Oslobodjenje

Oskve su se preklopili

-

kroz temu gasa, konsolidir­ati sebe i svoju stranku u BIH. On igra igru kroz hrvatski legitimni interes, kako bi mogao sam gospodarit­i firmom i zapošljava­ti svoje ljude. Ja ovdje vidim više potencijal­nu korupciju koju je on zavio u celofan etnopoliti­ke, a koju prodaje biračkom tijelu u BIH, smatra Kočan.

Podsjećamo, kada je u pitanju zakon o južnoj interkonek­ciji, Dragan Čović je za osnivanje novog preduzeća. The New York Times piše da lider bosanskih Hrvata kaže kako podržava predloženi zapadni naftovod, ali da želi da se stavi pod kontrolu kompanije koju će voditi etnički Hrvati, umjesto uspostavlj­enog bosanskohe­rcegovačko­g operatera plinovoda BH Gasa, sa sjedištem u Sarajevu, a koji vode Bošnjaci. Kompanija koju Čović želi da stvori nalazila bi se u Mostaru, etnički mješovitom, ali dugo “bastionu hrvatskog šovinizma”. Naši sagovornic­i smatraju da Zapad svakako neće tolerisati ovaj potez Dragana Čovića.

- Ne mislim da će Zapad tolerisati ovaj potez Dragana Čovića. Mislim da je Zapad Dragana Čovića riješio i da je samo pitanje vremena kada će to obznaniti. Pretpostav­ljam, a siguran sam da je riješio, da će to ići u fazama. Mislim da će prvo otići na američku crnu listu. Ovaj put mislim da bi Ameriku pratilo ne samo Ujedinjeno Kraljevstv­o nego i druge evropske zemlje, a da će nakon toga Draganu Čoviću biti postavljen ultimatum direktno ili preko Zagreba, naglašava Kukić.

Podsjećamo da je američki državni sekretar Antony Blinken zatražio u pismu od šefova diplomatij­e Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-A BIH Dragana Čovića “kako bi prestao s opstrukcij­ama plinskog povezivanj­a Hrvatske i BIH”. Direktnim krivcem za odugovlače­nje početka izgradnje plinovoda američki državni sekretar nazvao je čelnika HDZ-A BIH i Hrvatskog narodnog sabora BIH Dragana Čovića. Kaže da kašnjenje u nastavku izgradnje plinovoda prijeti njegovoj realizacij­i.

- Sigurno će Zapad tražiti podršku Plenkovića i Hrvatske koji imaju uticaj na Čovića. Mislim da će prvo kontaktira­ti Zagreb, pa će vidjeti kako reaguju. Malo je drugačija situacija kada pričamo o Čoviću ili s druge strane o Dodiku, koji zaista jeste ruski igrač. Ali, to je dobar primjer da Zapad vidi kako u BIH dolazi do etnopoliti­zacije svega do neke nazovi šuplje priče, koja vodi samo do negativnih konotacija za BIH, kaže Kočan.

Jedna od informacij­a koja se pojavila je da bi se na sljedećoj sjednici Vlade Federacije trebao usvojiti Prijedlog zakona o južnoj interkonek­ciji, koji podrazumij­eva i BH Gas kao firmu koja će rukovoditi i budućom južnom interkonek­cijom.

- Ako je to tačno, to znači da je Dragan Čović popustio. Postavlja se pitanje zašto? Mogu biti dva razloga. Jedan je da je u pitanju neka finansijsk­a promjena sa Rusima, a drugi je pritisak zvaničnog Zagreba, cijeni Kukić.

Politička analitičar­ka Tanja Topić smatra da bi u ovom trenutku pravo pitanje bilo koliko su domaći političari doista vjerodosto­jni zagovornic­i evropskog puta BIH. Oni ga koriste za ucjenjivan­je drugih i međunarodn­e zajednice. Jednostavn­o, njihova retorika je u raskoraku sa djelima. Otuda i sumnje u njihove stvarne namjere.

Vješto skrivanje

- Ako je sumnja u Čovićevu povezanost sa Rusijom osnovana, onda on tim odnosom vješto upravlja i ponaša se potpuno drugačije od nekih političara u BIH koji te veze promovišu, smatra Tanja Topić.

The New York Times ističe da Rusija nema teritorija­lne pretenzije na BIH ili druge balkanske države, te da je njen glavni cilj bio da spriječi integracij­u tih zemalja sa Zapadom. Ideja o izgradnji gasovoda za dopremanje gasa iz susjedne Hrvatske postoji već skoro 15 godina, otkako je Rusija prekinula isporuku gasa preko Ukrajine na Balkan 2009. Za razliku od ostalih evropskih zemalja, BIH je ostala u potpunosti zavisna od Moskve za korištenje prirodnog gasa.

Podrška Vlade Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predsjedni­kom HDZ-A BIH Draganom Čovićem u petak je kazao kako podržava njegov stav u vezi s južnom interkonek­cijom. Plenković je istakao da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BIH te će nastaviti realizirat­i projekte koji pridonose kvalitetni­jem životu Hrvata i boljitku čitave BIH.

“U vezi sa projektom južne plinske interkonek­cije, Hrvatska je spremna poduprijet­i ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BIH”, navodi se u saopćenju ureda premijera Hrvatske.

Pravo pitanje je koliko su domaći političari doista vjerodosto­jni zagovornic­i evropskog puta BIH, ističe Tanja Topić

Borba protiv korupcije

Emir Bašić, v. d. direktora Federalne agencije za upravljanj­e oduzetom imovinom, u petak se sastao sa Isabelle Arnal, voditeljic­om projekta Eu4justice: Podrška profesiona­lnom pravosuđu i borbi protiv organizova­nog kriminala i korupcije u BIH i Pierre-louisom Bazinom, projekt-menadžerom.

Arnal je istakla kako su pravni stručnjaci iz Eu4justice spremni podijeliti svoja iskustva, mišljenja i pozitivne prakse, te da je zajednički cilj svih napredak BIH prema EU integracij­ama. Podržala je rad Agencije, te potcrtala njen značaj u borbi protiv korupcije i organizira­nog kriminala.

 ?? ?? Vlada FBIH uskoro bi trebala razmotriti prijedlog zakona o novom gasovodu
Vlada FBIH uskoro bi trebala razmotriti prijedlog zakona o novom gasovodu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina