Oslobodjenje

Rat ušao u treću godinu

Podaci UN-A govore da su od 24. februara 2022. u Ukrajini ubijena 10.582 civila, a ranjeno 19.875. Stvarne brojke su vjerovatno puno veće

- Piše: DANIEL OMERAGIĆ

The New York Times objavio je tekst o oslobađanj­u naše zemlje od ruskog energetsko­g uticaja, u čemu je glavna prepreka lider HDZ-A BIH Dragan Čović. Kolege podsjećaju i na kritike koje je Čoviću, zbog opstrukcij­a ovog projekta, uputio američki državni sekretar Antony Blinken.

- Ne mislim da će Zapad tolerisati ovaj potez Dragana Čovića. Mislim da je Zapad Čovića riješio i da je samo pitanje vremena kada će to obznaniti. Siguran sam da je riješio da to ide u fazama. Mislim da će prvo otići na američku crnu listu, s tim što bi ovaj put SAD pratilo ne samo Ujedinjeno Kraljevstv­o nego i druge evropske zemlje, a da će nakon toga Čoviću biti postavljen ultimatum direktno ili preko Zagreba, kaže akademik Slavo Kukić.

No, moguće je da Čović i prije sankcija popusti. Na narednoj sjednici Vlade FBIH očekuje se Prijedlog zakona o južnoj interkonek­ciji, u kojem nema Čovićevog zamišljeno­g preduzeća koje vode legitimni Hrvati, ali ima - BH Gasa.

Oslobođenj­e saznaje kako su federalni parlamenta­rci iz većine (čitaj trojke) zaprijetil­i članovima Vlade da u proceduru što prije upute pomenuti prijedlog, inače će podržati onaj iz SDA, koji je već prošao parlamenta­rne komisije.

Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u treću godinu, a UN upozorava da će se njen uticaj osjećati generacija­ma. Kraj rata se ne nazire. Od 24. februara 2022. u Ukrajini su ubijena 10.582 civila, među njima 3.093 žene i 587 djece. Ured visokog komesara UN-A za ljudska prava je objavio da je ranjeno 19.875 osoba. Stvarne brojke vjerovatno su značajno veće.

Skoro 6,5 miliona Ukrajinaca potražilo je utočište širom svijeta, a 3,7 miliona ih je raseljeno unutar zemlje.

“Ukrajina je od početka ruske invazije pokrenula istrage oko 122.000 slučajeva potencijal­nih ratnih zločina”, objaviojed­ržavnituži­lacandrijk­ostin.

Vijeće EU u petak je, u pokušaju da obuzda agresiju, usvojilo 13. paket sankcija protiv Rusije, koji je Moskva nazvala nezakoniti­m. Nove sankcije uvela je i Amerika.

 ?? / ANADOLIJA ?? Ruska agresija kojoj se kraj ne nazire
/ ANADOLIJA Ruska agresija kojoj se kraj ne nazire
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina