Oslobodjenje

Zmajice dočekuju treću selekciju svijeta

Pod vodstvom selektorke Samire Hurem ove djevojke vrijedno rade i bore se da što bolje predstave sebe i svoju domovinu. Igraju srcem u dresu reprezenta­cije

- MIRZA DAJIĆ

su mogli uživati u košarci, mi koji smo u igri, mogli smo uživati. Savladali smo Igokeu u polufinalu i onda sa dosta samopouzda­nja dočekali Široki. Finale je samo po sebi zahtjevna utakmica, a kamoli kada je takav protivnik preko puta. Dobra, tvrda utakmica, Široki je odlična ekipa, sa odličnim trenerom i čitava utakmica je bila egal. U posljednji­h nekoliko minuta je pala odluka, pogodili smo neke šuteve, bili smo jako motivisani, energični i na kraju zasluženo osvojili Kup, kaže za Oslobođenj­e Aleksandar Damjanović.

Igokein skalp je veliki, a Damjanović ističe da su u toj utakmici presudile smirenost i koncentrac­ija.

- Imali smo malo veću želju za pobjedom, a odlučile su koncentrac­ija i smirenost u presudnim momentima utakmice. Bilo je nezgodnih momenata u meču protiv Igokee, što je i očekivano za ovaj nivo i kada igrate

Studenti se sada okreću domaćem šampionatu, gdje ostaju još četiri kola do kraja prvog dijela sezone.

ABA 2

- Ostaju još četiri kola. Prije svega imamo Borac na domaćem terenu. Moramo tom meču pristupiti koncentris­ano i mislimo samo na to. Ima još kvalitetni­h protivnika, dobrih utakmica za nas, ali prvo Borac, pa onda sve ostalo. Kako smo radili do sada, tako ćemo i dalje, s tim da nam je podstrek osvajanje Kupa i mnogo znači za samopouzda­nje.

Pokazala je Bosna da može biti egal sa Igokeom, pa se sa pravom postavlja pitanje da li se ambicije mijenjaju i misle li u Bosni da mogu igosima uzeti i titulu prvaka BIH.

- Iskreno, ambicije kluba su i dalje samo plasman u ABA 2. To nam je primarni cilj i uradićemo sve da se toga domognemo. Što se tiče samog prvenstva i eventualno­g osvajanja, to je jako teško predvidjet­i. Vidjeli smo da možemo igrati sa svima i da možemo pobijediti sve. Ali, puno je još utakmica, ne bih se usudio da bilo šta predviđam.

Nije isključeno i da bude novih igrača za završnicu sezone.

- Vidjećemo. Možda ćemo ubaciti još jednog igrača u roster do Lige 6.

Nogometna reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e danas u 13 sati u Trening-centru FSBIH u prvom susretu baraža za UEFA A Ligu nacija dočekuje Švedsku. Uzvratni meč na programu je 28. februara u Sweden areni u Stockholmu.

Zmajice spremno dočekuju zvanično treću selekciju svijeta sa prošlogodi­šnjeg SP-A. Šveđanke su trideset i kusur godina u vrhu svjetskog nogometa, na devet održanih Sp-ova čak pet puta su bile među tri najbolje selekcije.

Kompaktnos­t i drugarstvo

Nekoliko je starijih igračica kojim su se pridružile neke nove klinke što su svojim igrama skrenule pažnju jakih evropskih klubova u kojim su nastavile karijeru. Zajedno ih krasi kompaktnos­t, drugarstvo, borba jednih za druge i čista emocija na terenu. Rezultat je jednostavn­o morao doći.

U B Ligi nacija cilj je bio ostanak. A malo je nedostajal­o da se direktno plasiramo u elitni rang. Bili smo bolji u međusobnim duelima sa Češkom koju smo pobijedili kod kuće, a remizirali u gostima. Na kraju smo završili kao drugi i izborili baraž.

- Meni je velika čast i zadovoljst­vo da nosim dres sa državnim grbom i da predvodim ovu mladu ekipu na terenu. Uvijek ću davati zadnji atom snage na terenu dokle god budem nosila dres reprezenta­cije, a nadam da će to biti još jako dugo, kazuje nam kapitenka Milena Nikolić, 31-godišnja Trebinjka koja igra za švicarski Basel.

Marija Aleksić, 26-godišnja Banjalučan­ka, koja igra za turski Besiktas, ponosna je na uspjeh reprezenta­cije.

- Vratila sam se poslije povrede. Spremna sam za nove izazove. U Turskoj liga traje od početka

Iskreno, ambicije kluba su i dalje samo plasman u ABA 2. To nam je primarni cilj

Djevojke su otišle u jake evropske klubove. Svaka je od njih to zaslužila svojim radom i neospornim talentom, kaže Marija Aleksić

januara, tako da sam u dobroj formi i sretna što sam ovdje sa reprezenta­cijom. Izgradili smo odličan tim koji je spoj iskusnih igračica i onih mladih. Sve smo kvalitetne. Napravile smo iskorak u Ligi nacija. Idemo daje, želimo više, možemo bolje, ističe Aleksić.

Amela Kršo, 32-godišnja Fočanka, koja nastupa za SFK 2000 Sarajevo, kaže da je sretna zbog uspjeha reprezenta­cije koja je spoj mladosti i iskustva.

Jedna od onih koje su pokazale raskošni talenat u proteklom periodu je Marija Ana Milinković. Iako ima tek 19 godina, djevojka rođena na Palama, već je uspjela pomjeriti mnoge granice. U januaru je prešla u milanski Inter potpisavši najveći ugovor u historiji ženskog nogometa u BIH.

- Kad sam se počela baviti ovim sportom, vjerovala sam da ću jednog dana otići u neki veliki evropski klub. Ali nisam mogla ni slutiti da ću to uraditi sa 19 godina. Sada sam igračica milanskog Intera. Sada sam tu s našom reprezenta­cijiom i nadam se da ćemo u predstojeć­im utakmicama izboriti plasman u UEFA A Ligu nacija. Atmosfera je zaista odlična. Uvjerena sam da će rezultati biti još bolji u budućnosti, priča Milinković.

Njena vršnjakinj­a Maja Jelčić, 19-godišnjaki­nja iz Čapljine, suigračica iz reprezenta­cije, dočekala je Mariju Anu u Interu.

- Moja drugarica Maja dočekala me u Interu. Pomaže mi. Zajedno ćemo i živjeti. Družimo se i treniramo, objašnjava Milinković.

U Italiji je i zmajica Goria Slišković, 18-godišnjaki­nja rođena u Kiseljaku. Igra za Juventus koji je među najboljim italijansk­im i evropskim timovima u ženskom nogometu.

Zaslužuju podršku

- Rezultat je u našem poslu sve. Kada imate dobar rezultat, onda je i atmosfera drugačija. Puno se radilo da se stvori tim za koji sam uvjerena da će u budućnosti praviti još bolje rezultate. Bitno je da igračice vjeruju u sebe, pokazale su da imaju kvalitet, a uz tu pozitivnu radnu atmosferu koju konstantno tražimo od njih, došlo je do iskoraka, ističe selektorka Samira Hurem koja godinama vodi i naš najtrofejn­iji klub – SFK 2000 Sarajevo.

Bez obzira na to kako završi ogled sa Šveđankama, zmajice zaslužuju podršku cijele nacije. Ove djevojke igraju srcem za nacionalni tim i daju primjer drugima.

 ?? / KK BOSNA MERIDIANBE­T ?? Osvojio je trofej kao igrač i kao trener
/ KK BOSNA MERIDIANBE­T Osvojio je trofej kao igrač i kao trener
 ?? ?? Ana Marija Milinković
Ana Marija Milinković

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina