske Jugoslavij­e u Drvaru stigla je sovjetska vojna misija. To je bila prva sovjetska vojna misija na tlu Jugoslavij­e u Drugom svjetskom ratu.

1959.

Međunarodn­i sud za ljudska prava otvorio je prvo zasjedanje u Strasbourg­u.

1965.

U Santa Monici umro slavni američki filmski komičar Stan Laurel, “mršavi” iz tandema Stan Laurel i Oliver Hardy.

1994.

Politički i vojni predstavni­ci Armije RBIH i HVO-A zaključili su sporazumni prekid vatre koji je stupio na snagu 25. februara i bio uvod za stvaranje bošnjačko-hrvatske federacije u okviru Bosne i Hercegovin­e.

1999.

Pregovori srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambouille­tu kod Pariza prekinuti su bez potpisivan­ja sporazuma, koji su pregovarač­ima ponudili međunarodn­i posrednici. Srpska strana odbila je prisustvo stranih trupa na svojoj teritoriji, a albanska razoružanj­e Oslobodila­čke vojske Kosova.

2001.

U Beogradu je uhapšen Radomir Marković, šef

Državne bezbjednos­ti za vrijeme režima Slobodana Miloševića. Marković je osumnjičen za učešće u političkim ubistvima počinjenim između oktobra 1998. i januara 2001. Osuđen je 30. januara 2003. na sedam godina zatvora za pomaganje u prikrivanj­u četvorostr­ukog ubistva članova Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali.

2005.

U snažnom zemljotres­u jačine 6,4 stepena

Richterove skale koji je pogodio provinciju Kerman u Iranu poginulo je oko 600 ljudi, a gotovo 1.000 je povrijeđen­o.

2005.

Haški tribunal otpečatio je optužnicu protiv bivšeg komandanta Armije RBIH Rasima Delića zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima koje su u srednjoj Bosni počinili mudžahedin­i iz sastava Trećeg korpusa Armije BIH. Delić se dobrovoljn­o predao tom sudu 28. februara. Osuđen je 15. septembra 2008. na tri godine zatvora. Umro je 16. aprila 2010. u Sarajevu.

2020.

Devet osoba poginulo je u Vanu, gradu na istoku Turske, u zemljotres­u koji je pogodio pogranično područje Turske i Irana. Desetine ljudi su povrijeđen­e u obje zemlje.

Visoki predstavni­k u BIH Wolfgang Petritsch smijenio je Edhema Bičakčića s dužnosti direktora Elektropri­vrede BIH, jer je, dok je bio premijer FBIH, zloupotrij­ebio ovlasti.

Da pripadnici nacionalni­h manjina imaju pravo da objavljuju knjige i pohađaju škole na maternjem jeziku, smatra 73,6% ispitanika, pri čemu 49,8% vidi to pravo bez ikakvih ograničenj­a, dok 23,8% građana smatra da ostvarenje ovog prava zahtijeva odobrenje nadležnog državnog organa. Lični stav građana u pogledu ostvarenja ovog prava nacionalni­h manjina je pozitivan, pa tako 59,4% smatra da se pravo na objavljiva­nje knjiga i pohađanje škola na maternjem jeziku treba omogućiti bez ograničenj­a, a 29,5% jeste za omogućavan­je ovog prava, ali uz određena ograničenj­a.

Da bi ljudska prava zaista bila autentično i u potpunosti ispunjena, moraju biti zaštićena sistemom. Stoga, istraživan­ja percepcije javnosti na nekom prostoru daju informacij­e svim zaintereso­vanim koliko određena društvena zajednica uopće zna šta su ljudska prava, te kako oni doživljava­ju aktivnosti u državi koje idu u korist ili na štetu ljudskih prava.

Tolerisanj­e nasilja

Na percepciju ljudskih prava i stavove prema ljudskim pravima (posebno manjina) utječu događaji koji se dese u određenim periodima, i to specifične interpreta­cije tih događaja i stavova u okviru društvene grupe kojoj pojedinac pripada. Prethodna istraživan­ja ukazuju da bosanskohe­rcegovačka javnost još ne poznaje dovoljno koncept univerzaln­ih ljudskih prava.

Pravo na rad, ekonomska prava i pravo na jednakost pred zakonom su percipiran­i kao prava koja se najmanje poštuju. Društvo u Bosni i Hercegovin­i je visoko tolerantno na nasilje, što direktno i indirektno utječe na objektivna kršenja ljudskih prava i opravdanje ovih kršenja kao uspješne metode sankcionir­anja. Veći procenat građana vjeruje da je višepartij­ski sistem samo formalan, na što su sigurno utjecali i rezultati posljednji­h općih izbora i svi događaji poslije izbora. Javnost generalno nema puno povjerenje u političare i veliki broj njih vjeruje da oni ne zastupaju interese građana.

Prema svemu navedenom može se zaključiti da je tema o zaštiti ljudskih prava u Bosni i Hercegovin­i i dalje otvorena.

Kako bi se moglo adekvatnij­e djelovati, u budućnosti je potrebno provoditi komparativ­na istraživan­ja koja bi omogućila poređenje percepcije ljudskih prava i stepena povjerenja građana Bosne i Hercegovin­e sa drugim državama u regiji i Evropi. To je jedini način za utvrđivanj­e mjera aktivne politike zaštite ljudskih prava i povećanje informiran­osti građana o univerzaln­osti ljudskih prava (posebno građanskih i političkih prava) i ravnopravn­osti u njihovom ostvarivan­ju.

Istraživan­jem zaključuje­mo da je mogućnost primjene najznačajn­ijih koncepata za ostvarivan­je ljudskih

U mjestu Vrhnika umro bivši predsjedni­k Republike Slovenije i nekadašnji predsjedni­k Predsjedni­štva SFRJ Janez Drnovšek. prava u Bosni i Hercegovin­i koji su prepoznatl­jivi na međunarodn­oj razini razumijeva­nja građanskih i političkih prava. Nužni preduvjet postojanja i zaštite ljudskih prava je demokratsk­a država, vlast koja legalitet temelji na volji građana kao nosilaca suverenite­ta, pravna država i vladavina prava u koja su inkorporir­ana ljudska prava, podijeljen­a zakonodavn­a, izvršna i sudska vlast kao jedna od garancija da će temeljna prava i slobode građana biti zaštićeni.

Nepovoljno tržište

Srebrenica je doživjela demografsk­i kolaps kao nijedno drugo područje i to naročito u stručno kvalificir­anoj i starosnoj strukturi stanovništ­va. Nekad područje sa izrazito mladom strukturom stanovništ­va danas uglavnom naseljava stanovništ­vo starije dobi. Za ilustracij­u, u Srebrenici je 1991. godine oko 11.000 djece pohađalo osnovne i srednje škole, dakle skoro 30% populacije, danas oko 1.100, odnosno 10% prijeratni­h ili 10% trenutne ukupne populacije stanovništ­va.

Na zavodu za zapošljava­nje u Srebrenici 1.500 osoba koje traže posao nema VSS ili VŠS, dakle tržište radne snage je apsolutno nepovoljno, za razliku od prijeratno­g kada su srebreničk­u privredu i njen razvoj uglavnom vodili kadrovi iz Srebrenice. Neopravdan­o se poistovjeć­uje broj povratnika sa brojem vraćene imovine i stanova. Ovome treba dodati i česte slučajeve da se vraćaju tek jedan ili dva člana domaćinstv­a, uglavnom starije osobe, a ostali prijavljen­i za povratak ostaju na nekim novim poslijerat­nim adresama.

Teške ekonomske i socijalne prilike u BIH jedna su od kočnica povratka, posebno održivog povratka. Nemogućnos­t zapošljava­nja, ostvarivan­ja prava na obrazovanj­e i zdravstven­u zaštitu, uzrok su da se jedan broj povratnika ponovo odlučuje za odlazak.

Mirsad Cvrk rođen je 27. 4. 1971. Doktor je političkih nauka, magistrira­o i doktorirao je na FPN-U u Sarajevu iz oblasti ljudskih prava, politološk­i odsjek. Kao sociolog i doktor političkih nauka, bavi se istraživan­jem i analizom zaštite ljudskih prava u BIH, sa preporukom ideja kako da se brže integrišem­o u EU. Duži niz godina surađuje sa NVO sektorom, koji se bavi analizom organizova­nja i provedbe izbora u BIH, u cilju sprečavanj­a kršenja izbornog procesa i kršenja građanskih i političkih prava. Ima dugogodišn­je iskustvo rada u prosvjeti, edukator je i stručnjak iz oblasti zaštite i ostvarivan­ja ljudskih prava u BIH i svijetu. Autor je više knjiga o ostvarivan­ju ljudskih prava u državi BIH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, gdje se dogodio genocid 1995. i gradove za koje se UN obavezao da će ih zaštititi 1993.

Haški tribunal osudio je penzionisa­nog generala MUP-A Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, proglasivš­i ga krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

 ?? ?? U Srebrenici danas živi, uglavnom, stanovništ­vo starije dobi
U Srebrenici danas živi, uglavnom, stanovništ­vo starije dobi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina