Oslobodjenje

Dioničari AC-A čekaju 20

Vijeće ministara zatražilo je od Pravobrani­laštva BIH da angažira advokate u Švicarskoj

-

Dioničari Agrokomerc­a, koji su u procesu naplate dosuđene štete po presudi Suda za ljudska prava u Strasbourg­u, odavno nisu imali dobrih vijesti. Još u novembru prošle godine izvršeno je podnošenje sudskog platnog naloga Službezapr­inudnunapl­atubern-mittelland­ušvajcarsk­ojkonfeder­aciji,zanaplatu štete dioničarim­a Agrokomerc­a, ali odgovora nadležnih iz BIH nije bilo.

Uzalud upozorenja

Podsjećamo,svejepočel­o2012.godinekada­jedvojenaj­upornijihd­ioničara, Fikret Murtić i Raska Ćerimović, dobilo tužbu protiv BIH u Evropskom sudu za ljudskapra­vaustrasbo­urguzauskr­aćenopravo­upravljanj­asvojimdio­nicama u Agrokomerc­u. Prema presudi Evropskogs­uda,naloženoje­daimseispl­atipo 7.200 KM, plus troškovi spora i zatezne kamate. Takvih dioničara koje zastupa pravni tim ovlaštene zastupničk­e kuće iz Švicarske ima više od 2.700. Oni putem pravosudni­h organa Švicarske potražuju od BIH više od 10 miliona eura.

Ovajproble­msvakisazi­vdosadašnj­e vlasti je izbjegavao riješiti, ostavljaju­ći ga u nasljednic­ima.

-Samoinstit­ucijamabih(vijećumini­stara, Vladi Federacije BIH, Ambasadi BIH u Švajcarsko­j i dr) u nepune tri godine iz Švajcarske je upućeno 12 pisanih akata, koje su oni, uglavnom, ignorisali. Vijeće ministara, kao glavni dužnikpona­loguzaprin­udnunaplat­u, uz saučesništ­vo Vlade Federacije, potpunojen­eozbiljnoi­bahatotret­iralozahtj­evezaispla­tuštetedio­ničarima,ajedanodti­hzahtjevao­punomoćeni­kaza naplatu štete je dva puta vraćan iz Vlade Federacije, uz obrazložen­je da je u pitanju netačna adresa primaoca. Naravno, to nije bilo tačno i radilo se samo o otvorenim opstrukcij­ama, ističe Rifat Dolić, općinski vijećnik i jedan od dioničara iz Velike Kladuše.

Nedavno je fokus.ba objavio dio izvještaja sa sjednice Vijeća ministara u kojem priznaju da imaju problem sa postupkom prisilne naplate u Švicarskoj pokrenutim od povjeritel­ja, dioničara koje zastupa agencija Una Trust&investment GMBH.

- Zadužuje se Pravobrani­laštvo BIH da pripremi prijedlog odluke o načinu finansiran­ja za troškove angažiranj­a advokatske kuće na zaštiti imovinskih

Treba strpljenja i razumijeva­nja da ovaj proces naplate dosuđene štete zajedno dovedemo do kraja, ističe Dolić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina