Oslobodjenje

Kad vam Mrak postane prijatelj

Iz radionice digitalnih lutkara Dreamworks­a stigao nam je CGI animirani film “Orion and the Dark”

- SEAD VEGARA

Za slučaj da na redovnom kino-repertoaru nema kvalitetni­h naslova za gledanje, ponekad je korisno okrenuti se streaming servisima. Jedan CGI animirani dragulj stigao je iz ponude Netflixa, a riječ je o ostvarenju “Orion and the Dark” (Orion i Mrak, 2024), za koji je scenarij, baziran na istoimenoj knjizi spisatelji­ce Emme Yarlet, napisao jedan i jedini Charlie Kaufman.

Iracionaln­i strahovi

Knjiga “Orion and the Dark” namijenjen­a je uzrastu od tri do pet godina, dok je animirani film dobio predikat PG (uz pratnju roditelja), što ne čudi nimalo jer Kaufman stoji iza scenarija. Dječak Orion u filmu je tinejdžer od 11 godina, te ima razne vrste “iracionaln­ih strahova”. A najviše se (kao i većina djece?) boji mraka.

Jedno veče, nakon što ga mama (glas Carle Gugino) i tata spreme za

Da bi se postarao da Orion prevlada sve svoje strahove, Mrak će se udružiti sa ostalim “noćnim živuljkama”

krevet, Oriona će posjetiti niko drugi do Mrak sam. Tako će neobični dvojac krenuti u noćnu pustolovin­u na kojoj će se susresti sa ostalim “noćnim živuljkama”, poput Pospanosti, Snova, Nesanice, Tišine i Neobjašnje­nih Zvukova.

Da bi se postarao da Orion prevlada sve svoje strahove, Mrak će udružen sa ostalim “noćnim živuljkama” učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli dječarcu. S obzirom na dob izvornog materijala namijenjen­og kao pričice za laku noć, slično tom konceptu Kaufman konstruira scenarij u kojem odrasli Orion svojoj kćerci Hypatiji pripovijed­a o svom djetinjstv­u pričajući o susretu sa Mrakom. Veoma ambiciozno i zanimljivo čini se sam koncept naracije, dok režiju potpisuje debitant, digitalni lutkar Sean Sharmatz.

Pregršt smijeha

U svoj ljepoti CGI animacije Sharmatz dovodi do savršenstv­a (naravno, sa armijom ljudi iza sebe!) antropomor­fne kreature Mraka, Snova, Tišine, Nesanice, Pospanosti i Neobjašnje­nih Zvukova, toliko dobro da ćete se jednostavn­o naći nasmijani u gotovo svakoj situaciji sa svim tim likovima u kadru. Iako nije riječ o Pixarovom filmu, “Orion and the Dark” svakako može da stoji rame uz rame sa ponajbolji­m ostvarenji­ma ovog animacijsk­og studija.

 ?? ?? Topla dječija priča
Topla dječija priča
 ?? ?? Borivoje Simić je odnio nagradu za priču
Borivoje Simić je odnio nagradu za priču

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina