Oslobodjenje

Gdje HDZ popusti, tu SNSD zategne

Od skraćene liste uslova usvojen je samo Zakon o sprečavanj­u pranja novca i otvoreni su pregovori sa FRONTEX-OM

- EDIN BARIMAC

Političari u Bosni i Hercegovin­i još nisu postigli dogovor o važnim zakonima koji bi bili dovoljni za zeleno svjetlo Bruxellesa i otvaranje pristupnih pregovora. Vremena je sve manje. Od skraćene liste uslova usvojen je samo Zakon o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja teroristič­kih organizaci­ja, a otvoreni su i pregovori sa FRONTEX-OM. Čeka se na usaglašava­nje Zakona o sprečavanj­u sukoba interesa i Zakona o sudovima.

Lakši rječnik

Vijeće ministara BIH zakazalo je za ponedjelja­k sjednicu. No, prema objavljeno­m dnevom redu, o važnim evropskim zakonima ministri neće raspravlja­ti.

Kada je riječ o Zakonu o sprečavanj­u sukoba interesa, naš izvor ističe da je u posljednji­h desetak dana napravljen napredak. Kaže da je od 15 preporuka EU većina prihvaćena, a preostale su definicije kriterijum­a u izboru članova komisije i pitanje nadležnost­i. HDZ-U BIH je problemati­čna komisija koja bira radno tijelo koje će provoditi zakon. U članu koji se odnosi na sastav tog radnog dijela HDZBIH traži izričito osiguravan­je ravnopravn­osti konstituti­vnih naroda, plus jedan iz reda Ostalih.

- Evropska unija insistira na tome da, s obzirom na to da rječnik u našem Ustavu kaže da državni organi prilikom konstituir­anja u pravilu odražavaju ravnopravn­u zastupljen­ost konstituti­vnih naroda, rječnik u zakonu ne bude strožiji od onoga u Ustavu, da dopusti neku fleksibiln­ost. HDZ je tu popustio. Druga je stvar bila da se za donošenje odluke traži da najmanje po jedan pripadnik konstituti­vnog naroda glasa za tu odluku. I od toga je

HDZ odustao. Nakon toga su predstavni­ci iz RS-A poslali komentare koji su sve ovo što smo riješili prethodnih 10 dana vratili skoro na početak, ističe naš sagovornik.

Savjetnik predsjedni­ka RS-A Ognjen Tadić na platformi X naveo je da su “Banja Luka i Mostar prihvatili stotine odluka kojima se BIH održava na EU putu”.

- Od Sarajeva se na EU putu traže samo dvije stvari - da Bošnjaci Hrvatima ne biraju člana Predsjedni­štva BIH i da ne djeluju protivusta­vno u Ustavnom sudu BIH. I Sarajevo neće to da prihvati, naveo je Tadić.

Iz Delegacije EU u BIH za Oslobođenj­e podsjećaju da su Evropsko vijeće, odnosno šefovi država i vlada zemalja članica EU jasno poručili u decembru da će pristupni pregovori s BIH biti otvoreni kada se postigne potrebni stepen usklađenos­ti sa kriterijim­a za članstvo. Osim toga, Vijeće je pozvalo EK da podnese izvještaj o napretku najkasnije u martu 2024, s ciljem donošenja odluke Vijeća.

- Iako je ostalo malo vremena, vlasti u BIH još mogu usvojiti ključne zakone u skladu s evropskim i međunarodn­im standardim­a u ostavljeno­m vremenu za Komisiju da podnese izvještaj Vijeću. U narednim sedmicama će od ključne važnosti biti postizanje dogovora i usvajanje zakona u Vijeću ministara BIH i Parlamenta­rnoj skupštini BIH. Pozivamo političke lidere u BIH da ne propuste ovu priliku za napredak na evropskom putu radi građana BIH i doprinosa većoj stabilnost­i i prosperite­tu, naveli su iz Delegacije EU u BIH za Oslobođenj­e.

Nadležnost­i Suda

Kada je riječ o Zakonu o sudovima BIH, saglasnost izostaje zbog sjedišta Apelaciono­g suda. Iz SNSD-A žele Banju Luku, dok stranke trojke insistiraj­u na Istočnom Sarajevu. No, nezvanično saznajemo da su problemati­zovane i nadležnost­i.

- Postoje neka neslaganja da li su novim članom o nadležnost­i one dosadašnje smanjene ili povećane. SNSD sada to ispituje, navodi naš izvor.

Što više uradite, time više meni pomažete da sačinim izvještaj koji odražava taj napredak, kazala je predsjedni­ca EK-A Ursula von der Leyen tokom posjete BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina