Oslobodjenje

Nicima štrajk

-

mjeseci, zajedno sa ostalim sindikatim­a, protestova­o tražeći povećanje plata, ali i jednaka prava za sve zaposlene u ovoj oblasti. Oni se slažu da postoji diskrimina­cija u pravosuđu Republike Srpske, ali ne tužilaca i sudija. Ističu da su zapravo diskrimini­sani administra­tivni radnici, ovlaštena službena lica u kazneno-popravnim ustanovama i sudska policija.

- Nosioci pravosudni­h institucij­a platu primaju po Zakonu o platama sudija i tužilaca, dok svi ostali prema Zakonu o platama za radnike u pravosudni­m institucij­ama RS-A, i to su potpuno odvojeni zakoni. Problem je u tome što za administra­tivne radnike važi zakon u kojem je propisano da su naknade u visini do 35 odsto osnovne plate za težinu, prirodu posla i posebne uslove rada i naknade za topli obrok i regres uračunate u osnovnu platu i ne mogu se posebno iskazivati. Vidljivo je da su sve naknade uračunate u osnovnu platu, pa se postavlja pitanje kolika je, ustvari, osnovna plata radnika u pravosuđu, istakao je predsjedni­k Sindikata radnika u pravosuđu RS-A Siniša Petrović.

Iz Sindikata pravosuđa ističu da će uskoro Ustavnom sudu Republike Srpske predati inicijativ­u za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o platama za radnike u pravosudni­m institucij­ama.

- Na taj način će se, nadam se, dokazati postojanje diskrimina­cije i nepravedno­g položaja radnika u pravosuđu, a ne tužilaca i sudija. Naš sindikat čini sve da poboljša materijaln­i status radnika u pravosuđu RS-A i nadam se da će kroz pregovore uspjeti da izbori veća prava i bolje uslove radnika za zaposlene u pravosudni­m institucij­ama, poručuje Petrović.

Plate sudija i tužilaca u Republici Srpskoj, ističe naš sagovornik koji je dobro upućen u ovaj problem, iznose od 2.704. do 4.977 KM. Plate ostalih radnika u pravosuđu su oko 1.070 KM. Sudije i tužioci nemaju uračunat topli obrok, pa tuže Srpsku zbog diskrimina­cije i na taj način uvećavaju svoje prihode za pet-šest hiljada maraka godišnje. Drugim radnicima je topli obrok uračunat u platu i ne mogu doći do dodatnih iznosa.

Opravdani zahtjevi

 ?? ?? Nestašica se uglavnom odnosi na antibiotik­e
Nestašica se uglavnom odnosi na antibiotik­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina