Oslobodjenje

Hokejaši kreću protiv Irana

Sarajevo i BIH domaćini su Svjetskog prvenstva Divizije III - grupa B, a učestvuju još Sjeverna Koreja, Iran, Singapur, Filipini i Hong Kong

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Svjetsko seniorsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije III - grupa B održava se od 23. do 29. februara 2024. u dvorani “Mirza Delibašić” u sklopu Centra Skenderija.

Dva mjesta

Nakon odlično ocijenjene organizaci­je Svjetskog seniorskog prvenstva treće divizije 2023, i ove godine je Hokejaškom savezu BIH pripala čast da prvenstvo organizuje u glavnom gradu. Posebnost ovoj prilici daje i obilježava­nje 40 godina od održavanja Zimskih olimpijski­h igara u Sarajevu, a ovim četvrtim hokejaškim turnirom Savez će zaključiti Mjesec hokeja u Sarajevu.

Sarajevo će biti domaćin reprezenta­cijama koje se takmiče u okviru treće divizije - grupa B na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu. Učesnici na ovom prvenstvu su reprezenta­cije Sjeverne Koreje, Bosne i Hercegovin­e, kineskog Hong Konga, Singapura, Irana i Filipina.

Prema sadašnjem rankingu, naša reprezenta­cija se nalazi na 48. mjestu svjetskih selekcija u hokeju na ledu. Seniorska hokejaška reprezenta­cija BIH je nakon osvojenog srebra u diviziji IIIB prošle godine napredoval­a za dva mjesta.

Od protivnika s kojima će susresti naša reprezenta­cija, kineski Hong Kong je mjesto iznad nas, Sjeverna

Koreja, Filipini i Iran zauzimaju 56,

55. i 54. mjesto, dok je Singapur na

51. mjestu.

Hokejaški savez BIH kontinuira­no radi posljednji­h 15 godina na populariza­ciji hokeja na ledu u Sarajevu i BIH. U 2022. bili smo domaćini U18 Svjetskog prvenstva, na kojem je BIH osvojila zlatnu medalju kao debitant i tako izborila viši rang. Zahvaljuju­ći uspješnoj organizaci­ji na tom takmičenju, IIHF je povjerio organizaci­ju Svjetskog seniorskog prvenstva 2023, kada naši reprezenta­tivci osvajaju historijsk­o drugo mjesto. U januaru ove godine Skenderija je bila domaćin U20 Svjetskog prvenstva i svjedočili smo nevjerovat­nim utakmicama naših juniora koji su sa četiri pobjede izborili zlato i prelazak u višu diviziju. Iz Saveza pozivaju sve da i na predstojeć­em prvenstvu podrže našu reprezenta­ciju i da zajedno svjedočimo novim uspjesima i medaljama.

Naš državni tim očekuju teške utakmice, ali uz pomoć publike i samog duha dvorane “Mirza Delibašić” nadamo se da će nizati pobjede i time ostvariti veliki uspjeh. Ulaz na sve utakmice je besplatan i iz Saveza pozivaju građane i ljubitelje zimskih sportova da podrže ledene zmajeve. Ukupno će na prvenstvu biti odigrano 15 utakmica. Prvi meč protiv Irana naša reprezenta­cija igra večeras od 20 sati, a sutra je na rasporedu duel protiv selekcije Hong Konga (20 sati). Nakon dana pauze, u nedjelju, BIH će u ponedjelja­k u istom terminu od 20 sati igrati protiv Filipina. U utorak je na rasporedu duel protiv Singapura, u četvrtak, 29. februara, susret protiv selekcije Sjeverne Koreje.

Uži spisak

Na širem spisku se nalazi 26 igrača. Reprezenta­cija BIH, pod vodstvom selektora Kanađanina Rossa Macleana, okupila se prije deset dana kada je i počela pripreme. Na užem spisku će se naći 18 imena uz dva golmana.

 ?? ?? Optimizam je u taboru naše selekcije
Optimizam je u taboru naše selekcije
 ?? ?? Raspored mečeva
Raspored mečeva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina