Oslobodjenje

NASA traži volontere za Mars

-

NASA je objavila poziv volonterim­a za učešće u drugoj jednogodiš­njoj simulaciji misije na Marsu pod nazivom Crew Health and Performanc­e Exploratio­n Analog (CHAPEA 2). Tokom trajanja misije, koja će početi na proljeće 2025, četiri odabrana člana posade će biti smještena u staništu veličine 158 kvadratnih metara napravljen­om pomoću 3D printera i smještenom u Houstonu. NASA prima aplikacije putem internet-stranice misije CHAPEA do 2. aprila ove godine, a oni koji budu izabrani bit će plaćeni. O kojem se iznosu radi, nije javno objavljeno.

Mars Dune Alpha stanište u NASA Svemirskom centru “Johnson” dizajniran­o je za simulaciju života koji bi mogao čekati buduće istraživač­e na Crvenoj planeti, gdje je okruženje surovo te gdje će resursi biti ograničeni. Posada trenutno živi i radi u ovom staništu u sklopu prve misije CHAPEA, koja je ispunila više od polovine zadatka u trajanju od 378 dana.

Volonteri će obavljati poslove održavanja staništa, uzgajat će usjeve i vršiti druge zadatke. Dio staništa je i kutija s pijeskom veličine 112 kvadratnih metara za simulaciju šetnji na Marsu. Kako bi ušli u razmatranj­e, kandidati moraju biti državljani SAD-A između 30 i 55 godina, dobro govoriti engleski jezik i imati master u oblasti STEM-A, kao i najmanje dvije godine profesiona­lnog iskustva, najmanje hiljadu sati pilotiranj­a avionom ili dvije godine radnog staža na STEM doktorskom programu.

NVIDIA AI chatbot

NVIDIA je prošle godine predstavil­a AI čip u H100 GPU, postavši vodeća u tom segmentu. No, za prosječne korisnike ova AI tehnologij­a nije bila zanimljiva niti dostupna bez internetsk­e veze.

Sada NVIDIA želi promijenit­i to s Chat s RTX-OM, platformom koja pokreće model jezika otvorenog koda za generisanj­e AI chatbotova na Windows računalu, bez potrebe za poslužitel­jima u oblaku. Ključne značajke Chata s RTX-OM su što se model jezika i podaci nalaze na računalu, omogućujuć­i korištenje bez internetsk­e veze te da chatbot može čitati iz različitih formata datoteka.

ASUS ROG gaming ruksak

Ako ste osoba koja se stalno kreće, recimo putujući s posla ili univerzite­ta kući i uživate u opuštajućo­j videoigric­i, da biste prekratili vrijeme putovanja, potreban vam je ruksak da nosite svu opremu. To sve ima ASUS ROG Ranger Gaming Backpack 16, ruksak koji je dizajniran za igrače, jer sadrži sva očekivanja za skladišten­je koja bi igrači željeli. Ruksak od 18L ima unutrašnjo­st opremljenu za transport 16-inčnog laptopa zajedno sa drugim odjeljcima za odlaganje, kao što su bočni džepovi za manje periferne uređaje, prostor za slušalice, tastaturu i kablove za napajanje.

Genetski modificira­na banana, otporna na razornu gljivičnu bolest, dobila je odobrenje za uzgoj u Australiji i na Novom Zelandu. Modificira­na Cavendish banana, dizajniran­a za borbu protiv širenja soja gljivice Fusarium poznatog kao TR4, dobila je licencu od Ureda regulatora genske tehnologij­e u Australiji.

Revizija

Prehramben­i regulatori Australije i Novog Zelanda naknadno su odobrili genetski modificira­ne banane kao sigurne i hranjive, usporedive s konvencion­alnim sortama. Odobrenje vrijedi osim ako nadležni ministri Australije i Novog Zelanda ne zatraže reviziju unutar sljedećih 60 dana.

Izvorno je Gros Michel banana dominirala zapadnim tržištima sve do pojave Fusarium soja TR1 1950ih, što je dovelo do širokog usvajanja otporne Cavendish banane. Suočeni s prijetnjom soja TR4, koji može uticati na razne sorte banana, uključujuć­i Cavendish, naučnici predvođeni Jamesom Daleom na Tehnološko­m univerzite­tu Queensland razvili su bananu QCAV-4 ugradnjom gena iz divlje banane.

Opisujući odluku kao vrlo važan korak prema izgradnji sigurnosne mreže za svjetske Cavendish banane iz TR4, Dale je naglasio globalni značaj nove, modificira­ne banane.

Dok Australija trenutno ograničava TR4 kroz mjere karantina, planovi za veliki uzgoj ili prodaju QCAV4 banane nisu uspostavlj­eni. Međutim, nacije koje se bore s TR4 mogle bi razmotriti usvajanje ovog genetski modificira­nog rješenja. Daleov tim ima za cilj dodatno povećati otpornost banane QCAV-4 koristeći CRISPR uređivanje gena, ciljajući na gljivičnu bolest crne sigatoke.

Trend

Značajno je da se genetski modificira­ni usjevi suočavaju s različitim prihvaćanj­em širom svijeta. U Australiji su samo četiri genetski modificira­na usjeva imala prethodno odobrenje, uključujuć­i šafraniku s višom oleinskom kiselinom i sojeve uljane repice, indijske gorušice i pamuka, otpornih na herbicide.

Navedeni razvoj usklađen je sa širim trendom u Australiji i na Novom Zelandu, gdje genetski modificira­ni usjevi i proizvodi za potrošnju dobivaju regulatorn­o odobrenje, odražavaju­ći praksu u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i Evropskoj uniji.

 ?? ?? Licenca je stigla od Ureda regulatora genske tehnologij­e u Australiji
Licenca je stigla od Ureda regulatora genske tehnologij­e u Australiji
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina